20.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gita Kulinitch Studio).
Teplé, jemné, kysnuté a vôbec nie príliš sladké. Toto sú kysnuté polmesiačiky, na ktoré mi dala recept kamarátka. Sama sa nevedela vynadívať na to, aké lahodne sladké sa jej podarili. „Urobila som ich po nociach s rizikom, že sa nevyspím, a vôbec to neľutujem,“ napísala a ja sa už neviem dočkať, kedy recept sama vyskúšam.
Tento recept na croissant som dostala od kamarátky. Mäkký, kysnutý, ale nie príliš sladký
Niekedy k šťastiu nepotrebujete veľa. Na zlepšenie nálady stačí trochu sladkosti. A najlepšie je, ak je to sladkosť, ktorú si môžete pripraviť sami doma. Vtedy je šťastie dvojnásobné, alebo možno dokonca trojnásobné. Nedávno sa so mnou kamarátka podelila o recept na kysnuté croissanty. Robila ich s pudingom, ale v skutočnosti ich môžete plniť napríklad aj marmeládou, čokoládou, syrom alebo ich urobiť len tak prázdne.
„Tieto croissanty som urobila po noci strávenej mimo domu, riskovala som nedostatok spánku a vôbec to neľutujem. Najlepšie sa jedia ešte teplé (len pozor na horúci puding). Sú mäkké, kysnuté, takže nie príliš sladké.“
– napísala mi a ďalej mi poradila, že sa môžu poliať polevou, ak má človek rád takéto pečivo sladšie. Priznala, že rožky jej vyšli také dobré, že si spomenula na blízkeho člena rodiny.
„Srdce mi zaplesalo, pretože mi svojou chuťou pripomínali kysnuté koláče, ktoré robila moja prababička.“
To je pravdepodobne dostatočná motivácia na otestovanie tohto receptu na kysnutý croissant. Mňa to presvedčilo a pri najbližšej príležitosti ho vyskúšam. Ak máte chuť aj vy, recept je uverejnený nižšie.
Prababičkin recept na kysnuté croissanty
Ingrediencie (pre osem kusov):
- 10 g čerstvého droždia,
- 270 g pšeničnej múky,
- 40 g cukru,
- 3 PL masla,
- 2 žĺtky, z toho jeden na vymastenie croissantov,
- štipka soli.
Ako náplň môžete použiť marmeládu, puding, čokoládový krém alebo syr. Všetko závisí od vašich vlastných preferencií.
Spôsob prípravy:
Rozpustite maslo a nechajte ho vychladnúť. V miske zmiešajte cukor, droždie a tekuté maslo. Je dôležité, aby nebolo horúce. Prísady zmiešate a až po premiešaní pridáte žĺtok, prisypete múku a soľ. Prísady spojte a vytvorte guľu. Cesto prikryjete utierkou a odložíte na 15 minút. Po tomto čase ho rozdeľte na rovnaké časti, vytvorte guľky a potom ich oválne rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche alebo na doske na pečenie. Na vrch každej rolky dajte lyžičkou časť zvolenej náplne a zrolujte polmesiac, pričom konce cesta po zrolovaní vytvarujte do tvaru polmesiaca.
Kysnuté rožky položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý rožok potriete žĺtkom rozšľahaným v miske. Po upečení tak získajú peknú zlatistú farbu. Vložte ich do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia na približne 20 minút. Po vychladnutí ich môžete poliať polevou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nič sa nevyrovná úžasnému receptu na pusinky. Cukrárka radí, ako pripraviť dokonalú verziu
Mrkvový koláč vo verzii „Panebože, to je chutné“. Aby to bolo dokonalé, sú potrebné dva doplnky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.