15.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Cats Coming pexels/ Polina Tankilevitch).
Brokolica je jednou z najzdravších druhov zeleniny na svete. Sú skvelým zdrojom vlákniny, minerálov a vitamínov. Vyznačuje sa zelenou farbou a hrubšími stonkami s hlávkami rôznych veľkostí. Málokto však vie, že jedna chyba pri tepelnom spracovaní môže zabiť všetky živiny. Pozrite sa, ako pripraviť brokolicu.
Okrem vysokého obsahu vitamínu C a K, ale aj kyseliny listovej a draslíka je brokolica preslávená svojimi zdravotnými vlastnosťami. Má protirakovinové a protizápalové vlastnosti, preto by mala tvoriť významnú súčasť každej stravy.
Ako pripraviť brokolicu, aby nestratila svoje nutričné hodnoty?
V slovenských domácnostiach sa najčastejšie varí brokolica, aj keď to nie je najlepší nápad. Dlhé namáčanie vo veľkom množstve vody spôsobí, že sa všetky živiny vyplavia a zostanú v hrnci. Okrem toho stačí odložiť varenie o 2-3 minúty, aby sa brokolica prevarila a bola nechutná.
Najlepším riešením je určite jej naparovanie. Za týmto účelom rozdeľte brokolicu na menšie stromčeky, vložte ich do parného hrnca a varte 5-10 minút. Doba varenia závisí predovšetkým od veľkosti stromčekov a stupňa chrumkavosti, ktorú chceme dosiahnuť.
Môže sa brokolica jesť surová?
Mnoho ľudí sa pýta, či sa brokolica môže jesť surová. Ide predsa o zeleninu, ktorá je neodmysliteľne spojená s tepelným spracovaním. Odpoveď je však v tomto prípade jasná – áno, brokolicu môžete jesť surovú. Stačí ich nasekať a chrumkať. V tomto prípade si môžeme byť istí, že nestratíme nutričné hodnoty a telu dodáme čo najväčšiu porciu vlákniny.
Surová brokolica je perfektným občerstvením aj na párty, kde bude chutiť napríklad s cesnakovým dipom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mrkvový koláč vo verzii „Panebože, to je chutné“. Aby to bolo dokonalé, sú potrebné dva doplnky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.