Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Recept mi dala priateľka cukrárka. Keď pridáte túto ingredienciu, jesenné buchty budú šialene mäkké

12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Juliya_Ka). Mäkké a jemné pečivo s aromatickou a sladkou plnkou je pre mnohých ľudí symbolom jesene. Môžu sa podávať s teplým nápojom, dobre sa...

12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Juliya_Ka).

Mäkké a jemné pečivo s aromatickou a sladkou plnkou je pre mnohých ľudí symbolom jesene. Môžu sa podávať s teplým nápojom, dobre sa hodí kakao. Aby boli kysnuté koláčiky mimoriadne jemné, oplatí sa do nich pridať túto jednu ingredienciu. Vďaka nej budú ešte chutnejšie.

Foto: shutterstock/Juliya_Ka

Svetoznáme škoricové rožky pochádzajú zo Škandinávie a ich pôvodný názov je Kanelbulle. Prvýkrát ich začali vyrábať vo Švédsku v 20. rokoch 20. storočia, keď bolo po skončení prvej svetovej vojny k dispozícii viac surovín. Väčšiu popularitu si však získali až v 50. rokoch 20. storočia. Recept na túto sladkú pochúťku sa do Európy dostal pomerne neskoro, až v roku 2006 v rámci projektu Cafe Europa.

Sladké buchty sa dočkali aj vlastného sviatku. Vo Fínsku a Švédsku pripadá Deň škoricových buchiet na 4. októbra. V mnohých krajinách sa považujú za symbol jesene, pretože sa v nich spájajú korenisté chute a teplé kysnuté cesto. Ak chcete dosiahnuť výsledok, ktorý uspokojí každého, pridajte do cesta roztopené maslo. Práve to dodá celému výrobku mäkkosť.

Recept na škoricové buchtičky

Ingrediencie na kysnuté cesto

  • 500 g pšeničnej múky,
  • 250 ml teplého mlieka,
  • 125 g rozpusteného masla.
  • celé vajce,
  • 2 žĺtky,
  • 60 g cukru,
  • 10 g sušeného droždia alebo 40 g čerstvého droždia,
  • štipka soli.

Ingrediencie na škoricovú plnku

  • 70 g rozpusteného masla,
  • 150 g jemného cukru,
  • 4 lyžičky škorice,
  • 2 lyžičky kardamónu,
  • 2 lyžičky vanilkového cukru.

Ingrediencie na polevu

  • šálka práškového cukru,
  • citrónovej šťavy.

Kysnuté cesto – krok za krokom

  1. Múku preosiatu cez sito nasypte do misy a pridajte sušené droždie alebo kvások z čerstvého droždia. Prilejete tiež šálku vlažného mlieka, rozšľaháte vajce, vlejete žĺtky a pridáte cukor. Nakoniec prilejte rozpustené maslo a pridajte štipku soli.
  2. Suroviny vymiesite ručne alebo pomocou kuchynského robota na hladké cesto. Preneste ho do misy, prikryte čistou utierkou a odložte, aby sa zdvojnásobil jeho objem. Cesto by malo narásť do 1,5 hodiny.
  3. Teraz je čas pripraviť škoricovú náplň. Maslo vložte do hrnca a rozpusťte ho na miernom ohni. Všetky suché prísady pridáte do misy a pridáte tuk, všetko spolu premiešate.
  4. Keď cesto vykysne, vyklopíte ho na pomúčenú dosku, zľahka ho premiešate a rozdelíte na dve časti. Každú časť rozvaľkajte na obdĺžnik.
  5. Obdĺžniky rovnomerne potriete škoricovou náplňou. Celok opatrne zrolujte do rolády a ostrým nožom nakrájajte na kúsky hrubé asi 3 cm. Je veľmi dôležité, aby bol nôž naozaj ostrý, tak sa vám cesto nerozbije.
  6. Nakrájané cesto položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi buchtami dodržiavajte určitý odstup, aby sa pri pečení príliš neprekrývali. Pripravené cesto opäť prikryte utierkou a nechajte ho približne 30 minút odpočívať. Buchty by mali zdvojnásobiť svoj objem.
  7. Rúru predhrejte na 180 °C a vykysnuté buchty vložte do rúry na približne 15 – 20 minút. Vyberte ich, keď sú hnedé.
  8. Medzitým si pripravte polevu. Jednoducho preosejte práškový cukor do misky a pridajte citrónovú šťavu. Túto zmes vyšľahajte na hladkú hmotu a potom ňou polejte upečené škoricové buchty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Spojte dve jesenné chute v sladkom dezerte. Než sa nazdáte, nezostane ani omrvinka

Tekvicové lievance. Budú ľahké a jemné, ale nezabudnite na korenie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pridáte do polievky smotanu a po chvíli sa vám vytvoria škaredé hrudky? Pravdepodobne robíte túto chybu

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoriia Hnatiuk). Polievka je takmer hotová,... zostáva ešte doplniť prídavok. Do hrnca teda pridáte smotanu! Na povrchu začnú plávať…

Slováci zmrazujú kôpor v škatuliach od zmrzliny, a to je tá najhoršia možná voľba. Vyberte si iný trik

26.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nifolwight, súkromný archív). Je možné kôpor zamraziť? Je to jeden z najlepších spôsobov, ako zachovať jeho chuť a vôňu…

Zabudnite na strúhanku. Najlepšie bravčové rezne, aké som kedy jedla. Mäkké vo vnútri a chrumkavé zvonka

26.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio). Ako pripravíte chutné a chrumkavé bravčové rezne? Niekedy sa nám podarí náhodou pripraviť jedlo ešte lepšie ako…

Budú hitom v kuchyni. Urobte si ich a na zemiaky zabudnete na niekoľko týždňov

25.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Zemiakové placky sú chutné, ale zároveň aj veľmi klišé. Samozrejme, nikomu ich nezakazujeme jesť, ale odporúčame vám, aby…

Hrnčekový koláčik poznám už roky a nikdy ma nesklamal. Môžete ho pripraviť za 5 minút

25.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Myslíte si, že na prípravu dobrého koláča potrebujete rúru? Vôbec nie. Dokonca ho ani nemusíte dávať do chladničky,…

Auto Trendy

Leapmotor je čínské elektro. Cena: radšej si sadnite

28.9.2024 Redakcia Auto trendy - Stellantis začína európsky predaj automobilov čínskej značky Leapmotor. Koncern zároveň oznámil ceny dvoch modelov, ktoré sa ako prvé objavia na starom kontinente.

Nový Renault Master, získal titul Van of the Year 2025

28.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nový Renault Master získal titul Van of the Year 2025, ktorý udeľuje porota súťaže International Van Of The Year. Renault Master získal ocenenie na slávnostnom…

Z Číny prichádza super kombi s takmer 1 000 PS

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Denza Z9 GT sa už predáva v Číne za cenu od 43 000 EUR a čoskoro sa dostane aj do Európy. Plug-in hybrid alebo elektrický…

Denné alebo stretávacie svetlá? Čo zapnúť pri jazde po našich cestách

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na Slovensku sú všetci vodiči na verejných komunikáciách povinní mať zapnuté svetlá. Stačí však mať zapnuté denné svetlá alebo musíte mať zapnuté aj stretávacie svetlá?

Nemecko predstavuje autonómny vlak. Nová éra na železniciach

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - ARTE je autonómny vlak vyvinutý spoločnosťou Alstom, ktorý Nemecko v pondelok predstavilo svetu. Ide o vlak, ktoré je určené na obsluhu regionálnych trás a na…

Bude výkonnejšia, než sa očakávalo

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Jeho výkon bude 280 k, podobne ako v prípade modelu Alfa Romeo Junior Veloce, namiesto pôvodne avizovaných 240 k. Príde v roku 2025.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov