Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Pripravte cestoviny a upečte ich v tekvici. Toto jedlo urobí rozruch na večierku alebo rodinnej večeri.

16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VITTO-STUDIO shutterstock/Zulfiska). Hľadáte fenomenálne jedlo na nedeľný obed alebo chcete prekvapiť svojich hostí neuveriteľnou večerou, na ktorú budú všetci spomínať? Tento recept na tekvicové...

16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VITTO-STUDIO shutterstock/Zulfiska).

Hľadáte fenomenálne jedlo na nedeľný obed alebo chcete prekvapiť svojich hostí neuveriteľnou večerou, na ktorú budú všetci spomínať? Tento recept na tekvicové cestoviny je jesenným hitom, ktorý zaujme aj tých najnáročnejších gurmánov. Krásne servírovanie je jedna vec, rovnako báječná je aj omáčka, ktorá dokonale obalí cestoviny a rozmazná vaše chuťové poháriky.

Foto: shutterstock/VITTO-STUDIO shutterstock/Zulfiska

Tekvica je synonymom jesene, a to tak v prípade dekorácií, ako aj rôznych pochúťok a jedál. Takmer každý už počul o krémových polievkach, koláčoch, chlebe a dokonca aj o sladkostiach z tejto zeleniny. Úplnou novinkou sú však tekvicové cestoviny, večera, ktorej sa žiadna iná nevyrovná. Okrem explózie chutí sa zaručene krásne podávajú a urobia dojem aj na náročnú svokru.

Tekvicové cestoviny sú kulinárskym umeleckým dielom – takáto večera je klenotom tejto jesene

Niekedy domáce recepty ustupujú do úzadia a nahrádzajú ich špeciálne recepty a trochu veľkolepejšie verzie klasických jedál. To je aj prípad nášho receptu na tekvicové cestoviny. Toto fenomenálne jedlo nie je ničím iným ako zaujímavou interpretáciou kultových Mac and cheese alebo jednoducho makarónov so syrom. Wow efekt je tu zaručený, keď sa pasta podáva v sezónnej zelenine – najlepšie dosť veľkolepej veľkosti. Za zváženie však stojí aj podávanie v menších tekviciach. Potom môže každý člen domácnosti alebo hosť počítať s vlastnou porciou v pečenej zelenine.

Príprava sa môže spočiatku zdať ako obrovský záväzok, ale nemusíte sa obávať. Rozdelením práce do niekoľkých etáp sa vyhnete chaosu a neporiadku v kuchyni. Preto sa oplatí začať s tekvicovým hrncom, prejsť na bešamelovú omáčku a potom všetko spojiť. Zaručujeme, že to bude chutné, krásne a skutočne jesenné!

Recept na kultové cestoviny podávané v pečenej tekvici

Ingrediencie:

  • veľká tekvica cca 4 kg,
  • 500 g cestovín typu „kolienka“,
  • 500 g talianskej klobásy,
  • 250 g špenátu,
  • 250 g mozzarelly,
  • 30 g masla,
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • hlavička cesnaku,
  • cibuľa,
  • 2 lyžičky strúhanky,
  • olej,
  • soľ,
  • korenie,
  • niekoľko lístkov šalvie,
  • syr grana padano (na posypanie).

Ingrediencie na omáčku:

  • 750 ml mlieka,
  • 400 g syra grana padano,
  • 60 g masla,
  • 60 g múky,
  • soľ,
  • korenie.

Spôsob prípravy:

  1. Začnite s tekvicou. Zeleninu dôkladne umyte, osušte a rozrežte ju na samom vrchu. Zo stredu vydlabte dužinu a semená.
  2. Vnútro osolíte, okoreníte a potriete olivovým olejom. Pridajte niekoľko strúčikov cesnaku, lístky šalvie a zabaľte tekvicu do fólie (bez vrchnáka). Pečte pri teplote 180 stupňov minimálne 40 minút. Neskôr odstráňte fóliu a pečte ešte 30 minút. Tekvica musí byť mäkká a upečená, ale nie príliš mokrá. Zvonka by mala mať peknú zlatistú farbu.
  3. Hotovú tekvicu nechajte vychladnúť a vyberte z nej cesnak a bylinky.
  4. Medzitým si pripravte omáčku a cestoviny. Z našej tekvice, ktorá nebola upečená, vyberiete vrchnák, vydlabete zvyšnú dužinu a nakrájate ju na malé kocky.
  5. Omáčka – do hrnca dáte maslo, keď sa rozpustí, prisypete múku a za stáleho miešania urobíte zápražku – nezabudnite, že sa nesmie pripáliť. Potom prilejete mlieko a opäť miešate, kým nevznikne krémový bešamel.
  6. Nakoniec do omáčky pridajte najemno nastrúhaný syr grana padano, soľ a korenie. Všetko intenzívne premiešajte, aby sa ingrediencie pekne spojili a nevytvorili sa hrudky.
  7. Z talianskej klobásy odstráňte kožu. Mäso vložte do panvice s rozpáleným olejom spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou. Po niekoľkých minútach pridajte tekvicu a časť masla. Produkty zalejte vínom a počkajte, kým sa odparí. Dusíte, kým mäso a ostatné prísady nie sú pekne prepečené.
  8. Medzitým uvarte cestoviny. Keď sú cestoviny al dente, pridajte ich na panvicu, pridajte špenát a chvíľu ich poduste, kým listy nezvädnú. Všetko jemne okoreňte – pozor na soľ. Pridajte nakrájanú mozzarellu.
  9. Teraz do panvice nalejte našu bešamelovú omáčku. Všetko dôkladne premiešame a opatrne ju lyžicou vmiešate do tekvice. Vrch posypete strúhankou a štedrou porciou grana padano.
  10. Cestoviny pečiete v tekvici pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Po tomto čase je jedlo pripravené na podávanie.
  11. Tip – tekvicu a cestoviny dajte do ozdobnej misy alebo na veľký tanier, aby sa to celé krásne vynímalo. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tekvicové lievance. Budú ľahké a jemné, ale nezabudnite na korenie

Zdá sa vám tekvicová krémová polievka nudná? Tieto prísady ju premenia na kulinárske majstrovské dielo, hodiť sa bude aj rúra


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vôbec nie kuriatka. Tieto huby sú ešte lepšie na miešané vajíčka

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandra Duda). Jeseň je nepochybne obdobím, keď na stoloch kraľujú huby. Dajú sa z nich pripraviť aromatické omáčky, lahodné…

Skutočná klasika medzi jesenným pečivom. S týmto receptom upečiete slivkový koláč behom chvíľky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko). Sezóna sliviek sa pomaly končí, tak prečo ich nevyužiť v kuchyni. Neviete, čo pripraviť? Slivkový koláč je…

Zabudnite na spľasnutú piškótu. Priateľka cukrárka mi prezradila, v čom spočíva tajomstvo

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya). Každá hostiteľka chce, aby jej piškóta bola mäkká a nadýchaná. Takáto vydarená piškóta je ideálnym základom…

V tejto tekutine namočte bravčové mäso. Rezne budú po vyprážaní chutné a jemné

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Radi jete bravčové rezne a chcete ich dokonale pripraviť? Ak chcete, aby boli ešte lepšie a chrumkavejšie,…

Žiadna polievka neposilňuje imunitu tak ako táto. Cesnak je dôležitý, ale nezabudnite na toto korenie

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva). Cesnaková polievka je veľmi obľúbená v našej krajine a keď sa ochladí a začne chladné obdobie, každý…

Auto Trendy

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Alfa Romeo prekvapuje v plus. V roku 2027 sa objaví úplne nový model a nástupcovia Giulie a Stelvia nebudú výlučne elektrické

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Odchádzajúci šéf značky Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato potvrdil uvedenie úplne nového veľkého modelu v roku 2027. Rozptýlil pritom pochybnosti o pohonnom ústrojenstve budúcich generácií modelov…

Audi uvádza na trh novú verziu kompaktného modelu A3 PHEV s elektrickým dojazdom až 143 km

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi predstavilo novú plug-in hybridnú verziu modelu A3. V porovnaní so starým modelom inzeruje dvojnásobný elektrický dojazd. Audi predstavilo novú p

Číňania z Leapmotor predstavili v Paríži nové elektrické SUV B10. V Európe sa bude predávať od roku 2025

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - V Paríži bol oficiálne predstavený tretí model Leapmotor na európskom trhu. Očakáva sa, že SUV B10 bude stáť menej ako 30 000 EUR. V Paríži

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov