28.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Pixabay pexels/Dmitry Demidov).
Vedeli ste, že pri nákupe viete rýchlo posúdiť, ktoré mandarínky sú sladké a ktoré kyslé? Ak nie, teraz máte možnosť naučiť sa, ako si vybrať tie, ktoré sa vám najviac páčia. Vysvetlíme, ako spoznáte sladkú mandarínku a prezradíme jednoduchý japonský trik, ako znížiť kyslosť už kúpených mandarínok. Vďaka tomu budú mať vaše citrusové plody vždy dokonalú chuť!
Mandarínky sú exotické ovocie, ktoré Slováci dychtivo jedia na jeseň a v zime. A to je dobre, pretože citrusové plody sú teraz ľahko dostupné a ich pravidelná konzumácia vám môže pomôcť zlepšiť imunitu v období, keď ste najviac náchylní na prechladnutie.
Určite si ako väčšina ľudí myslíte, že to, či v obchode nájdete sladkú alebo kyslú mandarínku, je lotéria. To je chyba, pretože sa ľahko naučíte rozoznávať tie, ktoré máte najradšej. Ak nemáte radi kyslé mandarínky, ovocie si dôkladne skontrolujte v sekcii zelenina. A ak sa nejakým zázrakom pomýlite, skúste znížiť kyslosť kupovaného citrusu pomocou jednoduchej japonskej metódy.
Nielen chutné, ale aj zdravé. Prečo sa oplatí jesť mandarínky?
Mandarínky sú jedným z najzdravších druhov ovocia, ktoré môžeme jesť po celý rok. Oplatí sa ich pravidelne jesť, aby ste svojmu telu poskytli rýchlu injekciu vitamínov a cenných živín, vrátane:
- vitamínu C
- vitamínu A
- magnéziu
- draslíku
- fluorínu
A to je len začiatok, pretože osviežujúce mandarínky obsahujú aj flavonoidy a ďalšie cenné zlúčeniny, ako je salvestrol Q40, ktorý pri konzumácii vo forme zeleniny a ovocia môže dokonca minimalizovať riziko rakoviny pečene.
Mandarínky vďaka obsahu mnohých cenných vitamínov zvyšujú obranyschopnosť organizmu, priaznivo pôsobia na zrak a ich nádherná vôňa vám pomôže upokojiť vaše rozstrapkané nervy po náročnom dni. Konzumácia týchto citrusových plodov priaznivo ovplyvní aj vzhľad vašej pokožky a sú vaším spojencom v boji s nadváhou. Ide o nízkokalorický produkt, pretože jedna mandarínka vám dodá len 29-35 kcal a keďže je zdrojom flavonoidov ako je nobiletín, bráni ukladaniu tukového tkaniva.
Ako spoznať sladké mandarínky v obchode? Všimnite si 4 veci
Na to, aby ste sladkú mandarínku v obchode spoznali, nemusíte byť odborník. Pred nákupom si citrusové plody dôkladne prezrite a venujte pozornosť týmto 4 veciam:
- Pôvod mandarínok
Ak nemáte radi kyslé mandarínky, nevyberajte si ovocie z Turecka. Choďte po tých zo Španielska alebo Maroka, pretože tam zvyčajne rastú tie najsladšie odrody.
- Mandarínková kôra
Kôra z mandarínky by nemala byť zafarbená ani pomliaždená. To negatívne ovplyvňuje ich chuť. Pamätajte, že intenzívne oranžové, veľké plody sú vo všeobecnosti sladšie.
- Odsadenie stonky
Pri pohľade na mandarínku dávajte pozor aj na vrúbkovanie, ktoré zanechala stonka. Ak je tmavšie, mandarínka je s najväčšou pravdepodobnosťou zrelá.
- Hmotnosť mandarínok
Na rozdiel od zdania, väčšie mandarínky nie sú vždy sladšie. Venujte pozornosť predovšetkým hmotnosti ovocia. Tie ťažšie by mali byť šťavnatejšie.
Ako zachrániť chuť kyslých mandarínok? Použite jednoduchý trik a budú sladšie
Na mierne osladenie chuti príliš kyslej mandarínky použite jednoduchý japonský trik. Citrusové plody jednoducho vhoďte na 10 minút do 40 stupňovej vody. Po uplynutí tejto doby ich vložte na 5 minút do hrnca so studenou vodou.
V dôsledku rýchlej zmeny teploty sa drsnosť ovocia vystaveného vodnému kúpeľu rýchlo vyrovná. Ak máte radi sladké mandarínky, určite túto metódu vyskúšajte. Uvidíte, že po štvrťhodine bude rozdiel v chuti kolosálny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
„Rajské ovocie“ je možné zakúpiť v každom obchode. Je to zabijak rakoviny a znižuje krvný tlak
Pridajte si do kávy lyžicu „tekutého zlata“. Prekvapí vás rýchlymi účinkami
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.