Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Pravá chuť chleba. Tento babičkin recept nemá konkurenciu

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zagorulko Inka). Keď ráno prechádzame okolo pekárne, naše žalúdky sa zúfalo dožadujú porcie dobroty. Vedení za nos lahodnými vôňami spokojne odchádzame s plným vreckom...

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zagorulko Inka).

Keď ráno prechádzame okolo pekárne, naše žalúdky sa zúfalo dožadujú porcie dobroty. Vedení za nos lahodnými vôňami spokojne odchádzame s plným vreckom chleba, ktorý bez správneho skladovania rýchlo stratí svoju čerstvosť. Ak si chcete každý deň pochutnať na zlatistom a chutnom sa bochníku, vyskúšajte tento jednoduchý recept na kváskový chlieb.

Foto: shutterstock/Zagorulko Inka

Kvások – základné druhy

Počas týždenného nákupu potravín často prechádzame okolo regálov, kde sú chutne vystavené balíčky rôznych druhov múky. Od toho, aký druh múky si nakoniec vyberieme, závisí aj druh kvásku na chlieb. Pekári poukazujú na tri hlavné druhy, a to pšeničný kvások, ražný kvások a špaldový kvások.

Celozrnný ražný kvások sa považuje za najjednoduchší na prípravu. Dôležité je, že po jeho vytvorení ho môžeme použiť ako základ pre pšeničný a špaldový kvások. Nevyžaduje si hromadenie zložitých prísad. Stačí voda, múka a vyzbrojiť sa trpezlivosťou na približne 5-6 dní. Základom pšeničného kvásku nie je nič iné ako pšeničná múka. Kvások sa stáva plne silným po 5 dňoch. Najdlhšie sa čaká na špaldový kvások, ktorý si vyžaduje prikrmovanie múkou 7 dní.

Ražný kvások na chlieb

Ako si môžete vychutnať vždy čerstvý, teplý a dokonale upečený chlieb bez toho, aby ste museli každý deň navštevovať pekáreň? Stačí, ak sa prelomíte a prvýkrát si sami pripravíte dokonalý kvások na chlieb. Jeho základom sú len dve ingrediencie, ktoré už možno máte schované vo svojich kuchynských skrinkách.

Ingrediencie:

  • 500 ml vody
  • 500 g celozrnnej ražnej múky

Príprava:

Proces tvorby dokonalého kvásku na chlieb si vyžaduje trpezlivosť, pretože trvá niekoľko dní.

  1. Prvý krok je najlepšie urobiť ráno a spočíva v tom, že do vyparenej nádoby nalejete 100 ml vody s teplotou približne 40 °C a pridáte 100 g múky
  2. Prísady dôkladne premiešajte, jemne prikryte viečkom a odložte na 12 hodín
  3. Večer pomocou lyžice opäť opatrne zmiešajte vodu a múku, opäť voľne uzavrite viečkom a odložte na ďalších 12 hodín
  4. Na druhý deň začnite s prvým kŕmením kvásku. Do nádoby nalejte 100 ml teplej vody a pridajte 100 g múky. Obsah premiešajte a nechajte odpočívať
  5. Celý postup opakujte, kým nespotrebujete uvedené množstvo vody a múky. To by malo trvať 5 dní
  6. Hotový kvások ihneď použite alebo ho uložte do chladničky. Nezabudnite ho vybrať približne 2 – 3 hodiny pred plánovaným použitím

Uskladnenie kvásku

Vôňu čerstvo upečeného chleba si spájame s návštevou pekárne. Ak však neplánujete piecť vo veľkom a zostalo vám ešte veľa kvásku, môžete ho uskladniť v chladničke. Najlepšie je ponechať výrobok v nádobe, v ktorej ste ho začali pripravovať, a vrch opatrne zakryť kúskom potravinovej fólie. Nízka teplota chladničky nespôsobí, že kvasinky v kvásku odumrú. Naopak, bude mať za následok, že sa dostanú do stavu pokoja. Pamätajte, že kvások na chlieb sa nikdy nesmie tesne uzavrieť. Tým sa stane úplne nepoužiteľným.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na dva týždne sa vzdajte konzumácie pšeničného chleba. Toto sa stane s vaším telom

Je to najlepší chlieb, aký som kedy jedla. Chrumkavý, chutný a hlavná ingrediencia je teraz v sezóne


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tipy,

Bundu perte len týmto spôsobom. V opačnom prípade sa rýchlo znehodnotí

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Pérové bundy sú jedným z najobľúbenejších vrchných odevov. Osvieženie a pranie tohto typu odevu však môže byť problematické.…

Kam vyhodiť rozbitý dáždnik? Správny kontajner máte priamo pod nosom. Problematické sú 3 veci

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hakkiceylan). Kam vyhodiť starý dáždnik? Takýto odpad je problematický, pretože pozostáva z niekoľkých rôznych materiálov. Našťastie poznáme odpoveď, takže…

Na to, aby vaša rúra žiarila čistotou, stačí kombinácia dvoch produktov. Tieto spôsoby mi povedala moja mama

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Pri príprave pokrmov v rúre musí každý počítať s tým, že je potrebné vyčistiť vnútro zariadenia, aby…

Znížite si hladinu cukru a zrýchlite metabolizmus. Stačí jedna čajová lyžička do kávy

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/worradirek). Mnoho ľudí si nevie predstaviť ráno bez kávy, ktorá vás v okamihu postaví na nohy. O jej pozitívnych…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Auto Trendy

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Objasnené: Ako bude fungovať nové chladiace zariadenie pre jazdcov F1

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Exkluzívny pohľad na fungovanie nového chladiaceho zariadenia, ktoré FIA schválila na rok 2025. Prototyp FIA pre nové chladiace zariadenie formuly 1 využíva chladenú vodu, ktorá…

Hybridné superauto na každodenné používanie? Arthurov McLaren má 700 koní, ale kosti vám nezlomí

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Po meste v elektrickom režime a za mestom na kľukatej ceste naštartujem revúci motor V6 Turbo. McLaren Arthur je hybridný superautomobil, s ktorým sa dá…

Bugatti sa nezastaví na 490 km/h. Výrobca chce prekonať hranicu 500 km/h

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Bugatti Chiron Chiron Super Sport 300+ prekonal rekord najrýchlejšieho sériovo vyrábaného auta na svete, ale výrobca sa pri tom nechce zastaviť. Spoločnosť naznačuje, že ďalším…

Objavte slobodu bez káblov: Displej pre motorku, ktorý vám spríjemní každú jazdu!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Displej EVKEY prináša technológie Android Auto a Apple CarPlay na vašu motorku jednoduchým a praktickým spôsobom. Je tiež vodotesný a prachotesný.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov