9.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/natkinzu).
Gulášová polievka je vysnívaná večera, keď je za oknom sivo a zamračené. Recept na gulášovú polievku je jednoduchý, ale veľmi bohatý na množstvo chutných ingrediencií. Najdôležitejšie je, samozrejme, mäso. Povieme vám, ktoré mäso je do gulášovej polievky najlepšie a ktorému by ste sa mali vyhnúť.
Gulášová polievka je klasikou jesenných večerí a dnes by sme vám chceli povedať, ako ju pripraviť tak, aby jej chuť a vôňa jednoducho zdvihla každého zo stoličky. Okrem paradajok, papriky a korenia je veľmi dôležité mäso. Na prípravu dokonalej gulášovej polievky je najlepšie použiť hovädzie mäso, najmä prerastené tukom. Dobre sa hodí plece, krkovička alebo stehno. Ak sa však rozhodnete pre bravčové mäso, odporúčam krkovičku alebo pliecko. Chudé kusy mäsa, ako je napríklad bravčová panenka, radšej neodporúčame – nezabudnite, že tuk je nositeľom chuti a vďaka nemu bude polievka chutnejšia.
Gulášová polievka – recept na hrejivú večeru
Ingrediencie:
- približne 600 g hovädzieho alebo bravčového mäsa
- 3 stredne veľké papriky, môžu byť farebné
- 1 väčšia cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 petržlenová vňať
- 3-4 zemiaky
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 1 polievková lyžica masti alebo masla ghee
- cca. 2 l vody alebo bujónu
- Soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, sladká a pálivá paprika, oregano, sušený cesnak
- voliteľne: 1/3 šálky vody z nakladaných uhoriek
Spôsob prípravy:
- Mäso nakrájajte na kocky a vložte do misky. Potom ho ochutíme koreninami a vložíme na niekoľko hodín do chladničky, aby sa marinovalo. Po niekoľkých hodinách pridajte k mäsu plnú polievkovú lyžicu múky a premiešajte, aby sa každý kúsok obalil.
- Z paprík odstráňte semenné hniezda. Potom ich nakrájajte na menšie kúsky, cibuľu nakrájajte na kolieska, zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Podobne nakrájajte na kocky aj mrkvu a petržlen.
- V hrnci dôkladne rozohrejte masť a mäso opečte zo všetkých strán, aby sa zatvorilo. Potom pridajte cibuľu a papriku. Za stáleho miešania smažte, až kým nezosklovatie.
- Znížte výkon horáka, pridajte vývar, mrkvu a petržlen a niekoľko guľôčok nového korenia a bobkových listov. Dusíme, kým mäso nezmäkne.
- Keď je mäso mäkké, pridajte zemiaky a nakrájané paradajky. Dochuťte zvyškom korenia a v prípade potreby pridajte jednu alebo dve lyžice paradajkového pretlaku. Varte, kým zemiaky nezmäknú. Ak chcete polievku ochutiť, ku koncu varenia pridajte šťavu z uhoriek.
Do gulášovej polievky môžete pridať aj šampiňóny alebo lesné huby. Stačí ich predtým podusiť na masle a potom uvariť spolu s ostatnými surovinami. Túto polievku podávajte s nasekanou petržlenovou vňaťou alebo čerstvým koriandrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť hranolky? Budú božsky chrumkavé, lahodné a bez gramu tuku. Dôležitá je biela prísada
Týmto koláčikom nikto neodolá. Sú hotové za 20 minút a o ich chuti sa bude hovoriť celé dni.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.