23.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoriia Kolosova).
Jeseň je pomerne nevďačné ročné obdobie. Na jednej strane je to obdobie únavných prechladnutí a na druhej strane obdobie lahodnej tekvice. Tekvice, z ktorej sa niekedy dajú vykúzliť pochúťky, o akých sa vám ani nesnívalo. Môžete tiež spojiť to, čo nám prináša jeseň, a zapojiť tekvicu do boja proti prechladnutiu. Ako? Prípravou zlatého mlieka, ktoré upokojuje bolesti hrdla a kašeľ, zahrieva a zlepšuje činnosť čriev. Pridajte doň tekvicu a nebudete sklamaní.
Tekvica je nesporne kráľovnou jesene. Je majestátna a jedinečná. Môžete ju jesť po celý rok a v rôznych podobách! Neveríte? Preto uverejňujeme jeden z receptov – recept na zlaté tekvicové mlieko. Nepotrebujete veľa ingrediencií, ani nemusíte dodržiavať žiadne zložité kroky. Stačí všetko zohriať v hrnci a vychutnať si jedinečnú chuť – a cenné zdravotné vlastnosti! – zlatého mlieka.
Recept na zlaté tekvicové mlieko
Ingrediencie:
- 250 ml mlieka alebo rastlinného nápoja,
- 40 g tekvicového pyré,
- 1 PL javorového sirupu,
- pol čajovej lyžičky škorice,
- pol čajovej lyžičky strúhaného zázvoru,
- pol čajovej lyžičky strúhanej kurkumy,
- štipka korenia.
Spôsob prípravy:
V hrnci zohrejte mlieko, pridajte tekvicové pyré a všetky koreniny spolu so sirupom. Dobre premiešajte. Pred podávaním preceďte cez sito a posypte kurkumou.
Prečo piť zlaté mlieko? Balzam na črevá a pečeň, pomoc pre hrdlo
Zlaté mlieko možno označiť za elixír zdravia vďaka zložkám, ktoré obsahuje. Podporuje našu imunitu. Vďaka kurkume má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Má tiež protizápalový účinok, pomáha pri bolestiach hrdla, chrapote, zmierňuje príznaky prechladnutia a znižuje pocit škriabania v hrdle. Zlaté mlieko s prídavkom medu tiež zmierni nepríjemný kašeľ. Zázvor zasa zahreje a posilní antibakteriálny účinok.
Zlaté mlieko je tiež považované za prospešné pre žalúdok a pečeň. Zlepšuje trávenie a má ochranný účinok. Zlepšuje tiež činnosť čriev, takže mizne zápcha a hnačka. Lepšia činnosť čriev znamená aj lepšie čistenie tela od toxínov a nepotrebných produktov látkovej výmeny.
Samotná tekvica je tiež bohatá na vitamíny a minerály. V jej dužine nájdeme veľa: vápnika, draslíka, horčíka, železa, vitamínu C, vitamínu E a vitamínov skupiny B. Má pozitívny vplyv na obehový systém a uľahčuje trávenie. Dôležitá je aj farba dužiny. Čím oranžovejšia, tým lepšia. To znamená, že obsahuje veľa betakaroténu. Ide o účinný antioxidant, o ktorom sa predpokladá, že má osobitné protirakovinové účinky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Domáci elixír mladosti. Zoštíhli, zabráni cukrovke a odstráni toxíny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.