16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VITTO-STUDIO shutterstock/Zulfiska).
Hľadáte fenomenálne jedlo na nedeľný obed alebo chcete prekvapiť svojich hostí neuveriteľnou večerou, na ktorú budú všetci spomínať? Tento recept na tekvicové cestoviny je jesenným hitom, ktorý zaujme aj tých najnáročnejších gurmánov. Krásne servírovanie je jedna vec, rovnako báječná je aj omáčka, ktorá dokonale obalí cestoviny a rozmazná vaše chuťové poháriky.
Tekvica je synonymom jesene, a to tak v prípade dekorácií, ako aj rôznych pochúťok a jedál. Takmer každý už počul o krémových polievkach, koláčoch, chlebe a dokonca aj o sladkostiach z tejto zeleniny. Úplnou novinkou sú však tekvicové cestoviny, večera, ktorej sa žiadna iná nevyrovná. Okrem explózie chutí sa zaručene krásne podávajú a urobia dojem aj na náročnú svokru.
Tekvicové cestoviny sú kulinárskym umeleckým dielom – takáto večera je klenotom tejto jesene
Niekedy domáce recepty ustupujú do úzadia a nahrádzajú ich špeciálne recepty a trochu veľkolepejšie verzie klasických jedál. To je aj prípad nášho receptu na tekvicové cestoviny. Toto fenomenálne jedlo nie je ničím iným ako zaujímavou interpretáciou kultových Mac and cheese alebo jednoducho makarónov so syrom. Wow efekt je tu zaručený, keď sa pasta podáva v sezónnej zelenine – najlepšie dosť veľkolepej veľkosti. Za zváženie však stojí aj podávanie v menších tekviciach. Potom môže každý člen domácnosti alebo hosť počítať s vlastnou porciou v pečenej zelenine.
Príprava sa môže spočiatku zdať ako obrovský záväzok, ale nemusíte sa obávať. Rozdelením práce do niekoľkých etáp sa vyhnete chaosu a neporiadku v kuchyni. Preto sa oplatí začať s tekvicovým hrncom, prejsť na bešamelovú omáčku a potom všetko spojiť. Zaručujeme, že to bude chutné, krásne a skutočne jesenné!
Recept na kultové cestoviny podávané v pečenej tekvici
Ingrediencie:
- veľká tekvica cca 4 kg,
- 500 g cestovín typu „kolienka“,
- 500 g talianskej klobásy,
- 250 g špenátu,
- 250 g mozzarelly,
- 30 g masla,
- 100 ml suchého bieleho vína
- hlavička cesnaku,
- cibuľa,
- 2 lyžičky strúhanky,
- olej,
- soľ,
- korenie,
- niekoľko lístkov šalvie,
- syr grana padano (na posypanie).
Ingrediencie na omáčku:
- 750 ml mlieka,
- 400 g syra grana padano,
- 60 g masla,
- 60 g múky,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy:
- Začnite s tekvicou. Zeleninu dôkladne umyte, osušte a rozrežte ju na samom vrchu. Zo stredu vydlabte dužinu a semená.
- Vnútro osolíte, okoreníte a potriete olivovým olejom. Pridajte niekoľko strúčikov cesnaku, lístky šalvie a zabaľte tekvicu do fólie (bez vrchnáka). Pečte pri teplote 180 stupňov minimálne 40 minút. Neskôr odstráňte fóliu a pečte ešte 30 minút. Tekvica musí byť mäkká a upečená, ale nie príliš mokrá. Zvonka by mala mať peknú zlatistú farbu.
- Hotovú tekvicu nechajte vychladnúť a vyberte z nej cesnak a bylinky.
- Medzitým si pripravte omáčku a cestoviny. Z našej tekvice, ktorá nebola upečená, vyberiete vrchnák, vydlabete zvyšnú dužinu a nakrájate ju na malé kocky.
- Omáčka – do hrnca dáte maslo, keď sa rozpustí, prisypete múku a za stáleho miešania urobíte zápražku – nezabudnite, že sa nesmie pripáliť. Potom prilejete mlieko a opäť miešate, kým nevznikne krémový bešamel.
- Nakoniec do omáčky pridajte najemno nastrúhaný syr grana padano, soľ a korenie. Všetko intenzívne premiešajte, aby sa ingrediencie pekne spojili a nevytvorili sa hrudky.
- Z talianskej klobásy odstráňte kožu. Mäso vložte do panvice s rozpáleným olejom spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou. Po niekoľkých minútach pridajte tekvicu a časť masla. Produkty zalejte vínom a počkajte, kým sa odparí. Dusíte, kým mäso a ostatné prísady nie sú pekne prepečené.
- Medzitým uvarte cestoviny. Keď sú cestoviny al dente, pridajte ich na panvicu, pridajte špenát a chvíľu ich poduste, kým listy nezvädnú. Všetko jemne okoreňte – pozor na soľ. Pridajte nakrájanú mozzarellu.
- Teraz do panvice nalejte našu bešamelovú omáčku. Všetko dôkladne premiešame a opatrne ju lyžicou vmiešate do tekvice. Vrch posypete strúhankou a štedrou porciou grana padano.
- Cestoviny pečiete v tekvici pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Po tomto čase je jedlo pripravené na podávanie.
- Tip – tekvicu a cestoviny dajte do ozdobnej misy alebo na veľký tanier, aby sa to celé krásne vynímalo. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tekvicové lievance. Budú ľahké a jemné, ale nezabudnite na korenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.