13.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Sude Naz Özgür).
Máte na záhrade slovenské hrozno? V žiadnom prípade ich nenechajte vypadnúť. Okrem sladkých džemov z nich pripravíte aj aromatické víno. Tento nápoj je ideálny pre domáce dezerty a večere.
Výroba hroznového vína je neuveriteľne jednoduchá. Stačia vám tri ingrediencie a veľa trpezlivosti. Domáci nápoj nielen zapôsobí na vašich hostí, ale bude aj skutočne zdravý. Hrozno je výborným zdrojom cenných minerálov a vitamínov a hroznové zaváraniny sa odporúčajú na pitie pacientom trpiacim okrem iného srdcovými chorobami. Pol pohára domáceho hroznového vína k večeri bude nielen potešením, ale aj zdravým doplnkom.
Ingrediencie:
- 5 kg slovenského hrozna,
- 1 kg bieleho cukru,
- 2 litre vody.
Ako vyrobiť domáce víno? Pamätajte na niekoľko pravidiel
Prezeráme si hrozno a oddeľujeme ho od konárov. Ovocie vyberáme len pevné, šťavnaté a zdravé. Potom ich začneme drviť drvičom na zemiaky v hlbokej a veľkej mise. Je potrebné pamätať na jedno pravidlo.
V žiadnom prípade nesmieme hrozno vopred oplachovať. Na povrchu drobného ovocia je povlak, ktorý podporí proces kvasenia. Vďaka tomu v recepte nepotrebujeme kvások . Dôkladne rozpučené hrozno nalejte do džbánu na víno.
Rozpustite cukor vo vode. Hotový a vychladnutý sirup tiež nalejeme do demižónu a celé to pevne uzavrieme, aj vsunutím fermentačnej trubice.
Nalejte vodu do fermentačnej rúrky. Toto je ďalšie pravidlo, ktoré si treba zapamätať. Vďaka tomu budeme môcť nielen vidieť, či víno funguje, ale aj ochrániť obsah demižónu pred hmyzom, ktorý by prilákala vôňa kvaseného ovocia. Umiestnite džbán s vínom na tmavé a bezpečné miesto, najlepšie mimo dosahu detí a zvierat, ktoré by sa mohli prevrátiť. Každých pár dní skontrolujte, či je v tube stále voda a obsah demižónu nie je nebezpečne blízko korku. V tomto prípade zlejte časť tekutiny.
Po siedmich týždňoch víno preceďte. Odstráňte dužinu z tekutiny a výslednú tekutinu nalejte späť do čistého demižóna. Potom by ste mali víno aj ochutnať a rozhodnúť sa, či ho chcete dodatočne dosladiť. Víno bez dužiny tesne uzavrieme a do fermentačnej rúrky opäť nalejeme vodu. Tentokrát čakáme asi 5 týždňov. Víno bude hotové, keď prestane sýtiť. To bude vhodný čas na naliatie vášho domáceho nápoja do čistých fliaš. Bude chutiť oveľa lepšie ako tie z obchodu. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.