27.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sweet marshmallow).
Jeseň je plná polievok a iných teplých jedál. Týmito jedlami chceme zahriať svoje telo zvnútra a urobiť sa ešte príjemnejšími. V tomto ročnom období teda prichádza na pomoc rozsiahly zoznam známych polievok. V prvom rade je to vývar, na ktorý je spoľahnutie. Existuje však ešte jedno jedlo, ktoré nás dokáže celkom príjemne zahriať. Tento vývar je nenahraditeľný.
Polievky sú našou prvou voľbou, keď vonku prší a chýba slnko. Práve nimi sa snažíme zahriať svoje telo, aby sme necítili nepríjemný chlad. Základom takmer každej takejto polievky je, samozrejme, vývar. A v tomto prípade to nie je inak. Stojí však za to venovať pozornosť prísadám, ktoré sa v tejto polievke objavujú. Práve tie jej dodávajú charakter a chuť.
Hlavnou zložkou tejto polievky je smotana, ktorá jej dodáva hladkú a krémovú konzistenciu. Práve tento prídavok dodáva jedlu zamatovú štruktúru, ktorá sa rozplýva v ústach. To však nie je všetko – krémová polievka je obohatená aj o zeleninu, ako je mrkva a cibuľa. A nezabudnite na rozsiahly zoznam korenín, bez ktorých by táto chuť nebola rovnaká.
Krémová polievka recept
Ingrediencie:
- 500 ml 18% smotany
- 2 l vývaru,
- 2 mrkvy
- cibuľa
- 2 PL masla
- 2 PL pšeničnej múky
- 200 g obľúbených cestovín
- 3 klinčeky
- čajová lyžička mletého muškátového orieška
- čajová lyžička mletej rasce
- nasekaná petržlenová vňať
- soľ
- korenie
Spôsob prípravy:
- Do hrnca nalejte vývar a pridajte ošúpanú a nakrájanú mrkvu. Dajte variť na stredný oheň, kým zelenina nezmäkne
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejte maslo a keď je horúce, zeleninu na ňom orestujte. Keď zhnedne, pridajte ju do vývaru
- Do tej istej panvice pridajte ďalšiu časť masla a vsypte múku. Za stáleho miešania pridajte rascu, klinčeky, korenie, soľ a muškátový oriešok. Do tejto zmesi nalejte smotanu a dôkladne premiešajte. Nakoniec prilejte naberačku horúceho vývaru, aby sa všetko spojilo
- Pomaly vlejte zmes korenia a smotany do hrnca a stále miešajte. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte ďalších 5 minút
- Nakoniec vsypte cestoviny a uvarte ich podľa pokynov na obale. Polievku dochuťte soľou a korením. Pred podávaním pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť najlepšiu držkovú polievku? V našej rodine sa robí inak – nepridávame jednu prísadu
Syrová polievka chutí najlepšie na jeseň. Urobte trik s cibuľou a budete plakať od šťastia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.