17.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/AS Foodstudio).
Keď za oknom fúka vietor, prší a teploty stále klesajú, myslíme len na to, aby sme sa zohriali chutnými jedlami. V takom prípade si zvyčajne pripravujeme polievky, ktoré sú v tejto úlohe spoľahlivé. Aby ste si mohli vychutnať nielen zahrievacie, ale aj chutné jedlo, skúste si pripraviť gruzínsku pochúťku. Táto chuť nikoho nesklame.
Gruzínska kuchyňa je skutočným gurmánskym sviatkom. Vyznačuje sa intenzívnymi vôňami, výrazným korením a rozmanitosťou chutí. Jedným z výnimočných jedál pochádzajúcich z tohto regiónu je polievka chačo, ktorá v sebe spája bohatstvo tradičných chutí krajiny.
Pôvodný gruzínsky názov tohto jedla je jorchis chorchi kharshot, čo doslova znamená hovädzia polievka. Okrem tejto ingrediencie v nej možno nájsť nasekané talianske orechy, ako aj celý rad zeleniny. Toto jedlo môže niektorým ľuďom pripomínať klasický guláš, ale vďaka originálnym prídavkom vyniká.
Chačo polievka recept
Zloženie
- 1 liter vývaru,
- 200 g hovädzieho mäsa,
- 2 veľké zemiaky,
- 2 mrkvy,
- 2 cibule,
- 2 strúčiky cesnaku,
- červená paprika,
- 2 PL oleja,
- 2 PL paradajkového pretlaku,
- čajová lyžička sušeného oregana,
- 100 g ryže,
- 50 g vlašských orechov,
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej na miernom ohni. Keď je dostatočne horúci, pridajte nakrájanú cibuľu a chvíľu ju smažte, kým nezmäkne a nezozlátne.
- K zelenine pridajte hovädzie mäso nakrájané na veľké kocky a opečte ho zo všetkých strán. Do tejto zmesi pretlačte cesnak, pridajte očistenú a na plátky nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájané zemiaky. Papriky dôkladne opláchnite, odstráňte semenné jadierka, nakrájajte ich a tiež vložte do hrnca.
- Všetku zeleninu varte niekoľko minút, kým sa ingrediencie nezapečú. Potom pridajte paradajkový pretlak a zalejte vývarom. Premiešajte a nechajte všetko variť na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne.
- Keď sú prísady dostatočne mäkké, ochuťte polievku soľou, korením, oreganom a pridajte nadrobno nasekané vlašské orechy.
- V samostatnom hrnci uvarte ryžu podľa návodu na obale. Scedíme ju a pridáme do uvareného pokrmu. Pred podávaním ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na jeseň neexistuje lepšia polievka. Boršč so zemiakmi je recept na hrejivú, farebnú večeru
Lahodná polievka, ktorú môžete jesť bez obmedzení a nepriberiete! Určite to nebude zbytočné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.