12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slawomir Fajer).
Steaky bez mäsa sú skvelou voľbou pre vegánov a vegetariánov, ale aj pre tých, ktorí nemajú radi polosurové mäso. Potrebujete len obľúbenú jesennú zeleninu a dobre ochutenú marinádu. V tejto kombinácii nie je šanca, že by ste zaznamenali kulinársky prepadák. Vyskúšajte to sami.
Príprava karfiolových steakov nie je napriek všetkému zložitá. Celá filozofia spočíva v tom, že plátky karfiolu sa natrú marinádou. To, ako ho ochutíte, je na vás, ale tento recept nemá konkurenciu. Je to dokonalá kombinácia pikantnosti chilli, sladkosti medu a ostrosti kari. Chuť aj vôňa budú ako z iného sveta.
Ingrediencie:
- 1 veľký karfiol,
- 1 chilli paprička,
- 1 zväzok petržlenovej vňate,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice obľúbeného medu,
- 2 PL sladkej papriky,
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy,
- 1 lyžička kari korenia,
- 1 vrchovatá polievková lyžica zemiakovej múky,
- pol šálky oleja alebo olivového oleja,
- soľ a korenie,
- voliteľný vegánsky syr na posypanie.
Karfiolové steaky sú pripravené v okamihu. Tento okamžitý recept poteší každého
Karfiol očistite od listov, ale hlavičku nevyrezávajte. Vďaka tomu si steaky zachovajú svoj krásny tvar. Potom celú hlavu vložte do vriacej vody a varte približne 5 až 10 minút. Karfiol by mal byť al dente. Potom zeleninu vyberte z vody, sceďte a odložte bokom, aby vychladla. Tento krok nevynechajte, pretože surový aj horúci karfiol sa rozpadne. Potom zeleninu nakrájajte na hrubé plátky a uložte do hlbokej misy alebo na plech.
Je čas pripraviť marinádu. Do misky nalejte olej alebo olivový olej, pridajte med, sladkú papriku, kari korenie a citrónovú šťavu. Potom veľmi jemne nakrájajte chilli papričky, pričom predtým odstráňte semienka, ako aj časť petržlenovej vňate (nemusíte ju použiť celú). Petržlenovú vňať a chilli papričky pridajte do marinády. Pridajte pretlačený cesnak. Marinádu premiešajte a podľa chuti dochuťte soľou a korením. Nakoniec pridajte zemiakovú múku a marinádu rozotrite na nakrájané ružičky karfiolu. Je dobré urobiť to z oboch strán.
Prípadne karfiol posypte strúhaným vegánskym syrom. Ak nechcete, aby bol pokrm 100 % rastlinný, môžete použiť napríklad goudu alebo mozzarellu. Karfiolové steaky pečte pri teplote 180 stupňov (zhora nadol) približne 15 – 20 minút. Vrchná časť by mala byť chrumkavá, zatiaľ čo stred by mal byť dokonale mäkký. Takéto vegánske steaky sa najlepšie podávajú spolu s domácimi hranolkami a cesnakovou omáčkou. Pri konzumácii takéhoto chutného jedla zabudnete na nedostatok mäsa. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sezónny karfiol v nadčasovej kari marináde. Zvýši chuť zimných večerí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.