24.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/jenvit keiwalinsarid).
Vývar je polievka, ktorá sa považuje za recept na jesenné chladno. Je nielen veľmi chutný, ale aj výživný. Navyše, tradičnú polievku môžeme urobiť ešte zdravšou pridaním dvoch ingrediencií, ktoré nielen zlepšia jej chuť, ale zároveň z nej urobia najlepší liek proti jesennej chrípke. Pozrite sa, ako pripraviť zdravý a chutný vývar.
Jeseň je obdobím, keď nás trápia najmä infekcie všetkého druhu, čo nás opäť privádza k téme imunity a prevencie. Našťastie existujú spôsoby, ako sa prechladnutiu vyhnúť. Jedným z nich je pridanie dvoch korenín do vývaru, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie.
Prečo jesť vývar na jeseň?
Na jar a v lete je pre nás prirodzené jesť veľa zeleniny a ovocia. Na jeseň sa však množstvo vitamínov, ktoré zjeme, výrazne znižuje. To, samozrejme, výrazne pociťuje naše telo, ktoré trpí nedostatkom pravidelného dopĺňania vitamínov, minerálov a antioxidantov. K tomu sa pridávajú sezónne infekčné ochorenia, ktoré sú na jeseň a v zime obzvlášť časté a úporné.
Na pomoc nám však prichádza vývar, polievka, ktorá sa už oddávna spája s imunitou. Nejde len o zahrievací účinok počas choroby, ale aj o reakciu neutrofilov, t. j. buniek imunitného systému. Konzumácia vývaru môže spôsobiť, že príznaky choroby zmiznú.
Čo pridať do vývaru, aby fungoval ako prírodný liek?
Podľa výskumov vedcov už samotný vývar dokáže podporiť naše telo v chorobe. Ak však chceme jeho pôsobenie posilniť a polievku navyše obohatiť o nové profylaktické vlastnosti, mali by sme do nej pridať dve zložky, ktoré túto úlohu splnia. Sú to škorica a zázvor.
Koreň zázvoru aj škorica majú totiž silný protizápalový účinok, podporujú metabolické procesy, ovplyvňujú činnosť mozgu, okysličovanie, lepšie vstrebávanie potravy a navyše odstraňujú toxíny. Navyše sú obe tieto zložky skvelými zahrievacími prostriedkami. Zázvor vykazuje aj antibakteriálne a expektoračné účinky. Okrem týchto mnohých vlastností dodávajú tieto koreniny polievke aj dobrú chuť v podobe príjemnej pikantnosti.
Ak však nechcete, aby zázvor a škorica úplne zmenili chuť vývaru, mali by ste ich do polievky pridať až približne 15 minút pred koncom varenia. Vďaka tomu bude polievka chutná, ale predovšetkým veľmi zdravá.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na jeseň neexistuje lepšia polievka. Boršč so zemiakmi je recept na hrejivú, farebnú večeru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.