16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).
Slovenská kuchyňa je bohatá na rôzne druhy polievok, ktoré sa už roky pripravujú v každej domácnosti. V mojom rodnom meste vždy kraľoval vývar z rebier, ktorý sa obohacoval rôznymi prísadami. Recept naň bol však prísne strážený a poznali ho len niektorí ľudia. Dnes sa oň môžem podeliť s ostatnými. Táto jediná prísada robila polievku takou výnimočnou.
Koľko domov má originálne a jedinečné recepty na najobľúbenejšie jedlá. Nedá sa povedať, že by ich všetci robili rovnako, takže receptov je naozaj veľa. Aj v našom rodinnom dome každý hostiteľ a hostiteľka robili ikonické jedlá úplne inak. Jeden recept sa však už roky nemenil. Je to recept na kapustnicu, na ktorej si zrejme všetci pochutnávajú. Jeho tajomstvom je jedna prísada, ktorá ma dosť prekvapila. Aby chutila ešte lepšie, už roky sa do nej dávajú jablká. Dodávajúmu sladkosť a sviežosť.
Recept na kapustovú polievku s jablkom
Ingrediencie:
- 1 kg kyslej kapusty,
- 500 g bravčových rebier,
- 300 g klobásy,
- 3 veľké zemiaky,
- 3 mrkvy,
- 2 cibule,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 3 jablká,
- 3 bobkové listy,
- 5 zrniek nového korenia,
- čajová lyžička rasce,
- čajová lyžička majoránky,
- olej na vyprážanie,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy:
- Prípravu polievky začnite ošúpaním a nakrájaním zeleniny a jabĺk. Zemiaky nakrájajte na stredne veľké kocky, mrkvu na kolieska a cibuľu nadrobno. Jablká nakrájajte na kocky a cesnak prelisujte. Nezabudnite na kyslú kapustu. Prepláchnite ju pod studenou vodou a nakrájajte.
- Postarajte sa aj o mäso. Klobásu nakrájajte na kolieska a rebierka na menšie kúsky. Na panvici rozohrejte olej a opečte rebierka aj klobásu. Potom mäso vložte do hrnca a zalejte vodou. Postavte na stredný oheň a varte, kým rebierka nezmäknú.
- Medzitým na tej istej panvici orestujte všetku zeleninu. Pridajte ju do vývaru a premiešajte. Do hrnca pridajte bobkové listy, nové korenie a kúsky jabĺk. Varte ďalších 40 minút, kým kapusta nezmäkne.
- Nakoniec polievku ochuťte soľou, korením, rascou a majoránom. Podávajte horúcu s čerstvým chlebom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na jeseň neexistuje lepšia polievka. Boršč so zemiakmi je recept na hrejivú, farebnú večeru
Lahodná polievka, ktorú môžete jesť bez obmedzení a nepriberiete! Určite to nebude zbytočné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.