12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tab62).
Hoci žalude začínajú padať zo stromov už koncom augusta a v septembri, až teraz sú zrelé a použiteľné. Sú jedlé? Aké vlastnosti majú a na čo sa dajú použiť? Ukazuje sa, že o týchto nezvyčajných a jedinečných daroch jesene toho vieme ešte veľmi málo.
Kedy dozrievajú žalude?
Sezóna žaluďov sa začína v októbri, keď začnú klesať teploty. Dozrievajú na dlhých stonkách dubov a padajú na zem. Tie, ktoré stromy zhodia ako prvé, sú zvyčajne nezrelé a červivé a na použiteľné exempláre si budete musieť ešte chvíľu počkať. Zrelé sa dajú rozpoznať podľa oválneho tvaru a jednotnej tmavohnedej farby.
Sú žalude jedlé?
Žalude sú jedlé, ale upozorňujeme, že sa nesmú jesť surové. Na ľudskú konzumáciu sú vhodné len tepelne upravené žalude. V surovom stave sú horkej chuti, ale môžu byť aj jedovaté. Sú plné škodlivých trieslovín.
Aké vlastnosti majú žalude?
Žalude sa dajú použiť pri príprave mnohých jedál. Predtým sa však musia odstrániť škrupiny a potom sa namočia do vody s popolom z listnatých stromov (proces lúhovania), čím sa z nich odstránia škodlivé triesloviny. Takto pripravené by sa mali ešte vysušiť a dobre rozomlieť.
Je zaujímavé, že majú množstvo zdraviu prospešných vlastností a ich konzumácia má na organizmus priaznivý účinok. Predovšetkým žalude:
- obsahujú ľahko stráviteľný škrob a veľa vlákniny, takže podporujú tráviaci trakt
- sú zdrojom vitamínov a minerálov – vitamínov skupiny B, kyseliny listovej, horčíka, draslíka, medi, mangánu, fosforu
- obsahujú cenné komplexné sacharidy a zároveň majú nízky obsah tuku
- pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.
Čo sa dá pripraviť zo žaluďov?
Najobľúbenejším nápojom, ktorý sa dá vyrobiť zo žaluďov, je káva – pila sa počas druhej svetovej vojny, keď bol nedostatok najzákladnejších produktov. V tom čase bola cenená nielen pre svoju chuť, ale aj preto, že bola sýta.
Káva za žaluďov vonia a chutí podobne ako tradičná káva, ale neobsahuje kofeín – a preto je bezpečná pre tých, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu siahnuť po tradičnej malej čiernej káve.
Ako pripraviť takýto nálev?
- Samozrejme, že surové žalude sa musia najprv spracovať – odstrániť škrupiny (pomocou kladiva a potom noža) a následne vylúhovať.
- Potom sa žalude zalejú vodou, varia sa asi 5 minút, scedia sa a tento proces sa ešte niekoľkokrát zopakuje.
- Následne sa žalude vysušia, rozdrvia a opražia na suchej panvici a potom sa pomelú v mlynčeku na kávu.
- Potom je dobré suché, rozdrvené žalude opäť opražiť na panvici.
Káva zo žaluďov sa pripravuje podobným spôsobom ako tradičná káva. Zalejte 1-2 čajové lyžičky vriacou vodou a nechajte ich niekoľko minút prikryté. Môže sa podávať s rôznymi prísadami, ako je mlieko, med alebo škorica.
Hotovú žaluďovú kávu si môžete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou.
Komu sa odporúča piť žaluďovú kávu?
Káva zo žaluďov bude pre ľudí skvelou alternatívou:
- osoby trpiace kardiovaskulárnymi ochoreniami vrátane hypertenzie
- ľudia, ktorí by mali zo svojej stravy vylúčiť sodík
- ľudia s celiakiou – žaluďová káva neobsahuje lepok
- ľudia na redukčnej diéte – poskytuje pocit sýtosti na dlhší čas
- ľudia trpiaci tráviacimi problémami – napríklad nadúvaním, zápchou, hnačkou alebo poruchami trávenia
- ľudia v strese – žaluďová káva upokojuje nervy, zlepšuje náladu a pomáha sústrediť sa.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozlúčte sa s bruchom ako balón. Zahrňte do svojho jedálnička a pocíťte úľavu
Olivový olej na pokožku vlasy a nechty? Radšej ho majte doma
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.