25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).
Mäkké, jemné, v ústach sa rozplývajúce hovädzie kúsky sú vysnívanou večerou. Nanešťastie však tenké kusy hovädzieho mäsa môžu byť vrtkavé a niekedy sa ukážu ako tvrdé, gumové a jednoducho ťažké na zahryznutie. Máme na to osvedčený tip. Alebo dokonca dva osvedčené tipy.
Hovädzie mäso je určite jedným z najchutnejších druhov mäsa, ale zároveň je dosť náročné. Nemali by ste sa však báť pečeného hovädzieho mäsa, steakov alebo hovädzích kúskov. Dnes sa však zameriame na hovädzie kúsky, na ktoré sa mnohým z nás zbiehajú sliny. Ako si pripraviť jemné a krehké hovädzie kúsky? Najprv si dajte pozor na marinádu – nebojte sa korenia, ale pozor na soľ, ktorá z mäsa vytiahne šťavy. Potom – spomaľte. Hovädzie kúsky najprv poriadne opečte na panvici a potom dlho duste – na krájanie nebudete potrebovať nôž, pretože sa vám samé rozpadnú v ústach.
Ako pripraviť jemné hovädzie kúsky? Je to jednoduché
Ingrediencie:
- 1,5 kg chudého hovädzieho mäsa, najlepšie zo stehna.
- 2 veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, sladká paprika, sušený cesnak, bylinkové korenie
- olej
- pšeničná múka
- zemiaková múka
- nové korenie a bobkový list
Spôsob prípravy:
- Hovädzie mäso nakrájajte na plátky hrubé približne 1 cm. Potrite ich olejom, marinujte v sladkej paprike, cesnaku a bylinkovom korení. Jemne ich roztlačte plochým tĺčikom alebo päsťou. Uložíme do chladničky na noc.
- Na druhý deň vyberte mäso v dostatočnom predstihu, aby sa zohrialo na izbovú teplotu. Cibuľu nakrájajte na kolieska a cesnak prelisujte.
- Na panvici dôkladne rozohrejte olej. Každý kúsok mäsa obalíme z oboch strán v múke a smažíme na vysokom plameni približne 45 sekúnd z oboch strán. Potom mäso odložte na tanier.
- Cibuľu a cesnak opečte na tom istom tuku, ale na nižšej teplote. Potom pridajte hovädzie mäso a celé to zalejte malým množstvom vody. Môžete použiť aj ľahký vývar. Pridajte niekoľko bobkových listov a nové korenie.
- Znížte teplotu na minimum a prikryté varte jednu hodinu. Potom omáčku ochuťte zemiakovou múkou – jednu polievkovú lyžicu zemiakovej múky rozpustite v polovici šálky studenej vody. Polovicu zmesi pridajte do kúskov a premiešajte, aby vznikla omáčka.
- Varte ešte niekoľko minút a ak je omáčka príliš riedka, pridajte viac zmesi múky a vody. Ku koncu varenia ju podľa chuti osolíme a okoreníme.
Takéto kúsky sú jemné, krásne voňajú a chutia ako sen. Podávajte ich so zemiakovým pyré a vyprážanou červenou repou – čo viac si od života priať?
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť najlepšiu držkovú polievku? V našej rodine sa robí inak – nepridávame jednu prísadu
Takto podávaná pečeň poteší každého! Jednoducho skombinujte mäso so sezónnym ovocím a upečte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.