22.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Felicity Tai).
Je príjemné vstať z postele, keď vás čakajú chutné raňajky. Myslíte si, že ideálnym prvým jedlom dňa je čerstvý, mäkký chlieb s chrumkavou kôrkou? Určite v tom nie ste sami. Zistite, ako skladovať chlieb, aby zostal dlho čerstvý a bez plesní. Nemusíte sa každé ráno vydávať na eskapádu do pekárne.
V čom skladovať chlieb? Zbavte sa jedného zvyku
Nie každému je príjemné denne navštevovať obchod alebo pekáreň, aby sa zásobil chlebom alebo rožkami priamo z pece. Zásoby potravín šetria čas. Kameň úrazu však začína vtedy, keď nevieme, ako správne skladovať chlieb.
Predovšetkým mu nerobí dobre vlhkosť. Z tohto dôvodu by sa chlieb nemal baliť do igelitových vreciek, ktoré sa považujú za najjednoduchší spôsob, ako ho ochrániť pred poveternostnými vplyvmi. Myslíme si, že takýmto spôsobom chlieb nevyschne. Plastové sieťky však vytvárajú ideálne podmienky na rast plesní, vďaka čomu je chlieb vhodný len na vyhodenie. Chlieb skladujte v chlebovníkoch alebo plátenných vreckách.
Jednu vec vložte do chlebníka. Chlieb bude mäkký
Šikovní kuchári majú k dispozícii celý súbor užitočných trikov. Platí to aj pri skladovaní chleba, aby zostal dlho čerstvý. Bez obáv, nepotrebujete na to spotrebiče najnovšej generácie. Stačí, ak večer vložíte do chlebníka jednu z dvoch vecí.
- Polovica jablka udrží chlieb mäkký. Ráno vytiahnete z nádoby chlieb, ktorý chutí rovnako ako tesne po kúpe.
- Dva stonky zeleru – fungujú na podobnom princípe ako jablko. Zelenina dodáva chlebu mierne množstvo vlhkosti. Chlieb nebude plesnivieť, ale bude príjemne nadýchaný. Zatuchnuté krajce u vás doma tak skoro neuvidíte.
Čo sa dá urobiť, aby chlieb neplesnivel?
Nasledujúci patent sa bude hodiť tým, ktorí bojujú s nadmernou vlhkosťou. Snažíte sa rozumne hospodáriť so zásobami potravín, ale neviete sa vyrovnať s tým, že chlieb rýchlo plesnivie? Tentoraz prichádza na pomoc sladký patent.
Do chlebníka vložte dve kocky cukru. Tie pohltia prebytočnú vlhkosť a vy budete môcť jesť chutný chlieb do posledného krajíca. V kuchyni tak skončíte s plytvaním potravinami.
Môže sa chlieb uchovávať v chladničke?
Používame ich každý deň, ale málokedy sa zamýšľame nad tým, ako veľmi chladničky zmenili život ľudí a ich prístup k jedlu. Uloženie potravín v chladnom prostredí je samozrejmý spôsob, ako ich udržať čerstvé. V nadväznosti na túto myšlienku sa vynára otázka: Môže sa chlieb skladovať v chladničke?
Nie je to najlepší nápad. Chlieb nemá rád chlad; najlepšie sa cíti pri izbovej teplote. Nízka teplota síce skutočne spomalí rast škodlivých plesní, ale chlieb stratí svoju nadýchanosť, bude tvrdý a nechutný.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Polovicu som dala do vrecka. Chlieb 2 týždne nevyschne ani nesplesnivie
Je to najlepší chlieb, aký som kedy jedla. Chrumkavý, chutný a hlavná ingrediencia je teraz v sezóne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.