Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Ekológia, Záhrada,

Triky pre svieže papradie. Bude ako tá v babičkinom byte

11.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JADEZMITH). Papradie: každý ich pozná, pretože s nimi pravdepodobne prišiel do kontaktu buď v byte svojej babičky, alebo na školských parapetoch. Navyše práve tam...

11.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JADEZMITH).

Papradie: každý ich pozná, pretože s nimi pravdepodobne prišiel do kontaktu buď v byte svojej babičky, alebo na školských parapetoch. Navyše práve tam vyzerali najúžasnejšie, hoci ich majitelia tvrdili, že s nimi nijako špeciálne nepracujú. Ale čo naše domáce paprade? Ak sú úplným opakom: sú úbohé a zhadzujú listy, je čas ich upratať. Naučme sa triky pre najkrajšie a najbujnejšie paprade v dome.

Foto: shutterstock/JADEZMITH

Papradie doma: začnite od základov!

Je papradie vo vašom dome na míle vzdialené tomu, ktoré si pamätáte z návštev u babičky? Je zakrpatená, zúbožená, opadávajú jej listy a rýchlo žltne? Je čas urobiť si výčitky svedomia, pretože pravdepodobne robíte niečo, čo jej bráni v správnom raste. Začnite tým, kde je najlepšie umiestniť vašu papraď. Papraď uprednostňuje svetlé miesto, ale nie vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Môže úspešne stáť na okennom parapete, ale za predpokladu, že okno smeruje na sever. Papraď možno umiestniť aj tam, kde je menej slnka, ale treba si uvedomiť jednu vec: neznáša prítomnosť stáleho tieňa.

Papraď doma nechce rásť? Skontrolujte, či má správny substrát. Musí byť úrodný, najlepšie humusový a priepustný.

Voda: papraď ju veľmi potrebuje

Paprade vo svojom prirodzenom prostredí potrebujú veľké množstvo vlhkosti, ale to neznamená, že ich korene milujú neustály kúpeľ. Preto ak sa má papraď usadiť v našom dome a má ten najlepší substrát, je potrebné použiť drenážnu vrstvu. Čo to je? Je to jednoducho vrstva drobných kamienkov, štrku, rozbitej keramiky alebo keramzitu, ktorá je na samom dne kvetináča; práve prostredníctvom nej sa môžete zbaviť prebytočnej vody, ktorá môže byť pre rastlinu škodlivá. Samozrejme, nádoba musí mať na dne otvory: bez nich je drenážna vrstva zbytočná.

Foto: shutterstock/New Africa

Zalievanie papradia? Aj tu musíte byť opatrní. Stabilná dávka vody v rovnomerných intervaloch je pre papraď prioritou. Nezabúdajte na to, aby ste rastlinu nenechali vyschnúť, pretože vtedy sa prejaví zhadzovaním listov a nadmerné zaprášenie nás môže zbytočne obťažovať.

Ako dodať papradiu potrebnú vlhkosť? V tomto prípade sa nám kropenie musí dostať do krvi a zahmlievanie jej listov bude pôsobiť len v jej prospech.

Upozornenie: Počas vykurovacej sezóny sa hladina vlhkosti v miestnosti prudko znižuje, preto je potrebné zvýšiť frekvenciu kropenia. Ak je to možné, premiestnite kvetináč ďalej od zdrojov tepla.

Lektvary pre paprade: vyrastú nové stonky

Papraď nebude krásna a zdravá, ak bude rásť v neúrodnej pôde, preto ju treba aspoň raz za mesiac prihnojiť. Samozrejme, hnojív pre paprade je v záhradkárskych obchodoch dostatok, ale oplatí sa poznať patenty našich mám a starých mám na to, aby rastlina krásne rástla. Čo sa oplatí používať?

  • Káva: absolútna nevyhnutnosť, ak máte doma papradie. Z čierneho nápoja si môžete ľahko pripraviť domáci kondicionér. Stačí rozpustiť šálku nálevu v litri vody a zaliať ním papradie.
  • Kávová usadenina: ďalšia vec, ktorú sa neoplatí vyhadzovať do koša. Kávovú usadeninu môžete primiešať priamo do vrchnej vrstvy pôdy alebo pridať jej pevnú časť do pôdy pri presádzaní papradia.
  • Čaj: ak nie sme milovníkmi kávy, dôstojnou náhradou bude čierny čaj. Šálka nálevu zmiešaná s litrom vody je skvelou výživou pre paprade.
  • Bylinky: harmanček a šalvia sú bylinky, ktoré sa určite nachádzajú v každej domácej špajze. Oplatí sa ich uvariť a pri zalievaní postupovať ako pri čiernom čaji.
  • Citrón: do vody, ktorou budete papradie zalievať, pridajte niekoľko kvapiek šťavy z ovocia. Citrón vodu jemne okyslí a to má rastlina veľmi rada.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Týmto prípravkom nasýtite lopatkovce a paprade. Svieže zelené listy zaručené

Pred príchodom zimy ju vyberte z kvetináča. Častá chyba pri jesennom pestovaní orchideí


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vydlabte do zemiaka dieru a odneste ho na noc do kúpeľne. Ráno nebudete veriť vlastným očiam

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Ako sa zbaviť strieborných rybičiek? Môžete ich nalákať na jedno miesto jednoduchým a ekologickým spôsobom bez použitia…

Robíte to, keď kupujete paradajky? Robíte veľkú chybu. Produkt sa rýchlejšie pokazí

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Redaktion93). Mnohí Slováci robia pri nákupe paradajok trestuhodnú chybu. Výsledkom je, že namiesto toho, aby ušetrili peniaze, na tom…

Nazbierajte na prechádzke a rozsypte pod vresom. Prírodná prikrývka bude pôsobiť ako štít. Budú bohato kvitnúť

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe ( Vres je nielen výraznou záhradnou dekoráciou, ale aj spôsobom, ako vniesť farbu do jesenných záhonov. Vďaka ich rozmanitosti a…

Jednu čajovú lyžičku nalejte do vody pred varením. Vajcia nebudú praskať. Je to starý trik skúsených kuchárov

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/senadamie). Mnoho ľudí sa sťažuje, že vajcia počas varenia praskajú. Zistite, čím je to spôsobené a čo môžete urobiť,…

Kam vyhodiť vlhčené utierky? Často si vyberáme nesprávne

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/New Africa). Vlhčené obrúsky sú obľúbeným produktom na cestách a v situáciách, keď je nedostatok tečúcej vody. Sú mimoriadne…

Auto Trendy

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla sa túto záležitosť ďalej preskúmať.

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov