13.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yulia Davidovich).
Možno si myslíte, že o karfiolovej polievke už viete všetko. Tento recept je však príkladom toho, že to vôbec nie je pravda. Táto verzia je veľkým prekvapením a kombináciou neobjavných ingrediencií. To, čo vznikne z tohto receptu, je lepšie ako polievka podľa receptu vašej babičky.
Karfiolová polievka je jedným z tých jedál, ktoré nám vždy pripomínajú teplo a domáce chute. Tento krémový, jemný a aromatický pokrm je ideálnou voľbou pre sychravé dni, ktorých je teraz čoraz viac. Dnes vám však nechceme pripomenúť bežnú karfiolovú polievku. Prezradíme vám totiž recept na jej trochu inú, originálnejšiu verziu. Ide o polievku, ktorá v sebe skrýva mnoho rôznych ingrediencií.
Tradičný recept na karfiolovú polievku je veľmi jednoduchý a neobsahuje žiadne šokujúce kombinácie chutí. To sa však nedá povedať o tejto verzii tohto pokrmu. Najviac vás možno prekvapí kombinácia citrónovej šťavy a vaječných žĺtkov. Práve táto kombinácia dodáva pokrmu zamatový pocit a rozbíja chute.
Recept na karfiolovú polievku v originálnejšom štýle
Ingrediencie:
- stredne veľký karfiol
- cibuľa,
- 3 zemiaky,
- 2 lyžice masla,
- 1 liter vývaru,
- 250 ml mlieka,
- 100 ml 30 % smotany,
- 2 PL pšeničnej múky,
- 2 bobkové listy,
- 4 zrnká nového korenia,
- pol čajovej lyžičky mletého muškátového orieška,
- nasekaná petržlenová vňať,
- lyžica citrónovej šťavy,
- 2 žĺtky,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy:
- Karfiol rozdeľte na ružičky, zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte niekoľko minút, kým ľahko nezhnedne.
- Potom pridajte pšeničnú múku a miešajte asi 2-3 minúty. Robte to intenzívne, aby sa nevytvorili hrudky.
- Do tejto zmesi postupne prilievajte zeleninový vývar. Stále miešajte, aby sa ingrediencie spojili. Teraz pridajte bobkový list a nové korenie. Zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu a vývar varte asi 10 minút, kým mierne nezhustne.
- Po tomto čase pridajte karfiol a zemiaky. Polievku varte na miernom ohni 20 minút. Počas tejto doby by mala zelenina zmäknúť.
- Odstavte polievku z ohňa a vyberte bobkové listy a nové korenie. Potom ju rozmixujte mixérom na hladkú konzistenciu.
- Vráťte hrniec na horák a prilejte mlieko a smotanu. V miske zmiešajte žĺtky s citrónovou šťavou a intenzívne premiešajte. Túto zmes nalejte do vývaru a niekoľko okamihov zahrievajte.
- Nakoniec polievku ochuťte soľou, korením a mletým muškátovým orieškom. Podávajte s čerstvým chlebom a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Krémová polievka z tejto zeleniny nemá konkurenciu. Neoceníme ju každý deň, ale jej chuť je šialená
Lahodná polievka, ktorú môžete jesť bez obmedzení a nepriberiete! Určite to nebude zbytočné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.