9.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Fahri Baghirov).
Zemiakové guľky sú skvelou alternatívou tradičnej zemiakovej kaše s maslom. Aj keď je jej príprava určite jednoduchšia, oplatí sa raz za čas spestriť svoj každodenný jedálniček. Môžete ich podávať ako občerstvenie alebo ako prílohu k šalátu a bravčovým kotletám. Každá z verzií bude chutiť božsky.
Zemiaky milujeme nielen pre ich chuť, ale aj pre ich všestrannosť. Dá sa z nich pripraviť celý rad chutných jedál a pochutín, od syrových nákypov a dokonale hladkých a nadýchaných pyré až po chrumkavé a veľmi korenené lodičky. Nápadov na prípravu hľúz je neúrekom. Vyskúšajte teda zemiakové chrumkavé guľky. Deti si ich zamilujú.
Zloženie:
- 1 kg zemiakov,
- 2 PL zemiakovej múky,
- 2 vajcia,
- pol šálky strúhanky + na obalenie,
- pol lyžičky sladkej papriky,
- pol čajovej lyžičky granulovaného cesnaku,
- pol čajovej lyžičky korenia,
- soľ a korenie podľa chuti,
- olej na vyprážanie.
Chrumkavé zemiakové guľky sú dokonalým doplnkom večere. Lepšie ako nudné pyré
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na hrubé kocky a uvarte ich v mierne osolenej vriacej vode. Keď sú mäkké, vodu z hrnca vylejte a zvyšné zemiaky položte na vypnutú horúcu varnú dosku bez zakrytia hrnca. Tým sa odparí všetka zostávajúca voda. Odparené a mierne vychladnuté zemiaky pretlačte cez lis a nechajte ďalej vychladnúť. K vychladnutým zemiakom pridajte vajce, zemiakovú múku, korenie a pol šálky strúhanky. Zmes miešajte, kým nie je úplne hladká. V prípade potreby je dobré zmes ešte raz pretlačiť cez lis na zemiaky.
Zo zemiakovej zmesi vytvarujte malé guľky. Každú z nich obalíme vo zvyšnej strúhanke. Smažte ich, kým nie sú dokonale zlatisté. Potom ich odložte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sa chrumkavé guľky zbavili prebytočného tuku. Hoci zemiaky v tejto verzii by boli skvelým doplnkom k večeri, dobre sa hodia aj ako občerstvenie k filmu. Najlepšie sa podávajú s cesnakovou omáčkou. Budete si oblizovať prsty. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Klasické krokety budú minulosťou. Recept spred 100 rokov vyvoláva rozruch
Zemiakové placky získajú novú chuť, ak zmeníte hlavnú ingredienciu. Sú s ňou stokrát lepšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.