24.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fanfo).
Mohlo by sa zdať, že neexistuje chutnejší recept na vývar ako ten, ktorý jeme každú nedeľu. Ukazuje sa však, že existuje jeho oveľa chutnejšia verzia, ktorá vás prekvapí svojimi ingredienciami hneď na začiatku. Nepridáte do neho len tak hocičo a to, čo v ňom môžete ochutnať, je naozaj vynikajúce.
Každú nedeľu a vždy, keď je nejaká príležitosť, cítiť v našich kuchyniach vôňu vývaru. Je to naša najobľúbenejšia polievka a podáva sa nielen na rodinných obedoch, ale aj na svätých prijímaniach, svadbách a krstinách. Okrem toho mnohí ľudia siahajú po tomto aromatickom vývare, keď sa za oknom začne ochladzovať a náhle zaútočí prechladnutie. Každý mi dá za pravdu aj v tom, že to, akú chuť má toto tradičné jedlo, sa len ťažko prekonáva. Ukazuje sa, že gruzínska špecialita môže konkurovať, a to vďaka svojim originálnym chuťovým kombináciám.
Jedným z najcharakteristickejších jedál gruzínskej kuchyne je polievka čichirtma – plná chuti a sviežosti. Na prvý pohľad pripomína dobre známy vývar, ale keď sa začítame do jej zloženia, rýchlo zmeníme názor. Na jej prípravu totiž potrebujete veľa čerstvých byliniek, kuracie mäso a predovšetkým vajcia a citrónovú šťavu. Táto konkrétna kombinácia je hitom.
Recept na gruzínsku polievku čichirtma
Ingrediencie:
- celé kurča
- 4 vajcia
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- zväzok čerstvého koriandra alebo petržlenu
- zväzok kôpru
- 2 lyžice pšeničnej múky
- soľ
- štipka korenia
- 2 lyžičky vínneho octu alebo citrónovej šťavy
Spôsob prípravy:
- Kuracie mäso vložte do väčšieho hrnca a zalejte ho vodou tak, aby bolo pokryté po celej ploche. Pridajte bobkové listy a ošúpanú a na polovicu rozkrojenú cibuľu. Hrniec postavte na stredný oheň a varte 40 minút
- Po tomto čase obsah hrnca sceďte, ale dbajte na to, aby ste vývar náhodou nevyliali. Odlejte naberačku vývaru a zmiešajte ju s pšeničnou múkou. Dbajte na to, aby sa ingrediencie dobre premiešali, inak sa objavia hrudky. Túto zmes nalejte do zvyšku polievky a intenzívne miešajte. Priveďte do varu a nechajte na ohni ďalších 5 minút
- Vajíčka rozbijeme do samostatnej misky a rozšľaháme so soľou a korením. Prísady premiešajte, kým sa nespoja, a potom ich nalejte do pripraveného vývaru. Zmes varte 3 minúty za stáleho miešania
- Nakoniec do hrnca nalejte citrónovú šťavu alebo vínny ocot. Nezabudnite na koriander a nasekaný kôpor. Podľa potreby dochuťte soľou a korením
- Pri podávaní tohto pokrmu vložte vykostené kuracie mäso na dno misy a zalejte ho vývarom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na jeseň neexistuje lepšia polievka. Boršč so zemiakmi je recept na hrejivú, farebnú večeru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.