24.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker).
Syrová polievka je najlepším dôkazom toho, že varenie je skvelá zábava s fantastickými výsledkami. Recept na syrovú polievku je veľmi jednoduchý, a ak máte po ruke trochu vývaru, pripravíte ju približne za pár minút. Do polievky budete potrebovať cibuľu – urobte s ňou trik a pokrmu dodáte charakter a hĺbku.
Keď je vonku chladno, sivo a pochmúrne, túžime po polievkach, ktoré nás nielen zasýtia a zahrejú, ale aj zlepšia náladu a zabalia ako teplá deka. To je nepochybne prípad syrovej polievky z dnešného receptu, ktorú môžete úspešne pripraviť z vývaru alebo akéhokoľvek bujónu. Zo zoznamu ingrediencií je nevyhnutná cibuľa – počas smaženia na masle ju zalejte trochou bieleho vína – tento trik dodá polievke takú arómu a hĺbku, že vaše chuťové poháriky explodujú.
Syrová polievka – recept na večeru snov na jeseň
Ingrediencie:
- 2 l vývaru alebo bujónu
- 300 g syra čedar (možno kombinovať napr. čedar a goudu alebo ementál)
- 2 cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1/3 šálky suchého bieleho vína
- maslo
- šľahačková smotana
- soľ, korenie, muškátový oriešok
- nasekaná pažítka alebo petržlenová vňať
- bylinkové krutóny na podávanie
Spôsob prípravy:
- Cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak pretlačte cez lis a syr nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Pripravte si hrniec a zohrejte v ňom vrchovatú lyžicu masla. Pridajte cibuľu, orestujte ju, kým nezesklovatie, a pridajte cesnak. Potom zvýšte výkon horáka a prilejte víno. Za stáleho miešania smažte niekoľko minút, aby sa alkohol odparil.
- Prilejte vývar a priveďte do varu. Pridajte syr a znížte teplotu. Keď sa syr rozpustí, pridajte smotanu (približne 1/3 šálky) a podľa chuti okoreňte korením. Potom hrniec odstavte z ohňa a polievku nalejte do tanierov. Podávajte s krutónmi a nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Tip: Ak chcete, aby bola vaša syrová polievka ešte aromatickejšia, pridajte do nej kotúč syra camembert alebo niekoľko trojuholníkov taveného syra, najlepšie s bylinkami. Môžete pridať aj syr s modrou plesňou, ale uistite sa, že všetci v domácnosti majú radi jeho výraznú ostrú chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Klasický recept na vývar nemá s takýmto vývarom žiadnu šancu. Citrón a veľké vajcia sú nevyhnutné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.