21.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Floki).
Kyslá kapusta je jednou z najobľúbenejších druhov nakladanej zeleniny. Veď bez segedínskeho guľášu, kapustnice a koložvárskej kapusty by bol náš život omnoho smutnejší.Najskôr však musíte pripraviť dobrú kyslú kapustu a dnes vám prezradíme jedno tajomstvo. Jedna prísada jej pridá na aróme a jedinečnej chuti.
Kyslá kapusta je nielen základom mnohých našich obľúbených jedál, ale aj vitamínovou bombou a liekom na črevá. Posilňuje imunitu a podporuje obnovu črevnej mikroflóry, takže len čo sa začne jeseň a chladné obdobie, dobrou podporou je chutná kapustnica, výdatný segedínsky guláš alebo jednoducho porcia šalátu z kyslej kapusty. Moja teta robí kyslú kapustu majstrovsky a neľutuje k nej pridávať aj inú zeleninu. Pridáva aj ingredienciu, s ktorou sa v mnohých domácnostiach zaobchádza trochu ľahostajne. Zelerové listy. Dodávajú kapuste arómu a chuť, takže sa dá jesť priamo z pohára.
Táto prísada zlepší chuť kyslej kapusty
Ingrediencie:
- 10 kg bielej kapusty
- cca. 1,5 kg mrkvy
- 1 veľká hlávka zeleru
- 2 stredne veľké kusy póru
- 2 stredne veľké zväzky zelerových listov
- na 1 kg kapusty 1 plnú polievkovú lyžicu kamennej soli
Kyslá kapusta – ako ju pripraviť
- Kapustu nakrájajte najemno. Mrkvu a zeler ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Nakrájajte pór a zelerové listy a všetku zeleninu vložte do veľkej misy. Posypeme dostatočným množstvom soli a dôkladne premiešame
- Nádobu s osolenou zeleninou odložte na niekoľko hodín, aby zelenina pustila šťavu. Približne po 4 hodinách ju opäť premiešajte a vložte do kameninovej misy alebo suda a dôkladne ju utlačte. Na vrch suda umiestnite ťažké závažie a prikryte ho gázou, aby v ňom dostatočne cirkuloval vzduch
- Umiestnite kameninovú nádobu alebo sud pri izbovej teplote a každý deň počas 3 – 4 dní robte hlboké zárezy drevenou lyžicou, aby sa kapusta prevzdušnila a zlepšil sa tak proces nakladania
- Po troch dňoch by sa na vrchu mala začať tvoriť pena. V ten istý deň ju vyberte a kapustu ochutnajte – mala by byť už slaná, ale nie kyslá. Približne po 5 dňoch bude kapusta už kyslá, ale ak chcete, môžete pridať „silu“ a nechať ju v sude ešte 2 dni.
- Keď si myslíte, že je kapusta dostatočne kyslá, môžete ju preložiť do pohárov. Mali by byť čisté a vypálené. Kapustu celkom pevne stočte a šťavu nechajte odkvapkať. Po uložení kapusty do pohárov nalejte šťavu, aby ste prerušili prúdenie vzduchu – zabráni sa tak pokazeniu kapusty
- Uzavrite poháre s kapustou a premiestnite ich na chladné miesto, najlepšie bez výrazného prístupu svetla. Po niekoľkých dňoch však môžete poháre odskrutkovať, aby sa nepokazili a nevybuchli – niekedy sa to stáva.
K tejto kapuste sa hodí aj rasca – ak máte radi chuť rasce alebo vám z kyslej kapusty šibe v črevách, je tento prídavok dokonca vhodný.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takúto kapustu robila moja stará mama. Nikdy nebola horká
Nakladanie kapusty doma ešte nikdy nebolo také jednoduché. Tu je najkratší recept na svete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.