17.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Anastasia Ilina-Makarova).
Sezóna ružičkového kelu je v plnom prúde. Táto zelenina, hoci je mimoriadne zdravá, sa na našich stoloch objavuje len zriedka. Mnohí ľudia sa sťažujú na jej horkú chuť, pričom nevedia, že existuje jednoduchý spôsob, ako sa tejto horkosti zbaviť. Nižšie sa podelíme o účinný trik na prípravu ružičkového kelu.
Ružičkový kel alebo skôr ružičková kapusta je zelenina z čeľade kapustovitých, ktorá je cenným zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Jej zaradením do svojho jedálneho lístka dodáte telu solídnu dávku vitamínov: A, C, E, K a vitamínov skupiny B. Okrem toho ružičkový kel obsahuje aj fosfor, horčík, železo, sodík a draslík. Antioxidanty obsiahnuté v zelenej zelenine znižujú riziko chronických ochorení a chránia aj pred niektorými druhmi rakoviny. Správne uvarený prekvapí svojou lahodnou chuťou.
Ako sa zbaviť horkosti ružičkového kelu? Táto metóda vždy funguje
Ružičkový kel nebude horký, ak ho pred varením na dve hodiny zmrazíte. Pobytom v mrazničke sa účinne zbavíte horkosti, rovnako ako pri mrazenej arónii. Pri varení ružičkového kelu neprikrývajte hrniec pokrievkou. Po kuchyni sa potom budú šíriť nepríjemné pachy, ale chuti zeleniny to prospeje.
Nezabudnite tiež uvariť ružičkový kel v zmesi vody, soli a cukru. Najlepší je tento pomer: rovná čajová lyžička soli a cukru na liter vody. Ružičkový kel varte 5-7 minút – potom bude mierne chrumkavý, ale nie príliš tvrdý. Ak dodržíte všetky uvedené tipy, váš ružičkový kel by mal byť chutný. Teraz si z nej môžete pripraviť chutné jedlo na večeru.
Čo môžete pripraviť z ružičkového kelu?
Malá zelená kapusta sa bude skvele hodiť ako súčasť zeleninovej polievky. Dodá jej nové chute a cenné vitamíny. Rovnako chutný bude aj zemiakový nákyp s ružičkovým kelom. S pridaním kuracieho mäsa a inej zeleniny bude vyzerať naozaj kráľovsky. Milovníkov talianskej kuchyne určite poteší, že cestoviny s ružičkovým kelom a slaninou sú skutočnou pastvou pre chuťové bunky.
Treba mať na pamäti aj tie najjednoduchšie návrhy: šalát s ružičkovým kelom bude ideálnym doplnkom k hlavnému chodu alebo občerstvením na druhé raňajky. Klasický ružičkový kel dusený na masle so strúhankou bude tiež chutným doplnkom vášho jedla. Môžete ho pridať k pečenému mäsu, bravčovému mäsu alebo rybám a vždy bude chutiť vynikajúco.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.