16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Anne).
Pri nakupovaní v zhone nie je ťažké urobiť chybu alebo vložiť do košíka chybný výrobok. Jednou z častých chýb je vrátiť sa domov s nezrelým a tvrdým avokádom. Ako sa však ukazuje, zdravá pochúťka nemusí ležať celé týždne, aby sa dostala na váš tanier. S týmto trikom je to oveľa jednoduchšie a rýchlejšie, ako by ste si mysleli.
Avokádo sa na slovenské stoly dostalo pred dobrým tuctom rokov. Odvtedy sa často objavuje na domácich jedálnych lístkoch v rôznych verziách – od šalátov a pestrých sendvičov až po kultové mexické guacamole. Bohužiaľ, pri nákupoch nie je ťažké nájsť nezrelé a tvrdé kúsky, ktoré potom potrebujú niekoľko dní na parapete, aby dozreli a skončili na našich tanieroch.
Vďaka tomuto patentu dozrie tvrdé avokádo v okamihu.
Takmer každý milovník avokáda sa už aspoň raz nechal oklamať a kúpil si nezrelé tvrdé avokádo. Nešťastný omyl môže zničiť plánované raňajky, večeru alebo guacamole, ktoré malo byť hitom medzi občerstvením na stretnutí s priateľmi. Ako sa však ukázalo, existuje šikovný patent na nezrelé avokádo, ktoré sa zaobíde bez týždňov čakania na krémovo maslový efekt. Ukazuje sa, že riešením a kľúčom k úspechu je správne skladovanie.
Ak si náhodou kúpite nezrelé avokádo, nezostáva vám nič iné, ako ho nechať dozrieť alebo si vybrať tvrdú zelenú dužinu – to však neodporúčame. Okrem nevábnej konzistencie vám môže spôsobiť bolesti žalúdka alebo dokonca viesť k otrave jedlom. Treba tiež poznamenať, že nezrelé avokádo je jednoducho nechutné – je v ňom prítomná horkosť, ktorá by v zrelom ovocí nemala byť prítomná. Naopak, treba dbať na správne skladovanie a predovšetkým na priaznivú teplotu!
Dokonalé avokádo – ovocie dozrie, ak sa postaráte o správne susedstvo
V domácich podmienkach môže dozrievanie avokáda trvať až týždeň. Našťastie sa celý proces dá výrazne urýchliť. Stačí len správne skladovanie a teplota. Pevné avokádo získa krémový, príjemný vnútrajšok oveľa rýchlejšie, ak sa skladuje mimo chladničky. Ideálne sú parapet, košík na ovocie alebo papierové vrecko. Uzavreté ovocie rýchlo zmäkne – treba však vedieť, že to urýchlia iné zdravé pochúťky, ako napr:
- banány,
- broskyne,
- nektárinky,
- mango,
- hrušky.
Potom jednoducho vložte ingrediencie do vrecka, pevne ho uzavrite a počkajte deň alebo dva. Avokádo bude rýchlo pripravené na pridanie do šalátu, guacamole, pasty alebo zdravého smoothie. Oplatí sa tiež dozvedieť sa viac o metóde kontroly čerstvosti avokáda – plod je zdravý a chutný, ak je v oblasti stopky žltkastý. Aj samotná šupka by mala byť rovnomerná a bez škvŕn, zatiaľ čo stred musí mať svetlý, krémový vnútrajšok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšia nátierka na chlieb namiesto masla. Tuk zo stehien a bokov zmizne rýchlejšie
Čierny koniec banánu. Dá sa jesť? Mnoho ľudí ho vyhadzuje zo strachu pred larvami
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.