22.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:shutterstock/NP27).
Skladujete vajíčka v chladničke? Nie je to chyba, ale musíte počítať s tým, že ich varenie si bude vyžadovať vhodnú prípravu. To všetko kvôli teplotnému rozdielu počas tepelnej úpravy. Majte toto pravidlo na pamäti a nabudúce ho nezanedbajte.
V mnohých receptoch, v ktorých sú vajcia jednou z ingrediencií, autori často uvádzajú, aby ste vajcia vopred vybrali z chladničky. Nech si však každý sám prizná, či toto pravidlo naozaj zakaždým dodržiava. Ako sa ukazuje, v receptoch sa uvádza z nejakého dôvodu a vajcia uložené v chladničke by sa mali pripravovať s ohľadom na toto pravidlo.
Pred použitím vajec z chladničky im dajte čas
Hoci sa to často opakuje ako mantra, v skutočnosti by ste mali vajcia z chladničky vybrať aspoň pol hodiny predtým, ako ich vložíte do horúcej vody. Prečo? Ide o to, aby sa vajcia priblížili k izbovej teplote. Tým sa zabráni tomu, aby škrupina počas varenia praskla v dôsledku príliš veľkého rozdielu teplôt. Okrem toho, ak sa stále obávate prasknutia vajíčka, je dobré pridať do vriacej vody trochu octu, citrónovej šťavy alebo dokonca šťavy z nakladaných uhoriek. Kyslá reakcia týchto tekutín zabezpečí, že bielok sa ihneď usadí namiesto toho, aby sa v hrnci rozlial.
Pri pečení koláčov je tiež dôležité vybrať vajcia skôr. Šľahanie studených vajec priamo z chladničky do tortovej zmesi môže spôsobiť, že sa zle spojí. To môže mať za následok príliš drobivú alebo príliš riedku piškótu. Ak viete, že plánujete piecť sladké, je lepšie vybrať vajcia skôr na pracovnú dosku a nechať ich pomaly zohriať.
Ako správne skladovať vajcia? Ak ich uchovávate v chladničke, musíte vedieť toto
Na skladovaní vajec v chladničke nie je nič zlé. Záleží však na priestore. Hoci to mnohí ľudia uprednostňujú, skladovanie vajec na dverách nie je dobrý nápad. Všetko preto, že chladnička sa počas dňa zvyčajne otvára viackrát a výrobky na dverách sú vystavené pravidelným zmenám teploty. Tie zase podporujú rýchlejšie kazenie potravín.
Kde teda vajíčka uchovávať? Najlepším miestom je stredná alebo spodná polica chladničky, čo najďalej od okraja chladničky. Tu je teplota pomerne stála, vďaka čomu vajcia vydržia dlho čerstvé. Je tiež dobré uchovávať ich oddelene od surového mäsa, údenín a syrov a najlepšie v pôvodnom obale. Zníži sa tak riziko prenosu salmonely na produkty, ktoré sa tam tiež nachádzajú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Večera na niekoľko dní. Varte raz týždenne, ušetrite na účtoch a užite si čas navyše
Ako dlho môže kurča ležať v mrazničke? Po uplynutí tejto doby je lepšie ho vyhodiť do koša
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.