Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Rizoto s hubami je hitom sezóny. Pripravte si ryžu týmto spôsobom a od taniera sa neodtrhnete

12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stepanek Photography). Rizoto s hubami je vysnívanou večerou každého milovníka aromatických, neobvyklých jedál s hubami. Dnes vám povieme, ako pripraviť takéto jedlo tak, aby...

12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stepanek Photography).

Rizoto s hubami je vysnívanou večerou každého milovníka aromatických, neobvyklých jedál s hubami. Dnes vám povieme, ako pripraviť takéto jedlo tak, aby chutilo ako v najlepšej reštaurácii. Musíte si však dať pozor na ryžu – existuje na to špeciálny spôsob.

rizoto s hubami
Rizoto s hubami
Foto: shutterstock/Stepanek Photography

Keď hovoríme o jedlách s hubami, najčastejšie spomíname hustú omáčku, aromatickú polievku a chutné cestoviny a krokety. Existuje však celý rad ďalších fantastických jedál a na poprednom mieste je husté, krémové a lahodné hubové rizoto. Dnes vám povieme, ako toto jedlo pripraviť a ako získať chuť, ktorú nezažijete ani v tej najlepšej reštaurácii.

Čerstvé huby sú samozrejme dôležité, rovnako ako biele víno, ktoré dodáva pokrmu hĺbku, ale najdôležitejšia je ryža. Pri príprave rizota sa ryža najprv uvarí vo vode a až potom sa do nej vmiešajú ostatné prísady. To je veľká chyba a jednoduchý spôsob, ako zničiť celý potenciál pokrmu. Ryža na rizoto by mala najprv zosklovatieť v tuku a potom postupne absorbovať vývar a víno. Takto vytvoríte kulinárske majstrovské dielo.

Rizoto s hubami – recept na jesennú hostinu

Ingrediencie:

  • cca 200-300 g čerstvých lesných húb
  • 400 g ryže na rizoto (najlepšie arborio, ak nemáte, použite inú krátkozrnnú ryžu)
  • pol pohára suchého bieleho vína
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • cca 1,5 litra zeleninového alebo hubového vývaru (odporúčam varený hubový vývar na marinádu alebo vývar z namočených sušených húb – ten však treba zriediť)
  • dve veľké lyžice masla
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • cca 150 g strúhaného parmezánu
  • petržlenová vňať na ozdobu

Rizoto s hubami – ako na to:

  1. Potrebujete dve panvice, jednu veľkú. Môžete použiť aj hlboký hrniec. Do menšej panvice dajte lyžicu masla a pridajte lyžicu olivového oleja. Keď je horúci, pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju. Potom pridajte očistené a na malé kúsky nakrájané huby, premiešajte a poduste, kým nezmäknú. 
  2. K duseným hubám pridajte približne pol šálky vývaru, znížte teplotu a pridajte roztlačený cesnak. Prikryte panvicu pokrievkou a varte, kým huby nepustia sliz a nevytvorí sa omáčka. 
  3. V inej panvici zohrejte zvyšok masla a olivového oleja. Pridajte ryžu a smažte, kým zrnká nie sú priesvitné. Potom postupne pridajte víno a počkajte, kým sa odparí. Ryža by mala počas varenia absorbovať tekutinu. 
  4. Potom pridajte vývar po naberačkách, miešajte ryžu a počkajte, kým absorbuje všetku tekutinu. Keď je ryža al dente, pridajte huby a cibuľu, osoľte a okoreňte a dôkladne premiešajte. 
  5. Hubová omáčka by mala obaliť zrnká ryže. Keď sa všetko spojí, pridajte parmezán, opäť premiešajte a varte ďalších 5 minút. Podávajte s petržlenovou vňaťou.

Keď pripravíte takéto rizoto, všetkým spadne sánka 🙂. Ak chystáte rodinnú oslavu alebo romantickú večeru, oplatí sa predviesť a dokázať, že huby nie sú len na hubovú polievku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Francúzska špecialita si v slovenských domácnostiach získava čoraz väčšiu obľubu. Zahreje lepšie ako vývar

Jemné a šťavnaté francúzske rezne. Obal je úžasný aj bez strúhanky


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov