Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie, Životný štýl,

Nechcú sa vzdať mäsa, preto si zvolili túto stravu. Čo jedia flexitariáni?

16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nito). Flexitariánska diéta sa popri stredomorskej diéte a diéte Dash zaraďuje medzi najzdravšie diéty. Jej hlavnou zásadou je „viac zeleniny, menej mäsa“. Dobre vyvážená...

16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nito).

Flexitariánska diéta sa popri stredomorskej diéte a diéte Dash zaraďuje medzi najzdravšie diéty. Jej hlavnou zásadou je „viac zeleniny, menej mäsa“. Dobre vyvážená flexitariánska strava zabezpečuje potrebu všetkých základných živín. Čo ešte stojí za to vedieť?

Foto: shutterstock/nito

Flexitariánstvo – čo to je

Flexitariánstvo je spôsob stravovania, ktorý zahŕňa obmedzenie konzumácie mäsa a iných živočíšnych produktov, ale nevylučuje ich úplne zo stravy. Pojem „flexitarián“ vznikol spojením dvoch slov: „flexibilný“ a „vegetarián“.

Prečo popularita flexitariánstva stále rastie? Pretože v skutočnosti nevylučuje zo stravy žiadnu skupinu produktov, ale obmedzuje len niektoré z nich. Naznačuje, ktoré výrobky by sa mali konzumovať čo najčastejšie a ktoré čo najmenej, aby sme sa tešili dobrému zdraviu a pohode.

Veľkou výhodou flexitariánstva je aj ochrana životného prostredia. Pri výrobe mäsa, najmä červeného, vzniká značné množstvo skleníkových plynov, ako je metán a oxid uhličitý. Zníženie spotreby mäsa prispieva okrem iného k zníženiu emisií týchto plynov, ale aj k zníženiu spotreby vody.

Flexitarianizmus – pre koho je vhodný?

Táto diéta je vhodná naozaj pre každého, ale odporúča sa najmä ľuďom s inzulínovou rezistenciou, hypertenziou, nadváhou, obezitou, cukrovkou, hypercholesterolémiou alebo srdcovými ochoreniami.
Pri flexitariánskej diéte sú hlavným zdrojom energie rastlinné produkty. Strava by mala obmedziť živočíšne produkty (červené mäso, výrobky bohaté na nasýtené mastné kyseliny), cukry a vysoko spracované výrobky. Odporúčajú sa sezónne a miestne produkty.

Princípy flexitarianizmu

Zníženie spotreby mäsa. Flexitariáni znižujú množstvo mäsa v strave a často ho konzumujú len príležitostne namiesto denne.

Väčší dôraz na rastlinné produkty. Flexitariánska strava obsahuje výrazne viac rastlinných produktov, ako sú zelenina, ovocie, orechy, semená, strukoviny a celozrnné obilné výrobky.

Foto: shutterstock/Antonina Vlasova

Zdravý životný štýl. Mnohí ľudia sa rozhodujú pre flexitariánstvo zo zdravotných dôvodov, pretože môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení, obezity a iných ochorení spojených s nadmernou konzumáciou mäsa.

Starostlivosť o životné prostredie. Ďalším motívom flexitariánov je starostlivosť o životné prostredie. Zníženie spotreby mäsa pomáha znižovať negatívne vplyvy chovu zvierat na životné prostredie, ako sú emisie skleníkových plynov a spotreba vody.

Flexitariánska diéta: čo jesť

  • zelenina a ovocie,
  • orechy,
  • semená,
  • celozrnné výrobky,
  • strukoviny (fazuľa, hrach, cícer, šošovica),
  • rastlinné tuky (olivový olej, repkový, ľanový a tekvicový olej).

Flexitariánska strava: čo obmedzujeme

  • mäso a mäsové výrobky – čím menej, tým lepšie,
  • mliečne výrobky.

Keď už siahneme po mäsových výrobkoch, mali by byť v ideálnom prípade:

  • ryby,
  • hydina,
  • morské plody.

Hlavné zásady flexitariánstva

  • hlavné produkty sú rastlinného pôvodu: zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, orechy, semená, jadierka,
  • zelenina by mala tvoriť základ všetkých jedál a mala by zaberať približne polovicu taniera,
  • vyberajte si kvalitné potraviny, najlepšie z overených zdrojov a od miestnych výrobcov,
  • nezabúdajte na zdravé tuky, najmä olivový olej, repkový olej, ľanový olej,
  • obmedzte konzumáciu mäsa.

Dobre vyvážená flexitariánska strava by mala pokryť dennú potrebu všetkých základných živín. To by však nemalo byť ťažké, pretože je založená najmä na nespracovaných potravinách, ktoré sú pokladnicou vitamínov a minerálov. Vzhľadom na symbolické množstvo mäsa sú hlavnými bielkovinami vo flexitariánskej strave rastlinné bielkoviny pochádzajúce najmä zo strukovín (sója, šošovica, cícer, bôb, hrach).

Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko

Flexitariánska strava umožňuje aj konzumáciu mliečnych výrobkov, vajec a rýb – ktoré sú, keďže ide o produkty živočíšneho pôvodu, zdrojom kompletných bielkovín, ako aj potrebného vitamínu B12. Treba však mať na pamäti, že flexitariáni, ktorí obmedzujú príjem rýb, musia svoju stravu obohatiť o výrobky, ktoré sú zdrojom omega-3 kyselín, selénu a jódu, a tí, ktorí vylúčili mliečne výrobky, musia svoju stravu obohatiť o výrobky bohaté na vápnik.

Flexitariánska strava – výhody

Zvýšené množstvo zeleniny, ovocia, strukovín a orechov vo flexitariánskej strave okrem vitamínov a minerálov poskytuje aj vlákninu, čo sa prejavuje väčším pocitom sýtosti pri jedle a lepšou funkciou tráviaceho traktu.

Zníženie spotreby červeného mäsa sa spája so zníženým rizikom vzniku ochorení závislých od stravy. Dodržiavanie rastlinnej stravy u účastníkov štúdie malo okrem iného za následok zníženie krvného tlaku, hladiny glukózy a cholesterolu. Flextariánstvo sa odporúča aj ako súčasť liečby hypertenzie, cukrovky alebo kardiovaskulárnych ochorení.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je to jedna z najzdravších zelenín. Jedna chyba spôsobí, že príde o všetky vitamíny

Rozhodla sa pre nezvyčajnú diétu. Schudla až 30 kilogramov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Chcete znížiť hladinu cholesterolu? Zahrňte tieto produkty do svojej každodennej stravy

27.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SunCity). Vysoká hladina cholesterolu má vážne zdravotné následky. Ak ho chcete znížiť, kľúčovú úlohu zohráva strava. V kombinácii s…

Nie sú to financie, ale toto nezvyčajné povolanie priťahuje mladých ľudí ako magnet. Čísla sú alarmujúce

27.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Owlie Productions). Rozvoj internetu a sociálnych médií vytvoril nové profesie. Aj keď o takýchto profesiách ešte veľa ľudí nepočulo,…

Skúmali sa mužské brady. Výsledok je znepokojujúci

27.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/anatoliy_gleb). Dobre upravené, husté, mužné chĺpky na tvári sa považujú za veľmi atraktívne a sú módne už mnoho rokov.…

Každý deň zjedol 24 vajec. Nakoniec si skontroloval hladinu cholesterolu. Výsledky sú prekvapivé

27.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Popovo Bros instagram.com/nicknorwitz/). Nick Norwitz, doktorand na Harvardskej univerzite, sa rozhodol skontrolovať, ako každodenná konzumácia vajec ovplyvní jeho zdravie.…

Držíte diétu, ale nechcete sa vzdať syra? Tieto štyri druhy budú dobre fungovať aj počas redukcie

26.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alaettin YILDIRIM). Syr je veľmi obľúbená pochúťka, ktorá sa výborne hodí buď samostatne, alebo ako chutná príloha k mnohým…

Auto Trendy

Posledná možnosť zachrániť európsky motorizmus. „Je potrebné urýchlene konať“.

28.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európski výrobcovia automobilov vyzývajú na „urýchlené prijatie opatrení“ v súvislosti s novými emisnými normami CO2, ktoré majú začať platiť od budúceho roka. V opačnom prípade…

Škoda Kodiaq dostane obrnenú verziu. SUV vďaka úpravám odolá ozbrojeným útokom

28.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Kodiaq predstavuje obrnenú verziu SUV Kodiaq. Vozidlo bolo vyvinuté v spolupráci s odborníkmi zo spoločnosti UTAC Special Vehicles.

Rozdiel medzi filtrom pevných častíc a katalyzátorom. Čo robia a ako fungujú

28.9.2024 Redakcia Auto trendy - Vodiči a dokonca aj špecializované servisy si často zamieňajú filter pevných častíc a katalyzátor a myslia si, že ide o tú istú časť. V skutočnosti…

Leapmotor je čínské elektro. Cena: radšej si sadnite

28.9.2024 Redakcia Auto trendy - Stellantis začína európsky predaj automobilov čínskej značky Leapmotor. Koncern zároveň oznámil ceny dvoch modelov, ktoré sa ako prvé objavia na starom kontinente.

Nový Renault Master, získal titul Van of the Year 2025

28.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nový Renault Master získal titul Van of the Year 2025, ktorý udeľuje porota súťaže International Van Of The Year. Renault Master získal ocenenie na slávnostnom…

Z Číny prichádza super kombi s takmer 1 000 PS

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Denza Z9 GT sa už predáva v Číne za cenu od 43 000 EUR a čoskoro sa dostane aj do Európy. Plug-in hybrid alebo elektrický…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov