26.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Banány patria medzi naše najobľúbenejšie ovocie. Sú lahodné a sladké, ale rýchlo strácajú čerstvosť. Už po jednom dni sa na nich môžu objaviť čierne škvrny. Ukazuje sa, že tento proces možno zastaviť jednou vecou.
Mnoho ľudí kupuje zelené alebo svetložlté banány, pretože môžu zostať dlhšie. V prípade tmavožltých plodov ich treba zjesť čo najskôr, pretože sa veľmi rýchlo kazia. Ak ste si kúpili takéto banány, no ešte sa vám na ne nechce, použite trik na predĺženie ich čerstvosti. Budete potrebovať produkt z kuchynskej linky, ktorú má väčšina z nás doma.
Ako udržať banány dlhšie čerstvé? Zabaľte ich do tohto
Banány s intenzívnou žltou farbou sú veľmi zdravé a sladšie ako zelené. Ich dátum spotreby však rýchlo uplynie, pretože po 1-2 dňoch už nie sú vhodné na jedenie. Tmavnutie pokožky je prirodzený proces spôsobený etylénom (stimuluje zrenie). Ak si ich chcete uchovať, po zakúpení zrelých banánov zabaľte ich konce do fólie. Vďaka tomu sa nepokazia a budú sa dobre jesť až týždeň. Ovocie by malo byť zabalené pevne a pevne do fólie, aby sa zastavilo uvoľňovanie etylénu.
Ako skladovať banány doma? Niektoré dôležité pravidlá
Čerstvosť banánov ovplyvňuje aj spôsob ich skladovania. Plody by sa mali skladovať na suchom, tienistom a vzdušnom mieste pri izbovej teplote. Nedávajte ich do chladničky, pretože keď ich vyberiete, rýchlo stmavnú. Držte ich ďalej od jabĺk, ktoré uvoľňujú veľa etylénu. Nerozdeľujte trs na jednotlivé časti. Môžete to urobiť len vtedy, ak majú banány ihneď po kúpe čierne škvrny. Potom sa oplatí odtrhnúť tmavšie exempláre a dať ich do chladničky, čím sa ich dozrievanie trochu spomalí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho môže kurča ležať v mrazničke? Po uplynutí tejto doby je lepšie ho vyhodiť do koša
V strave sa im radšej vyhnite. Pomaly ničia váš vzhľad
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.