23.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandra Anschiz).
Tento koláč sa dá opísať len tým najlepším spôsobom. Je lahodný, jemný a neskutočne nadýchaný. Navyše vás prekvapí chuťou, akú nemá žiadne iné pečivo. Ak si chcete vychutnať jeho chuť, postupujte podľa tohto receptu. Nie je šanca, že by sa vám nepodaril.
S príchodom jesene do našej domácnosti často zavádzame nové chute a ingrediencie. Je to tiež obdobie, keď sa používa najviac sezónneho ovocia a zeleniny. Tento rok to nemôže byť inak, a preto chceme inšpirovať aj jesennými receptami. Jedným z nich je koláč, ktorý v sebe skrýva jedinečnú chuť. Práve tú si mnohí spájajú s ročným obdobím, ktoré teraz máme.
Samozrejme, hovoríme o tekvici, ktorú možno použiť na mnoho rôznych spôsobov. Tentoraz sa ju oplatí pridať na prípravu nadýchaného a aromatického piškótového koláča. Prísady sú rovnaké ako v klasickom recepte, ale najdôležitejším produktom je zeleninové pyré. Práve to dodáva celku nielen chuť, ale aj charakteristickú farbu. Okrem toho sa tekvicový piškótový koláč hodí k tvarohovej alebo citrónovej poleve, čerstvo vyšľahanej šľahačke alebo vanilkovej zmrzline. Možno ho tiež poliať domácim džemom.
Recept na tekvicový piškótový koláč
Ingrediencie:
- 250 ml tekvicového pyré,
- 430 g pšeničnej múky,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny,
- 4 vajcia,
- 200 g jemného cukru,
- 120 ml oleja,
- 2 čajové lyžičky zmesi korenín (škorica, zázvor, klinčeky)
- pol čajovej lyžičky soli,
- čajová lyžička vanilkového extraktu.
Spôsob prípravy:
- Do väčšej misy preosejte pšeničnú múku spolu so sódou bikarbónou a práškom do pečiva. Potom prisypte zmes korenia a soľ a jemne premiešajte.
- Vajíčka rozbijeme do samostatnej misy a vyšľaháme ich mixérom. Postupne pridávame cukor a miešame, kým nie je hladké a nadýchané.
- Do zmesi vajec a cukru vlejte tekvicové pyré, olej a vanilkový extrakt. Celú zmes dôkladne premiešajte, kým sa úplne nespojí.
- Teraz je čas spojiť obe misy. Postupne pridávajte suché prísady do mokrých, pričom stále miešajte. Intenzívne miešajte, aby ste vytvorili hladké cesto.
- Pripravenú tortovú formu vyložte papierom na pečenie a nalejte do nej pripravenú zmes. Vložte ju do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 35-40 minút.
- Piškótový koláč nechajte v rúre vychladnúť. Keď mierne vychladne, vyberte ho a ozdobte podľa potreby.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Klasický recept na palacinky. Moja teta ho robí už roky, ale spôsob pečenia prekvapuje mladších ľudí
Jogurtový koláč, na ktorom sa nedá nič pokaziť. Hodí sa na každú príležitosť a je hotový za okamih
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.