21.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/stevepb).
Tento prekvapivý produkt sa nachádza prakticky v každej kuchyni a nie je ničím výnimočným, že po ňom siahneme. Namiesto toho, aby sme ho pridávali do polievky či iných jedál, sa však oplatí nechať sa zlákať jeho čerstvou, surovou verziou. O čom to hovoríme? O cibuli. Ukazuje sa, že je to skutočná superpotravina a naše mamy a staré mamy presne vedeli, čo robia, keď v zime pripravovali cibuľový sirup proti kašľu.
Hoci surová cibuľa môže niektorých ľudí desiť, vôbec to tak nemusí byť. Skvele chutí pridaná do šalátov alebo dipov. Čerstvo nakrájaná na paradajkách nevyzerá vôbec zle. Existuje však mnoho dôvodov, prečo ju jesť čo najčastejšie. Obyčajná cibuľa prekvapuje svojimi vlastnosťami.
Prekvapivé vlastnosti cibule
1. Je výživná
Napriek zdaniu je cibuľa zelenina so zaujímavým nutričným profilom. Obsahuje veľa vitamínu C, vlákniny a minerálnych látok. Okrem toho má veľmi nízky obsah kalórií.
2. Môže podporovať zdravie srdca a znižovať krvný tlak a cholesterol
Cibuľa môže výrazne pomôcť vášmu srdcu a ochrániť vás pred mnohými vážnymi ochoreniami. Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, a podporuje aj znižovanie triglyceridov a zlého cholesterolu. Jednou z najcennejších účinných látok nachádzajúcich sa v cibuli je kvercetín, ktorý znižuje krvný tlak.
3. Znižuje riziko mnohých ochorení vrátane rakoviny
Antioxidanty v tejto zelenine bojujú proti pôsobeniu voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky. Toto pôsobenie vedci opakovane spájajú so zníženým rizikom závažných ochorení, ako sú už spomínané srdcové choroby, cukrovka a tiež niektoré druhy rakoviny.
4. Obsahuje protirakovinové zlúčeniny
Táto nenápadná zelenina môže byť skvelým štítom proti rakovine. Cibuľa patrí do tej istej čeľade rastlín ako cesnak a vedci túto zeleninu chvália ako prírodné protirakovinové látky. Štúdie in vitro ukázali, že dokážu spomaliť a znížiť rozvoj rakoviny. Znižujú aj riziko vzniku rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
5. Znižuje hladinu cukru v krvi
Konzumácia cibule pomáha regulovať hladinu cukru v krvi aj u ľudí s cukrovkou alebo prediabetom. Vedci dokázali, že konzumácia 100 g tejto zeleniny znižuje hladinu cukru v krvi, a to už po štyroch hodinách. Kvercetín tiež znižuje glykémiu mechanizmom interakcie s bunkami tenkého čreva, pankreasu, svalov, tukového tkaniva a pečene.
6. Má antibakteriálne vlastnosti
Práve preto je cibuľový sirup taký užitočný ako domáci liek počas prechladnutia. Cibuľa má veľmi podobné vlastnosti ako cesnak a jej účinky nikto nespochybňuje. Bolo preukázané, že cibuľa dokáže bojovať proti baktériám, ako napr:
- E. coli
- S. aureus
- Pseudomonas aeruginosa
7. Môže zvýšiť kostnú hmotu
Antioxidanty v cibuli tiež podporujú zdravie vašich kostí tým, že znižujú poškodenie voľnými radikálmi a chronický zápal.
8. Podporuje zdravie tráviaceho traktu
Ďalším pozitívnym účinkom zaradenia cibule do vášho jedálnička je zlepšenie zdravia tráviaceho traktu. Je nielen skvelým zdrojom vlákniny. Cibuľa je bohatá na prebiotiká, inulín a fruktooligosacharidy, ktoré zlepšujú črevnú mikroflóru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to najzdravšia zelenina na svete. Varíte ju takto? Veľká chyba
Vedci už vedia – tu je najzdravšie ovocie na svete. Obrovská polemika
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.