21.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pronina Marina).
Ideálnym receptom na chladné jesenné popoludnia je šialená polievka z mäsových guľôčok, ktorá sa podáva takmer na každej tradičnej talianskej svadbe. Tajomstvom tejto polievky sú, samozrejme, chutné mäsové guľky, ale to nie je všetko. Nechýba ani štedrá porcia zeleniny a jemné cestoviny.

Talianska kuchyňa je známa po celom svete – my ju oceňujeme predovšetkým pre jej paradajkový akcent, skvelé cestoviny a ikonickú pizzu, ktorej neodolá asi nikto. Medzi menej známe recepty patria aj polievky ako minestrone alebo svadobné mäsové guľky, ktoré sú ideálne pre našu sychravú jeseň.
Talianska polievka s mäsovými guľkami sa podáva na každej tradičnej svadobnej hostine
Ako sa hovorí, každá krajina má svoje zvyky. Je na tom veľa pravdy, napr. keď si predstavíme naše sviatky, hneď si predstavíme kapustnicu, kapra či zemiakový šalát. Talianskou špecialitou je skutočne svadobné jedlo, ktoré sa vždy podáva pri tejto významnej oslave: vynikajúca polievka z mäsových guľôčok, ktorá sa podáva s veľkorysou porciou farebnej zeleniny a prílohou z jemných cestovín.
Táto polievka pochádza z talianskeho výrazu „minestera maritata“, čo znamená „svadobná polievka“. Je to kombinácia zeleniny, šťavnatého mäsa, vývaru a jemných cestovín. Celá je ideálna na chladné jesenné dni. Pokrm vás zahreje, naplní chuťou a poteší neuveriteľnou vôňou. Celé to vyzerá skvele – kľúčom k úspechu je však pripraviť všetko tak, ako radí každá talianska nonna. Ingrediencie musia byť čerstvé a čo najkvalitnejšie!
Recept na svadobnú polievku s mäsovými guľkami priamo od talianskej babičky
Ingrediencie na mäsové guľky:
- 450 – 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1/4 šálky parmezánu
- 1/4 šálky mlieka
- polovica žemle
- dva strúčiky cesnaku
- čajová lyžička soli
- mleté čierne korenie
- 2 lyžice čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
Polievka:
- 2 mrkvy nakrájané na plátky
- nakrájanú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 l hydinového vývaru
- niekoľko hrstí špenátu
- 2 bobkové listy
- 3 lyžice olivového oleja
- pohár cestovín orzo alebo acini de pepe
Spôsob prípravy:
- Začnite s mäsovými guľkami. Mäso vložte do misy, pridajte nastrúhaný parmezán, v mlieku namočenú a odkvapkanú strúhanku, strúčiky cesnaku pretlačené cez lis, zeleninu a korenie. Dôkladne premiešame
- Potom vytvarujte malé, dobre tvarované mäsové guľky. Podľa talianskych receptov by mali byť naozaj malé, aby naša polievka krásne vyzerala a ľahko sa jedla
- Mäsové guľky opečieme na rozpálenom olivovom oleji z každej strany. Mali by byť silno opečené – nebojte sa, aj keď je mäso v strede surové, neskôr sa v polievke krásne uvarí. Mäsové guľky osušte z tuku na tanieri pomocou papierovej utierky
- Teraz je čas na polievku. Na tej istej panvici osmažte cibuľu, po chvíli pridajte mrkvu a nakoniec pretlačte cesnak cez lis. Celé to niekoľko minút podusíme
- Pridáme ingrediencie do hrnca, zalejeme vývarom a varíme spolu s bobkovým listom, kým polievka nezačne vrieť
- Potom znížte teplotu, pridajte mäsové guľky a varte ich v polievke 15 minút. Pridajte špenát, soľ a korenie. Varte ďalších päť minút a je hotovo
- Tip – polievku podávajte s vopred uvarenými cestovinami. Cestoviny môžete pridať aj do hrnca, ale na druhý deň budú veľmi mäkké a z vývaru napučia. Preto sa odporúča uvariť ich samostatne
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zahrievacia tekvicová polievka. Pridajte tieto tri koreniny a chuť vás poteší a ulahodí
Na jeseň neexistuje lepšia polievka. Boršč so zemiakmi je recept na hrejivú, farebnú večeru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.