Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Ekológia, Zaujímavosti,

Kam vyhodiť poháre s pokazenými konzervami? Separovanie môže byť problematické

27.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Pri častej výrobe pohárov so zaváraninami nie je možné zjesť všetko, čo sme pripravili. Tie často stoja niekoľko rokov v pivnici zabudnuté...

27.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).

Pri častej výrobe pohárov so zaváraninami nie je možné zjesť všetko, čo sme pripravili. Tie často stoja niekoľko rokov v pivnici zabudnuté a nezjedené. Vo chvíli, keď sa ich musíme zbaviť, nastáva problém: ako takýto odpad triediť? Vysvetlíme vám, kde sa zbaviť starých pohárov so zaváraninami, kompótov alebo špinavého skla.

Foto: Súkromný archív

Za separovanie odpadu je zodpovedný každý. Je to aj ochrana životného prostredia, ku ktorej môžete prispieť jednoduchým spôsobom. Všetok odpad má svoje miesto v jednotlivých kontajneroch. Ak máte prázdne poháre, vložte ich do zeleného kontajnera na sklo. Čo však máte robiť, ak sú plné starých zaváranín?

Kam mám vyhodiť staré zaváraninové poháre?

Staré zaváraninové poháre by sa nemali vyhadzovať celé, uzavreté. Na začiatku by sa mal zlikvidovať obsah pohárov. Na výrobu zaváranín sa väčšinou používa zelenina alebo ovocie. Z tohto dôvodu by sa mali vyhadzovať do BIO nádoby, t. j. do hnedej nádoby.

Na druhej strane, samotná nádoba sa vyhadzuje do skleneného odpadu, t. j. do zeleného koša. V tejto fáze si mnohí ľudia kladú otázku, či je v poriadku vyhadzovať špinavé sklo? Ukazuje sa, že na to neexistujú žiadne kontraindikácie.

Po zlikvidovaní zaváranín z pohára môžete sklenenú nádobu rovno vyhodiť. Bude umytá v jednej z fáz recyklácie, takže to nie je potrebné robiť vopred. Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnému zápachu vychádzajúcemu z koša, je dobré ho vypláchnuť. Môžete použiť aj vodu z umývania riadu.

Kam môžem vyhodiť staré kompóty?

Staré kompóty sa likvidujú rovnakým spôsobom. Pred vyhodením fľašu vyprázdnite. Obsah vysypte do BIO odpadu, ktorý nájdete v hnedom koši.

Prázdnu sklenenú fľašu od starého kompótu môžete vypláchnuť. Potom ju vyhoďte do zeleného kontajnera na sklo.

Kam vyhadzujete vrchnáky z pohárov?

Každú časť vašich zaváranín je potrebné správne separovať. To sa týka aj vrchnákov pohárov. Nemali by sa vyhadzovať spolu s pohárom alebo jeho obsahom, pretože sú vyrobené z hliníka.

Viečka od pohárov vyhadzujeme do žltého kontajnera, kam sa ukladajú kovové alebo plastové predmety. Zbierame aj plastové fľaše, konzervy alebo plechovky od nápojov.

Nevyhadzujte staré nádoby – môžu byť ešte užitočné

Aj keď nádoba obsahovala staré konzervy, môže sa znovu použiť. Môžete do nich dať nové konzervy. Predtým ich však treba dôkladne vyčistiť. Na tento účel ich umyte prostriedkom na umývanie riadu a potom ich vložte do hrnca.

Poháre zalejte vodou tak, aby boli úplne zakryté. Pridajte pol šálky octu, ktorý má baktericídny účinok. Celé to varte asi 10 minút. Ďalším krokom je vybrať riad z hrnca a nechať ho vysušiť. Po chvíli sú pripravené na použitie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kam vyhodíte obsah nádoby? Často si vyberáme nesprávny odpadkový kôš

Vyhadzujete zvyšky večere do koša na BIO odpad? V mnohých slovenských domácnostiach sa to stále robí nesprávne


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vydlabte do zemiaka dieru a odneste ho na noc do kúpeľne. Ráno nebudete veriť vlastným očiam

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Ako sa zbaviť strieborných rybičiek? Môžete ich nalákať na jedno miesto jednoduchým a ekologickým spôsobom bez použitia…

Robíte to, keď kupujete paradajky? Robíte veľkú chybu. Produkt sa rýchlejšie pokazí

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Redaktion93). Mnohí Slováci robia pri nákupe paradajok trestuhodnú chybu. Výsledkom je, že namiesto toho, aby ušetrili peniaze, na tom…

Jednu čajovú lyžičku nalejte do vody pred varením. Vajcia nebudú praskať. Je to starý trik skúsených kuchárov

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/senadamie). Mnoho ľudí sa sťažuje, že vajcia počas varenia praskajú. Zistite, čím je to spôsobené a čo môžete urobiť,…

Kam vyhodiť vlhčené utierky? Často si vyberáme nesprávne

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/New Africa). Vlhčené obrúsky sú obľúbeným produktom na cestách a v situáciách, keď je nedostatok tečúcej vody. Sú mimoriadne…

Počas rozhovoru venujte pozornosť týmto znakom. Naznačujú nadpriemernú inteligenciu

15.9.2024 redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu). Aj v obyčajnom rozhovore dokážeme rozpoznať, či je náš partner nadpriemerne inteligentný, alebo naopak. Stačí vedieť, na…

Auto Trendy

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla sa túto záležitosť ďalej preskúmať.

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov