17.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kristine Rad).
Takmer každý Slovák vie, že cibuľa je zdravá vitamínová bomba. Bohužiaľ, väčšina ľudí ju po ošúpaní okamžite vyhodí do koša, ale práve šupka obsahuje najviac vitamínov. Ak ste doteraz cibuľové šupky nepoužívali, mali by ste svoj postoj rýchlo zmeniť. Práve z nich si pripravíte najlepší prírodný domáci nálev na boj proti jesenným a zimným infekciám!
Vyhadzovaním šupiek z cibule sa dopúšťate zásadnej chyby. Už to nikdy nerobte, pretože to, čo sa vám na prvý pohľad môže zdať ako zbytočný odpad, je v skutočnosti dokonalá vitamínová bomba pre zdravie.
Cenné vlastnosti cibuľových šupiek sa môžu ukázať ako neoceniteľné v mnohých každodenných situáciách. Najužitočnejšie sú však počas infekčného obdobia, t. j. na jeseň a v zime. Obsahujú totiž zložku, po ktorej často siahnete vo forme doplnkov z lekárne.
Prečo by ste nikdy nemali vyhadzovať šupky z cibule? Je zdrojom kvercetínu
Po ošúpaní by šupky z cibule nikdy nemali skončiť v kuchynskom koši. Okrem iného obsahujú vápnik, horčík, železo, draslík, chróm, selén a vlákninu. Predovšetkým však obsahujú kvercetín, cennú rastlinnú zlúčeninu, ktorá je silným antioxidantom.
Kvercetín je zložkou mnohých drahých farmaceutických doplnkov z dobrého dôvodu. Okrem iného vykazuje antioxidačné vlastnosti. Je nevyhnutný pre vývoj protilátok a pomáha v boji proti infekciám počas jesene a zimy. Podporuje imunitný systém a pomáha rýchlejšie sa vysporiadať s infekciami počas chrípkového obdobia.
Okrem toho kvercín obsiahnutý v cibuľových šupkách zmierňuje zápaly v tele a podporuje činnosť kardiovaskulárneho systému. Pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi a zlepšuje pružnosť ciev.
Ako pripraviť domáci nálev z cibuľových šupiek? Posilňuje telo ako prírodný „štít“
Ak chcete zlepšiť svoju imunitu a v poslednom čase ste zjavne „na dne“, nemá zmysel utrácať peniaze za drahé doplnky stravy s obsahom kvercínu. Namiesto toho si vyrobte vlastný domáci nálev z cibuľových šupiek, ktorý pri pravidelnom pití určite zlepší stav vášho organizmu.
Budete potrebovať tieto ingrediencie:
- hrsť cibuľových šupiek,
- 1 liter vody.
To všetko a príprava samotného cibuľového nálevu je tiež triviálna. Stačí, ak ošúpané cibule zalejete vriacou vodou a necháte ich prikryté štvrť hodiny. Po uplynutí tejto doby nálev scedíte a máte hotovo. A ak je pre vás táto verzia cibuľového nálevu príliš horká, mierne ju oslaďte medom. Pite ho pravidelne, aj 2-3 krát denne po poháriku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cibuľové šupky nikdy nevyhadzujem. Zalejem vodou a povarím. Moje rastliny nikdy nevyzerali lepšie
Kedy zbierať a ako sušiť cibuľu? Najlepšie spôsoby skladovania cibule
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.