17.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gowithstock).
Palacinky sú také obľúbené, že ich môžeme vidieť v rôznych variantoch po celom svete. Líšia sa od seba nielen spôsobom podávania, ale aj prísadami, z ktorých sa palacinky skladajú. Tentoraz môžeme očakávať skutočnú chuťovú bombu a navyše, prezentácia týchto palaciniek môže mnohých prekvapiť. Takéto palacinky ste ešte nikdy nerobili.
O palacinkách sme písali už mnohokrát a určite ich už každý pozná. Dajú sa z nich pripraviť krokety alebo jesť so sladkými či slanými prílohami. Bez ohľadu na to, ako sa podávajú, jedna vec je však konštantná – celý svet ich miluje. Keď sa začítate do rôznych kultúr, zistíte, že aj oni experimentujú s ich chuťou. Nie je to inak ani v Kórei, kde majú tiež svoju obdobu slávnych palaciniek.
Pajeon, ako sa tieto palacinky nazývajú, sa podávajú nasucho. Posypú sa cibuľou, pažítkou a môžete do nich pridať aj kimči (kimchi), ako aj huby. Tieto prísady však nie sú všetko. Základom tohto jedla je samozrejme cesto z pšeničnej a ryžovej múky, ako aj omáčka, ktorá má výraznú chuť.
Kórejský recept na palacinky Pajeon
Ingrediencie:
- 200 g pšeničnej múky,
- 50 g ryžovej múky,
- 200 ml vody,
- čajová lyžička soli,
- pol čajovej lyžičky cukru,
- zväzok pažítky,
- 100 g húb,
- malá nádoba kimči,
- pol hrste reďkovkových klíčkov,
- olej na vyprážanie.
Prísady na omáčku:
- 2 PL sójovej omáčky,
- 1 PL vínneho octu,
- čajová lyžička cukru,
- pol čajovej lyžičky sezamového oleja,
- lyžica sezamových semienok,
- čili paprička.
Príprava:
- Pažítku opláchnite a dôkladne osušte, potom ju nakrájajte nadrobno. Celý obsah nádoby s kimči preložte do sita a dôkladne ho nechajte odkvapkať. Teraz ich môžete nakrájať na menšie kúsky. Huby umyte a nakrájajte na tenké plátky.
- Obe múky preosejte cez sito do veľkej misy. Pridajte soľ, cukor a postupne prilievajte vodu. Za stáleho miešania vypracujte zo zmesi hladké a homogénne cesto.
- Vo veľkej panvici rozohrejeme olej. Keď je dostatočne horúci, vložte naň časť pažítky, kimči, húb a reďkovkových klíčkov. Zeleninu zalejte pripraveným cestom a smažte z oboch strán, kým nie je úplne prepečená. Postup opakujte, kým nespotrebujete všetky prísady. Hotové palacinky preložte na tanier.
- Kým sa palacinky smažia, môžete začať pripravovať omáčku. Do misky nalejte sójovú omáčku, vínny ocot, sezamový olej, cukor, sezamové semienka a nadrobno nakrájanú čili papričku. Všetko dôkladne premiešajte kým sa to nespojí.
- Pripravenú omáčku nalejte na horúce palacinky a podávajte.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nadýchané jogurtové lievance s prekvapením. Táto jesenná príloha je teraz v každej domácnosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.