19.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Phorvat).
Šišky sú známe ako sladké občerstvenie alebo rýchle raňajky. Toto mäkké cesto je zvyčajne plnené sladkou náplňou, ktorá sa rozplýva v ústach. Tentoraz je to však inak a po zahryznutí cítime niečo oveľa iné. Takéto šišky určite nenájdete v žiadnej cukrárni.
Keď si predstavíme šišky, ako prvé nám napadne kypré cesto plnené džemom. Jeho vrch je posypaný práškovým cukrom, poliaty polevou alebo čokoládou. Takéto dobroty nájdete v každom obchode a cukrárni. To, čo vám dnes predstavíme, však pozná len malá skupina ľudí. Takto si toto občerstvenie pripravuje málokto. Čím sa líši? Predovšetkým tým, čo je vo vnútri.
Šišky v slanej verzii nie sú vôbec obľúbené. Do sladkého cesta sa sotva niekto chystá dať zeleninu alebo slanú plnku. Ich výroba je však možná a prekvapivo sú naozaj veľmi chutné. Do pružného cesta, ktoré ste predtým posypali aromatickými bylinkami, vložíte mäso. To všetko sa hodí do horúceho tuku, kde sa stane to čarovné. Takéto šišky môžete podávať s obľúbenou omáčkou alebo ako prílohu k polievkam.
Recept na šišky s mäsovou plnkou
Ingrediencie na cesto:
- 500 g pšeničnej múky,
- čajová lyžička sušeného droždia,
- lyžica cukru,
- 250 ml teplého mlieka
- štipka soli,
- olej na vyprážanie.
Prísady na náplň:
- 500 g mletého mäsa,
- cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- petržlenová vňať,
- čajová lyžička sušenej majoránky,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom je príprava cesta. Do veľkej misy preosejeme pšeničnú múku, pridáme sušené droždie, soľ a cukor. Do tejto zmesi postupne prilievajte predhriate mlieko.
- Pomocou rúk vypracujte hladké a pružné cesto. Keď je bez hrudiek, prikryte misu čistou utierkou a nechajte zmes kysnúť asi 1 hodinu.
- Teraz je čas pripraviť náplň. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejeme dve polievkové lyžice oleja a zeleninu opečieme. Keď zhnedne, pridajte mleté mäso a posypte soľou, korením, majoránom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Dôkladne premiešajte a spojte.
- Keď sa objem cesta zdvojnásobí, preložíme ho na pomúčenú dosku. Potom ho rozvaľkajte a pomocou pohára vykrajujte kolieska.
- Do stredu každého kolieska vložíme pripravenú náplň a dôkladne ho uzavrieme, aby vznikla tvarovaná šiška.
- Do väčšieho hrnca nalejte liter oleja a postavte ho na stredný oheň. Keď je horúci, vložte doň vytvarované šišky. Smažte ich z oboch strán, kým nezhnednú. Keď sú hotové, preložte ich na tanier vystlaný papierovou utierkou. Podávajte s domácou omáčkou.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slané palacinky, ktoré očaria každého gurmána. Pridanie tohto syra dokonale zvýrazní ich chuť
Tekvicové hranolky – kulinársky hit tejto jesene. S cesnakovým dipom majú nadpozemskú chuť!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.