12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stepanek Photography).
Rizoto s hubami je vysnívanou večerou každého milovníka aromatických, neobvyklých jedál s hubami. Dnes vám povieme, ako pripraviť takéto jedlo tak, aby chutilo ako v najlepšej reštaurácii. Musíte si však dať pozor na ryžu – existuje na to špeciálny spôsob.
Keď hovoríme o jedlách s hubami, najčastejšie spomíname hustú omáčku, aromatickú polievku a chutné cestoviny a krokety. Existuje však celý rad ďalších fantastických jedál a na poprednom mieste je husté, krémové a lahodné hubové rizoto. Dnes vám povieme, ako toto jedlo pripraviť a ako získať chuť, ktorú nezažijete ani v tej najlepšej reštaurácii.
Čerstvé huby sú samozrejme dôležité, rovnako ako biele víno, ktoré dodáva pokrmu hĺbku, ale najdôležitejšia je ryža. Pri príprave rizota sa ryža najprv uvarí vo vode a až potom sa do nej vmiešajú ostatné prísady. To je veľká chyba a jednoduchý spôsob, ako zničiť celý potenciál pokrmu. Ryža na rizoto by mala najprv zosklovatieť v tuku a potom postupne absorbovať vývar a víno. Takto vytvoríte kulinárske majstrovské dielo.
Rizoto s hubami – recept na jesennú hostinu
Ingrediencie:
- cca 200-300 g čerstvých lesných húb
- 400 g ryže na rizoto (najlepšie arborio, ak nemáte, použite inú krátkozrnnú ryžu)
- pol pohára suchého bieleho vína
- 2 stredne veľké cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- cca 1,5 litra zeleninového alebo hubového vývaru (odporúčam varený hubový vývar na marinádu alebo vývar z namočených sušených húb – ten však treba zriediť)
- dve veľké lyžice masla
- 2-3 lyžice olivového oleja
- cca 150 g strúhaného parmezánu
- petržlenová vňať na ozdobu
Rizoto s hubami – ako na to:
- Potrebujete dve panvice, jednu veľkú. Môžete použiť aj hlboký hrniec. Do menšej panvice dajte lyžicu masla a pridajte lyžicu olivového oleja. Keď je horúci, pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju. Potom pridajte očistené a na malé kúsky nakrájané huby, premiešajte a poduste, kým nezmäknú.
- K duseným hubám pridajte približne pol šálky vývaru, znížte teplotu a pridajte roztlačený cesnak. Prikryte panvicu pokrievkou a varte, kým huby nepustia sliz a nevytvorí sa omáčka.
- V inej panvici zohrejte zvyšok masla a olivového oleja. Pridajte ryžu a smažte, kým zrnká nie sú priesvitné. Potom postupne pridajte víno a počkajte, kým sa odparí. Ryža by mala počas varenia absorbovať tekutinu.
- Potom pridajte vývar po naberačkách, miešajte ryžu a počkajte, kým absorbuje všetku tekutinu. Keď je ryža al dente, pridajte huby a cibuľu, osoľte a okoreňte a dôkladne premiešajte.
- Hubová omáčka by mala obaliť zrnká ryže. Keď sa všetko spojí, pridajte parmezán, opäť premiešajte a varte ďalších 5 minút. Podávajte s petržlenovou vňaťou.
Keď pripravíte takéto rizoto, všetkým spadne sánka 🙂. Ak chystáte rodinnú oslavu alebo romantickú večeru, oplatí sa predviesť a dokázať, že huby nie sú len na hubovú polievku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jemné a šťavnaté francúzske rezne. Obal je úžasný aj bez strúhanky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.