25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pozhar_S).
Jedlá spoza hraníc našej krajiny sa čoraz častejšie objavujú v našich domácnostiach. Niet divu, veď paradajková polievka, krúpová polievka či vývar nás už môžu nudiť. Táto polievka však vďaka svojej jednoduchosti a chuti neomrzí nikoho.
Niektorým ľuďom sú cudzie chute blízke. Niet divu, pretože ich vône a chuťové kombinácie sú skutočne jedinečné a oplatí sa ich vyskúšať. Maďarská polievka “palócleves” je príkladom jedla, ktoré sa jednoducho oplatí ochutnať. Jej jednoduchosť zaujme každého a je to lákavé jedlo, ktoré sa dá pripraviť. Môže byť veľkým konkurentom našich známych jedál.
Jeho výroba nie je vôbec zložitá. Základom je kuracie mäso a zelenina. A nezabudnite na množstvo korenín, ktoré musíte vyskúšať. Takéto kombinácie chutia šialene dobre, a preto sa oplatí robiť ich častejšie.
Recept na palócleves alebo maďarskú mäsovú polievku
Ingrediencie:
- 1,5 l vody,
- 500 g kuracích pŕs,
- červená cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 veľké zemiaky,
- 3 mrkvy,
- 3 lyžice oleja,
- 300 g zelenej fazuľky
- čajová lyžička sladkej papriky
- čajová lyžička mletej rasce,
- bobkový list
- 200 ml kyslej smotany,
- polievková lyžica pšeničnej múky,
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate,
- lyžica nasekaného kôpru,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom pri príprave polievky je príprava mäsa. Kuracie prsia dôkladne očistite od blán a prípadných chrupaviek a nakrájajte ich na stredne veľké kocky. Kúsky vložte do misky a posypte ich malým množstvom sladkej papriky, soli a korenia.
- Na panvici rozohrejeme olej a mäso na ňom opečieme. Malo by byť len mierne opečené, preto ho nechajte na ohni asi 2 – 3 minúty.
- Teraz je čas očistiť zeleninu. Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na kocky. Ošúpte a nadrobno nakrájajte aj cibuľu a cesnak.
- Na rozpálenom oleji, v ktorom sa predtým smažilo mäso, orestujte cibuľu. Pridajte cesnak a smažte, kým všetko ľahko nezhnedne. Potom posypeme paprikou, rascou, soľou a korením a premiešame.
- Do veľkého hrnca nalejte vodu a pridajte bobkový list. Prikryte a priveďte do varu, potom znížte teplotu a pridajte všetky opečené veci. Varte na miernom ohni, kým mäso nezmäkne.
- Po tomto čase prihoďte zemiaky, mrkvu a čistú fazuľu. Varte do mäkka, pričom občas premiešajte.
- Do misky pridajte múku a vymiešajte ju so smotanou na hladkú kašu. Zmes pridajte do vriacej polievky a premiešajte.
- Polievku varte ešte niekoľko minút, potom ju posypte nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť najlepšiu držkovú polievku? V našej rodine sa robí inak – nepridávame jednu prísadu
Syrová polievka chutí najlepšie na jeseň. Urobte trik s cibuľou a budete plakať od šťastia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.