16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Monyakova).
Hubová polievka je jednou z najobľúbenejších polievok na Slovensku. Jeme ju veľmi často, pretože je mimoriadne výživná a zahrievajúca. Správne korenie jej dodáva jedinečnú arómu, zatiaľ čo veľkorysá porcia zeleniny poskytuje vitamíny a minerály. Ako uvariť hubovú polievku, aby bola chutná a „sýta“? Máme odpoveď.
Ťažko nájsť v našej krajine človeka, ktorý by nemal rád hubovú polievku. Vďaka kombinácii húb, zeleniny a korenia je nielen mimoriadne chutná, ale aj sýta a navyše zdravá. Huby majú nízky obsah kalórií a sú bohaté na vlákninu a bielkoviny. Zemiaky sú zasa cenným zdrojom draslíka, horčíka, fosforu, železa a zinku. Podporujú trávenie a pomáhajú zraku.
Tradičná hubová polievka s malou obmenou. Vymeňte smotanu za túto ingredienciu a nebudete ľutovať
Príprava hubovej polievky nie je zložitá. Stačí mať po ruke osvedčený recept a jej príprava sa stane triviálnou. Ak chcete, aby bol váš pokrm hustejší a „výdatnejší“, namiesto smotany pridajte tavený syr. Konečný výsledok bude zaručene chutný.
Ingrediencie:
- 1 l vývaru,
- 250 g šampiňónov,
- 400 g zemiakov,
- 1 cibuľa,
- 1 mrkva,
- 1 balenie taveného syra,
- 40 g masla,
- 1 bobkový list,
- 3 nové korenie,
- čajová lyžička bazalky,
- štipka kurkumy
- štipka nasekaného kôpru alebo petržlenovej vňate,
- soľ a korenie.
Hubová polievka s taveným syrom. Spôsob prípravy:
Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu jemne osmažte na masle v hrnci. Umyte, ošúpte a nakrájajte mrkvu a pridajte ju do hrnca. Restujte ju spolu s cibuľou niekoľko minút, pričom občas premiešajte. Po tomto čase umyte, ošúpte a nakrájajte zemiaky na kocky. Pridajte ich do hrnca a opäť všetko chvíľu poduste.
Zeleninu zalejte horúcim vývarom. Pridajte všetky koreniny: bazalku, oregano, bobkový list a nové korenie. Priveďte do varu a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Prikryte a varte polievku 8-10 minút. Umyte a nakrájajte huby a vložte ich do hrnca. Varte ďalších niekoľko minút a potom hrniec odstavte z horáka. Do polievky pridajte nasekanú petržlenovú vňať alebo kôpor. Zahustite smotanovým syrom a premiešajte. Hubovú polievku podávajte horúcu, najlepšie s čerstvým chrumkavým chlebom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lahodná polievka, ktorú môžete jesť bez obmedzení a nepriberiete! Určite to nebude zbytočné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.