Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zvieratká,

Zoznam zakázaných produktov v strave psa. Zlyhávajú obličky, pečeň a srdce

16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jaromir Chalabala). Základom zdravia vášho psa je vyvážená strava. Preto sa niekedy oplatí spestriť obsah misky, aby ste mu poskytli cenné živiny. Nemusíte sa...

16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jaromir Chalabala).

Základom zdravia vášho psa je vyvážená strava. Preto sa niekedy oplatí spestriť obsah misky, aby ste mu poskytli cenné živiny. Nemusíte sa obmedzovať len na suché alebo mokré krmivo, ale stojí za to dať vášmu miláčikovi z času na čas čokoľvek, čo vám pristane na stole. Mali by ste si však dvakrát rozmyslieť, než dáte svojmu psovi zvyšky zo stola: nenásytný pes takýto darček s radosťou prijme, ale môže potom veľmi trpieť. V tomto prípade: čím by ste nemali kŕmiť svojho psa? Naša odpoveď.

Foto: shutterstock/Jaromir Chalabala

Zvyšky zo stola pre psa: áno či nie?

Príde pes počas jedla k svojmu majiteľovi a nenápadne či menej nenápadne si vypýta pochúťku? V mnohých slovenských domácnostiach to nie je nezvyčajný pohľad. Najhoršia vec, ktorú môžeme psovi urobiť? Kŕmiť ho tým, čo máme na tanieri. Takto povzbudzovaný štvornohí miláčik nás bude vždy sprevádzať k stolu, keď budeme jesť a rušiť naše jedlo v pokoji.

Okrem toho to, čo denne jeme, môže psovi jednoducho uškodiť. Predovšetkým preto, že naše jedlo je slané a aj v malom množstve môže zhoršiť stav obehového systému a prispieť k obezite. Škodlivé je aj korenie; to zase dráždi žalúdok psa. Aby bolo jasné: nie všetko, čo nám pristane na tanieri, je pre nášho psa dobré.

Čo škodí nášmu psovi?

Teraz, keď už vieme, že niektoré výrobky, ktoré sa nám dostávajú na tanier, sú pre psov škodlivé, je čas, aby sme ich konečne spoznali. Poďme sa na ne pozrieť.

  • Cibuľa – naša národná zelenina, ktorá zvýrazňuje chuť mnohých jedál. Hoci je cenená v kuchyni aj v domácej lekárničke, pes ju v žiadnom prípade nesmie jesť. Prečo nie? Všetko kvôli zlúčeninám síry, ktoré sa v nej nachádzajú: pre ľudí sú v strave prospešné, ale psom jednoducho škodia. Vedú k anémii, ale časom, ak pes konzumuje cibuľu, hrozia mu gastrointestinálne problémy a v extrémnych prípadoch môže dôjsť dokonca k zlyhaniu obličiek, čo môže viesť k smrti. Psom neškodí len cibuľa, ale aj cesnak a pór.
  • Hrozno a hrozienka – drobné guľôčky tohto ovocia môžu byť pre vášho psa lákavé, ale nesmie ich jednoducho zjesť. Ukazuje sa, že už malé množstvo hrozna a hrozienok môže byť pre zviera jedovaté. Prvé príznaky sa objavia už do niekoľkých hodín: môžu zahŕňať hnačku, zvracanie, dehydratáciu a apatiu. Príliš veľká dávka naraz podporuje zlyhanie obličiek.
  • Avokádo – toto ovocie je medzi odborníkmi na výživu cenené pre množstvo nenasýtených mastných kyselín. Bohužiaľ, pes ho nemôže jesť. Prečo nie? V šupke a semenách sa nachádza látka: persín. Môže pomaly otráviť psí organizmus a poškodiť pečeň, srdce a obličky, čo nakoniec vedie k smrti zvieraťa.

Nikdy ho nedávajte svojmu psovi

Zoznam produktov, ktoré sú v strave psa zakázané, sa neobmedzuje len na vyššie uvedené. Každý majiteľ štvornohého psa musí vidieť, že čokoláda a všetky výrobky obsahujúce kakao sú pre psí organizmus toxické. Prečo? Môže za to v nej prítomný teobromín, ktorý v malých množstvách môže viesť k smrti zvieraťa.

Aj keď váš pes doteraz jedol čokoládu a myslíte si, že na ňu nereaguje, veľmi sa mýlite. Teobromín poškodzuje nervový systém, nepriaznivo pôsobí na pečeň a obličky a nepriaznivo ovplyvňuje mozog zvieraťa. Príznaky sa môžu prejaviť až po niekoľkých mesiacoch a pes môže počas tohto obdobia mlčky trpieť.

Foto: shutterstock/Julia Zavalishina

Spomenuli sme, že zvyšky zo stola sa nesmú dávať psom kvôli koreniu. Ak vás tieto argumenty nepresvedčili, je dobré vedieť, že existuje viac prídavných látok, ktoré zvieratám škodia. Do zoznamu treba pridať muškátový oriešok. Ten zase obsahuje látku: myristicín, ktorá má nepriaznivý účinok na nervový systém. Preto sa u psa môže časom vyskytnúť množstvo ťažkostí súvisiacich s pohybom, ale aj ochrnutie orgánov.

Mlieko nie je pre psa

Aký je ideálny zdroj vápnika, ktorý najlepšie pôsobí na kostrový systém? Myslím, že väčšina by uviedla, že správnou odpoveďou je mlieko. Bohužiaľ, pre psov to neplatí, pretože majú intoleranciu na laktózu. Preto po jeho vypití môžu trpieť silnou hnačkou a dehydratáciou, čím pes trpí. To isté platí aj pre všetky ostatné mliečne výrobky, ktoré môžu obsahovať laktózu.

V strave nášho domáceho miláčika by nemali byť žiadne sladkosti, a to ani vo forme občerstvenia alebo pochúťky. Samozrejme, je to kvôli cukru, ktorý ovplyvňuje postavu nášho psa a nevyhnutne vedie k obezite. Je dobré vedieť, že xylitol, náhrada cukru, je pre domáce zvieratá nebezpečný. Práve táto látka sa veľmi rýchlo vstrebáva, čo vedie k rýchlemu uvoľňovaniu inzulínu. Po konzumácii xylitolu hrozí psovi kolaps a následná smrť.

Dávate svojmu psovi ľudské lieky? Nie sú povolené

Vidíte, že sa váš pes cíti horšie, predpokladáte, že ho niečo bolí alebo vyzerá letargicky? V žiadnom prípade mu nedávajte lieky, ktoré sú určené pre ľudí. Obsahujú totiž účinné látky, ktoré môžu na naše domáce zvieratá reagovať odlišne. Lieky môžu podporovať podráždenie, alergie a gastrointestinálne ťažkosti. Tým to nekončí: účinné látky môžu zhoršiť funkciu orgánov, spôsobiť krvácanie, zničiť orgány a viesť k smrti.

Ak vidíte, že váš pes môže trpieť, nikdy by ste ho nemali liečiť sami. Mali by ste urýchlene navštíviť veterinára, ktorý vám poskytne odbornú pomoc.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

O čom snívajú psy? Vedci našli odpoveď

Šikovný psík našiel skutočný poklad. Majitelia si s ním mohli kúpiť nejeden zverimex


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Prírodné odpudzovače múch vstupujúcich do domu. Máte ich vo svojich kuchynských zásobách

04.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik.com/wirestock). Zaschnuté zvyšky jedla na tanieroch, chlieb, ktorý pred pár dňami stratil svoju čerstvosť a osamelé jadro jablka, ktoré…

Osy už nebudú lietať do bytu. Stačí ho pokrčiť a položiť hneď vedľa okna

27.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sabine Thallinger). Osy bzučiace okolo ucha vedia znepríjemniť nejedno idylické popoludnie. Prebytok hmyzu v blízkosti vášho domova môže naznačovať…

Koľko miesta by mala mať mačka doma? Minimálna veľkosť bytu

26.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/rebecaml). Ak chceme svojej mačke poskytnúť to najlepšie, oplatí sa skontrolovať, či v byte nie je dostatok miesta na…

Môže pes jesť surový bôb?

26.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jaromir Chalabala shutterstock/Ildi Papp). Bôb, hoci je populárny v kuchyni, sa môže ukázať ako nebezpečný pre psov. Bôb, ktorý…

Kliešte sa od vás budú držať ďalej. Stačia tri zmeny v stravovaní

25.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/benhardingphoto). Kliešte napriek svojej malej veľkosti môžu predstavovať vážnu hrozbu pre naše zdravie. Tieto malé parazity z triedy pavúkovcov…

Auto Trendy

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Rusi Ladu skrátili a privarili 25 cm. Má byť lepšia ako Passat

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Lada pripravuje spustenie výroby nového modelu - Lada Aura. Ide o „biznis sedan“, ekvivalent automobilov ako Toyota Camry alebo donedávna Volkswagen Passat. Automobil vznikol rozšírením…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov