Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Pripravte cestoviny a upečte ich v tekvici. Toto jedlo urobí rozruch na večierku alebo rodinnej večeri.

16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VITTO-STUDIO shutterstock/Zulfiska). Hľadáte fenomenálne jedlo na nedeľný obed alebo chcete prekvapiť svojich hostí neuveriteľnou večerou, na ktorú budú všetci spomínať? Tento recept na tekvicové...

16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VITTO-STUDIO shutterstock/Zulfiska).

Hľadáte fenomenálne jedlo na nedeľný obed alebo chcete prekvapiť svojich hostí neuveriteľnou večerou, na ktorú budú všetci spomínať? Tento recept na tekvicové cestoviny je jesenným hitom, ktorý zaujme aj tých najnáročnejších gurmánov. Krásne servírovanie je jedna vec, rovnako báječná je aj omáčka, ktorá dokonale obalí cestoviny a rozmazná vaše chuťové poháriky.

Foto: shutterstock/VITTO-STUDIO shutterstock/Zulfiska

Tekvica je synonymom jesene, a to tak v prípade dekorácií, ako aj rôznych pochúťok a jedál. Takmer každý už počul o krémových polievkach, koláčoch, chlebe a dokonca aj o sladkostiach z tejto zeleniny. Úplnou novinkou sú však tekvicové cestoviny, večera, ktorej sa žiadna iná nevyrovná. Okrem explózie chutí sa zaručene krásne podávajú a urobia dojem aj na náročnú svokru.

Tekvicové cestoviny sú kulinárskym umeleckým dielom – takáto večera je klenotom tejto jesene

Niekedy domáce recepty ustupujú do úzadia a nahrádzajú ich špeciálne recepty a trochu veľkolepejšie verzie klasických jedál. To je aj prípad nášho receptu na tekvicové cestoviny. Toto fenomenálne jedlo nie je ničím iným ako zaujímavou interpretáciou kultových Mac and cheese alebo jednoducho makarónov so syrom. Wow efekt je tu zaručený, keď sa pasta podáva v sezónnej zelenine – najlepšie dosť veľkolepej veľkosti. Za zváženie však stojí aj podávanie v menších tekviciach. Potom môže každý člen domácnosti alebo hosť počítať s vlastnou porciou v pečenej zelenine.

Príprava sa môže spočiatku zdať ako obrovský záväzok, ale nemusíte sa obávať. Rozdelením práce do niekoľkých etáp sa vyhnete chaosu a neporiadku v kuchyni. Preto sa oplatí začať s tekvicovým hrncom, prejsť na bešamelovú omáčku a potom všetko spojiť. Zaručujeme, že to bude chutné, krásne a skutočne jesenné!

Recept na kultové cestoviny podávané v pečenej tekvici

Ingrediencie:

  • veľká tekvica cca 4 kg,
  • 500 g cestovín typu „kolienka“,
  • 500 g talianskej klobásy,
  • 250 g špenátu,
  • 250 g mozzarelly,
  • 30 g masla,
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • hlavička cesnaku,
  • cibuľa,
  • 2 lyžičky strúhanky,
  • olej,
  • soľ,
  • korenie,
  • niekoľko lístkov šalvie,
  • syr grana padano (na posypanie).

Ingrediencie na omáčku:

  • 750 ml mlieka,
  • 400 g syra grana padano,
  • 60 g masla,
  • 60 g múky,
  • soľ,
  • korenie.

Spôsob prípravy:

  1. Začnite s tekvicou. Zeleninu dôkladne umyte, osušte a rozrežte ju na samom vrchu. Zo stredu vydlabte dužinu a semená.
  2. Vnútro osolíte, okoreníte a potriete olivovým olejom. Pridajte niekoľko strúčikov cesnaku, lístky šalvie a zabaľte tekvicu do fólie (bez vrchnáka). Pečte pri teplote 180 stupňov minimálne 40 minút. Neskôr odstráňte fóliu a pečte ešte 30 minút. Tekvica musí byť mäkká a upečená, ale nie príliš mokrá. Zvonka by mala mať peknú zlatistú farbu.
  3. Hotovú tekvicu nechajte vychladnúť a vyberte z nej cesnak a bylinky.
  4. Medzitým si pripravte omáčku a cestoviny. Z našej tekvice, ktorá nebola upečená, vyberiete vrchnák, vydlabete zvyšnú dužinu a nakrájate ju na malé kocky.
  5. Omáčka – do hrnca dáte maslo, keď sa rozpustí, prisypete múku a za stáleho miešania urobíte zápražku – nezabudnite, že sa nesmie pripáliť. Potom prilejete mlieko a opäť miešate, kým nevznikne krémový bešamel.
  6. Nakoniec do omáčky pridajte najemno nastrúhaný syr grana padano, soľ a korenie. Všetko intenzívne premiešajte, aby sa ingrediencie pekne spojili a nevytvorili sa hrudky.
  7. Z talianskej klobásy odstráňte kožu. Mäso vložte do panvice s rozpáleným olejom spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou. Po niekoľkých minútach pridajte tekvicu a časť masla. Produkty zalejte vínom a počkajte, kým sa odparí. Dusíte, kým mäso a ostatné prísady nie sú pekne prepečené.
  8. Medzitým uvarte cestoviny. Keď sú cestoviny al dente, pridajte ich na panvicu, pridajte špenát a chvíľu ich poduste, kým listy nezvädnú. Všetko jemne okoreňte – pozor na soľ. Pridajte nakrájanú mozzarellu.
  9. Teraz do panvice nalejte našu bešamelovú omáčku. Všetko dôkladne premiešame a opatrne ju lyžicou vmiešate do tekvice. Vrch posypete strúhankou a štedrou porciou grana padano.
  10. Cestoviny pečiete v tekvici pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Po tomto čase je jedlo pripravené na podávanie.
  11. Tip – tekvicu a cestoviny dajte do ozdobnej misy alebo na veľký tanier, aby sa to celé krásne vynímalo. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tekvicové lievance. Budú ľahké a jemné, ale nezabudnite na korenie

Zdá sa vám tekvicová krémová polievka nudná? Tieto prísady ju premenia na kulinárske majstrovské dielo, hodiť sa bude aj rúra


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Francúzska zemiaková polievka je majstrovské dielo. Za pár eúr máte večeru ako v reštaurácii

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaKovaleva). Jednoduchá a chutná večera, ktorá nestojí veľa a je rýchlo hotová? Nemusí to byť len vyprážané jedlo so…

Takto podávam baklažán. Uložte si recept, pretože budete nadšení

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos). Stal sa neoddeliteľnou súčasťou mojej kuchyne, takže ho mám vždy poruke. Používam ho na prípravu rýchleho, chutného a…

Obyčajné mleté mäso nerobím. Ohnivé kotlety sú oveľa lepšie, tajomstvom je chlieb

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oakland Images) Požarského ohnivé kotlety bol pokrm, ktorý sa v Rusku objavil za vlády cára Mikuláša I. Tento rezeň…

Auto Trendy

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Objasnené: Ako bude fungovať nové chladiace zariadenie pre jazdcov F1

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Exkluzívny pohľad na fungovanie nového chladiaceho zariadenia, ktoré FIA schválila na rok 2025. Prototyp FIA pre nové chladiace zariadenie formuly 1 využíva chladenú vodu, ktorá…

Hybridné superauto na každodenné používanie? Arthurov McLaren má 700 koní, ale kosti vám nezlomí

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Po meste v elektrickom režime a za mestom na kľukatej ceste naštartujem revúci motor V6 Turbo. McLaren Arthur je hybridný superautomobil, s ktorým sa dá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov