25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe ().
Koláče dominujú na našich stoloch bez ohľadu na príležitosť. V jesennom období ich robíme ešte viac, pretože sa perfektne hodia k počasiu a teplému čaju. Tento koláč je skvelý aj ako dezert po výdatnej večeri. Hlavná ingrediencia vás však môže prekvapiť. Nepoužíva sa každý deň.
Jeseň je ročné obdobie spojené s farebným lístím, chladnejšími ránami a večermi a intenzívnymi vôňami, ktoré je cítiť z kuchyne. Vtedy využijeme všetky uložené recepty na prípravu jedál a dezertov, ktoré nás zahrejú. Je to tiež čas na objavovanie nových chutí, na ktoré by sme v inom ročnom období ani nepomysleli. Príkladom toho sú jedlé gaštany, ktoré nájdeme v mnohých obchodoch. Gaštany sú nielen chutnou ingredienciou, ale aj základom na prípravu aromatického koláča. Dnes by som sa chcela podeliť o recept, ktorý nie je zrejmý. Ide o koláč z jedlých gaštanov s nádychom kakaa.
Aby sme vás povzbudili k príprave tohto dezertu, stojí za zmienku, že gaštany sa pri varení používajú už po stáročia. Je to kvôli jeho chuti a nutričnej hodnote. Sú zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Ich oriešková chuť sa dokonale hodí k mnohým ďalším ingredienciám a ich krémová konzistencia dodáva ľahkosť.
Recept na gaštanový koláč s kakaovou náplňou
Ingrediencie na koláč
- 300 g pšeničnej múky,
- 50 g kakaa,
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva,
- štipka soli,
- 100 g jemného cukru,
- 150 g masla,
- vajce,
- 1 žĺtok.
Ingrediencie na gaštanové pyré
- 500 g jedlých gaštanov,
- 100 g masla,
- 100 ml mlieka,
- 15 g cukru,
- polovica stonky zeleru.
Ingrediencie na plnku
- 500 g gaštanového pyré,
- 2 vajcia,
- lyžica kukuričného škrobu,
- 100 ml silnej kávy,
- 50 g jemného cukru,
- lyžica vanilkového extraktu,
- 100 ml šľahačkovej smotany.
Spôsob prípravy
- Prípravu koláča začnite prípravou gaštanového pyré. Gaštany umyte, ošúpte a vložte do hrnca. Pridáme cukor a zeler nakrájaný na menšie kúsky. Všetko zalejeme vodou a varíme, kým gaštany nezmäknú. Keď sú pripravené, vypustite vodu a rozdrvte ich pomocou lisu. V prípade potreby ich môžete prepasírovať cez sitko, aby ste odstránili väčšie kusy.
- Pridajte maslo rozdelené na menšie kúsky a dôkladne premiešajte. Všetko položte na stredný oheň a za stáleho miešania pomaly nalejte mlieko. Udržujte zmes na ohni, kým konzistencia nezhustne, potom ju odstavte a nechajte vychladnúť.
- Teraz je čas pripraviť koláč. Do misky preosejeme pšeničnú múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Potom pridajte cukor a soľ a jemne premiešajte.
- K suchým ingredienciám pridáme nasekané studené maslo a premiešame. Teraz rozbite vajíčko a pridajte žĺtok. Znova miesime, kým nezískame jednotnú konzistenciu.
- Vymiesené cesto zabalíme do fólie a dáme na cca 30 minút do chladničky.
- Medzitým si pripravíme plnku. Vložte gaštanové pyré do misy a zmiešajte s cukrom, vajcom, kávou, vanilkou a škrobom. Všetko premiešajte pomocou mixéra, kým sa nespojí. Nakoniec pridáme šľahačku a opäť premiešame.
- Vychladnuté cesto rozvaľkáme do tvaru pripraveného plechu. Vložíme ich do formy a popicháme vidličkou.
- Pripravenú gaštanovú zmes vylejeme na pripravený základ a vrch uhladíme stierkou. Pekáč vložíme do predhriatej rúry na 180°C a umývame asi 40-45 minút.
- Upečený gaštanový koláč necháme vychladnúť a podávame s strúhanou čokoládou alebo posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Syrová polievka chutí najlepšie na jeseň. Urobte trik s cibuľou a budete plakať od šťastia
Recept na jednoduchý želé koláč. Tento dezert pripravíte za okamih a zjete ho ešte skôr
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.