16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein).
Jeseň nie je len o nižších teplotách, menšom počte slnečných lúčov a daždi. Je to aj obdobie chutných surovín, ktoré sú v lete nedostupné. Aby ste ich čo najlepšie využili, vyhľadajte originálne recepty na sýte jedlá. Jedným z nich je aj tento pokrm. Je to obdoba talianskych cestovín, ktoré sa pripravujú v rúre.
Lasagne sú charakteristickým talianskym jedlom, ktoré sa v našej kuchyni často nevyskytuje. Myslíme si, že jeho príprava je zložitá a časovo náročná. Keď však spoznáte tento recept, môžete rýchlo zmeniť názor. Klasický recept vyžaduje cestoviny navrstvené na mleté mäso v kombinácii s paradajkovou passatou. Tentoraz budeme s týmto základným receptom trochu experimentovať a pridáme sezónnu zeleninu.
Hovoríme o tekvici, ktorá sa na jeseň veľmi často používa. Vyrábajú sa z nej peny, koláče a aj hranolky. Tiež sa smaží a pridáva do rôznych omáčok. V tomto recepte hrá veľmi dôležitú úlohu a nemalo by sa na ňu zabúdať. Dodáva nielen nezvyčajnú chuť, ale aj vzhľad takého známeho pokrmu. Kombinácia tekvice, syra a aromatického korenia použitá v tomto recepte vytvára skutočný chuťový raj.
Recept na tekvicovú lasagne
Ingrediencie na plnku:
- 500 g tekvice
- 300 g mletého mäsa
- cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- lyžica masla
- čajová lyžička sušeného tymiánu
- pol čajovej lyžičky muškátového orieška
- soľ
- korenie
Ingrediencie na bešamelovú omáčku:
- 500 ml mlieka
- 50 g masla
- 50 g múky
- štipka muškátového orieška
- soľ
- korenie
Ďalšie ingrediencie:
- 12 listov cestovín lasagne
- 200 g syra mozzarella
- 100 g parmezánu
- čerstvé lístky bazalky na ozdobu
Spôsob prípravy:
- Najprv si pripravte plnku. Tekvicu ošúpeme, odstránime semienka a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno
- Vo veľkom hrnci rozohrejte tuk a orestujte na ňom cibuľu a cesnak dozlatista. Pridajte tekvicu, tymián, muškátový oriešok, soľ a korenie. Všetko smažte asi 10 minút
- Po tomto čase pridajte k zelenine mleté mäso a premiešajte. Prísady nechajte na ohni ďalších 10 minút. Počas tejto doby by malo mäso zhnednúť a tekvica zmäknúť
- Kým sa plnka pripravuje, postarajte sa o omáčku. V samostatnom hrnci rozpustite maslo, pridajte múku a za stáleho miešania ju 2 minúty zahrievajte
- Mlieko postupne prilievajte k prísadám a nezabudnite stále miešať. Výsledná omáčka by mala byť hustejšia. Nakoniec ju ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom
- Keď sú omáčka a náplň hotové, môžete začať pripravovať pokrm. Na dno zapekacej misy rozotrite 2 polievkové lyžice bešamelovej omáčky. Uložíme cestoviny, časť plnky a posypeme strúhaným syrom mozzarella. Opakujte, kým nespotrebujete všetky prísady, omáčka by mala byť poslednou vrstvou
- Pokrm posypte veľkým množstvom mozzarelly a parmezánu. Vrch prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 30 minút, potom odstráňte fóliu a pečte ďalších 10 minút. Lasagne podávajte posypané čerstvou bazalkou
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento šalát hýri farbami. Je to jeden z najjednoduchších a zároveň najchutnejších šalátov na svete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.