28.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@lyndseymjames).
Dokážete nakrájať cibuľu bez nepríjemného štípania a slzenia očí? Samozrejme, že áno. Jeden zo spôsobov krájania tejto obľúbenej zeleniny, ktorá je prílohou väčšiny jedál, predviedla tiktokerka Lyndsey.
V našej kuchyni sa často vyskytuje ako príloha. Je to dobré, pretože cibuľa má antibakteriálne účinky, znižuje krvný tlak a cholesterol. Je tiež bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, vápnik a železo. Má protizápalový účinok a už dlho sa úspešne používa v domácich liečebných prostriedkoch. Podľa našich starých mám je spoľahlivá pri prechladnutí a chrípke – recept na prírodný cibuľový sirup proti kašľu pozná asi každý. Stojí za to si to pripomenúť najmä teraz, v jesennom období.
V mnohých domácnostiach sa používa prakticky každý deň. Krájaná, sekaná, dusená, vyprážaná – jeme ju v rôznych podobách. Niekedy však môže byť proces krájania trochu problematický. Najmä mladé odrody zeleniny môžu spôsobiť plakanie. Existujú však spôsoby, ako to obísť! O jeden z nich sa podelila tiktokerka.
Plačete pri krájaní cibule? Vyskúšajte tento trik. „Je to geniálne“
Lyndsey James zverejnila video, v ktorom ukazuje, ako krája cibuľu, aby sa vyhla slzám.
„Všetci sme doteraz krájali cibuľu zle“,
„To je geniálne“,
„Presne takto sa má krájať cibuľa“
– píšu používatelia internetu pod jej video. Čo ich na Lyndseyinom triku tak zaujalo?
Pri krájaní cibule Lyndsey začína, samozrejme, tým, že zeleninu ošúpe. Potom cibuľu otočí tak, aby časť pri koreni bola hore. Potom zdôrazňuje, že ostrým kuchynským nožom robí zvislé rezy okolo tvrdého stredu zeleniny bez toho, aby ním pohla. – „Doslova vykrajujete segmenty, ako má pomaranč,“ pokračuje tiktokerka.
Výsledkom vysekávania segmentov je „niečo ako kvet„. – hovorí a ukazuje zeleninu do objektívu. Potom cibuľu otočí „nabok“. Potom – tiež držiac zeleninu za časť pri koreni – ju rozdrobí na malé kúsky. Tým zabráni rozvlákneniu zeleniny a krájanie je oveľa menej problematické. Použitím tohto triku sa tiež hneď nezbavíme základnej vrstvy zeleniny – čo nám zase môže znížiť pravdepodobnosť rozsypania.
Prečo pri krájaní cibule „plačeme„? Nuž, počas procesu krájania dochádza k poškodeniu štruktúry cibule. Vtedy sa uvoľňujú rôzne enzýmy (vrátane alinázy, ktorá reaguje s aminokyselinami obsahujúcimi síru), čo spôsobuje uvoľňovanie prchavých sulfónových oxidov. Tie dráždia naše oči a vedú k slzeniu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy zbierať a ako sušiť cibuľu? Najlepšie spôsoby skladovania cibule
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.