17.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Job Narinnate).
Hubová omáčka je ideálnou prílohou ku knedli, všetkým druhom cestovín, zemiakom a pečenému mäsu. Tento recept, ktorý vám dnes prezradíme, je však taký chutný, že ho zjete jednoducho lyžicou z hrnca. Moja mama ho robí majstrovsky a používa naň vývar.
Hubová omáčka je jednou z najchutnejších vecí, ktoré nám jeseň dala. Našťastie sa huby v našich lesoch objavujú už v pomerne veľkom množstve, takže sa nemusíme obávať, že by sme svoje chuťové poháriky nenasýtili chutnými omáčkami, miešanými vajíčkami alebo cestovinami. Dnes vám povieme, ako si pripraviť hubovú omáčku, ktorá je hustá, krémová a najchutnejšia na svete. Trochu vývaru alebo zeleninového bujónu sa vám bude hodiť – nebudete sa môcť odtrhnúť od taniera.
Hubová omáčka – recept mojej mamy
Ingrediencie:
- približne 500 g lesných húb, (bolo by dobré, keby tam boli masliaky)
- 1 veľká cibuľa
- 1,5 l vývaru alebo bujónu
- soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, štipka muškátového orieška
- smotana 18 %.
Postup:
- Huby dôkladne očistite od nečistôt. Nakrájajte ich na kúsky a vložte do hrnca.
- Huby zalejte vývarom alebo bujónom tak, aby ich tekutina len zakryla – huby majú tendenciu plávať vo vode, preto dbajte na to, aby ste nepoužili príliš veľa vývaru.
- Pridajte nové korenie a bobkové listy a varte, kým huby nezačnú klesať ku dnu. Kým sa huby varia, orestujte na masle nakrájanú cibuľu.
- Cibuľu pridajte k mäkkým hubám a podľa chuti okoreňte korením. Potom odlejte niekoľko naberačiek čistého vývaru a zmiešajte ho so smotanou a dvoma lyžicami múky. Za stáleho miešania vlejte do hrnca.
- Premiešajte a varte ďalších 5-7 minút. Nezabudnite, že hubová omáčka sa rada pripáli, preto je miešanie veľmi dôležité. Podávajte s cestovinou, porciou pečeného mäsa alebo zemiakovou kašou.
Do tejto omáčky odporúčam masliaky, kozáky, hríby a všetky huby, ktoré sú po uvarení mäkké a jemné. Najviac však odporúčam masliaky – počas varenia uvoľňujú sliz, vďaka čomu je omáčka krémovejšia a zamatovejšia.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Aromatická domáca hubová polievka. Namiesto smotany pridajte túto ingredienciu – vyjde to šialene
Rizoto s hubami je hitom sezóny. Pripravte si ryžu týmto spôsobom a od taniera sa neodtrhnete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.