11.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/bonchan).
Polievky sú jedlá, ktoré sú čoraz vyhľadávanejšie, keď sa za oknom objaví typické jesenné počasie. Nedá sa poprieť, že sú to práve ony, ktoré nás zahrejú zvnútra. Okrem toho, že nás skutočne zahrejú, sú skvelou kombináciou rôznych chutí. Toto francúzske jedlo je toho dokonalým príkladom. Slováci sa preto čoraz častejšie obracajú na jeho recept.
Cibuľová polievka s krutónmi je klasikou francúzskej kuchyne. Je to jedlo s dlhou históriou, ktorá siaha niekoľko storočí dozadu. Jeho pôvod možno nájsť v rôznych európskych kuchyniach, ale za jeho rozšírenie sa vďačí Francúzsku. Recept na klasickú francúzsku cibuľovú polievku, známu ako „soupe à l’oignon“, sa prvýkrát objavil v 18. storočí a odvtedy si získal obrovskú popularitu na celom svete.
Vďaka svojmu bohatému zloženiu, ako aj aromatickej a hlbokej chuti je ideálna na chladnejšie dni. Na jej prípravu nepotrebujete žiadne zložité ingrediencie. Stačí cibuľa, vývar a korenie. Aby bola ešte sýtejšia, môžete ju podávať s krutónmi alebo so žltým syrom.
Cibuľová polievka recept
Zloženie
- 6 veľkých cibúľ,
- 3 lyžice masla,
- 2 PL olivového oleja,
- 2 PL pšeničnej múky,
- 1 liter vývaru,
- 150 ml bieleho vína,
- čajová lyžička cukru,
- soľ,
- korenie,
- lyžica nasekanej petržlenovej vňate,
- niekoľko plátkov bagety alebo chleba,
- 2 strúčiky cesnaku,
- maslo na natieranie.
Spôsob prípravy
- Vo veľkom hrnci zmiešajte maslo a olivový olej, tuk postavte na stredný oheň. Keď je dostatočne horúci, pridajte ošúpanú a nadrobno nakrájanú cibuľu. Znížte teplotu a za občasného miešania všetko smažte približne 30 minút. Počas tejto doby by mala zelenina mierne zhnednúť a skaramelizovať.
- Po tomto čase, keď je cibuľa dobre opečená, ju poprášte múkou. Niekoľko minút všetko miešajte, aby múka mierne zhnedla.
- Do surovín nalejte biele víno a niekoľko minút ho varte, kým sa alkohol neodparí. Tento prídavok dodá polievke originálnu chuť.
- Potom postupne prilievajte hovädzie mäso a stále miešajte. Polievku varte na miernom ohni ďalších 30 minút, aby sa ingrediencie spojili. Po uplynutí tejto doby pridajte cukor, soľ a korenie.
- Teraz je čas pripraviť bagety. Predhrejte rúru na 180 °C.
- Chlieb alebo rožky nakrájajte na plátky a niekoľko minút ich jemne zohrievajte v rúre. Počas tejto doby by mali mierne chrumkať. Cesnak ošúpeme, prelisujeme a spojíme s maslom. Touto zmesou potrite chlieb a vráťte ho do horúcej rúry.
- Pripravenú cibuľovú polievku posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s teplými krutónmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto polievku podávam s chrumkavými krutónmi a tajnou ingredienciou. Domáci? Sú vždy nadšení
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.