28.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Andrew Nee pexels/Pixabay pexels.com/Content Pixie).
Mlieko alebo smotana a cukor – to sú najbežnejšie prísady do kávy. Občas nás láka vyskúšať sirupy alebo koreniny ako škorica, kardamón či aníz. Medzi nezvyčajné doplnky kávy patrí citrón alebo maslo (v takýchto verziách má však nápoj množstvo výhod) a v poslednej dobe aj olivový olej. Ako funguje káva s lyžičkou olivového oleja? Ako takúto kávu správne pripraviť?
Čo je to olivový olej a čo káva?
Olivový olej, nazývaný aj „tekuté zlato“, je považovaný za jeden z najzdravších rastlinných tukov. Je cenným zdrojom mononenasýtených mastných kyselín (výrazne ovplyvňujú stav srdcovo-cievneho systému, nervového systému a zraku), fenolových zlúčenín, karotenoidov, ako aj vitamínu E a vitamínu K. Extra panenský olivový olej je najbohatší v biologicky aktívnych zložkách.
Početné štúdie ukázali, že olivový olej okrem iného znižuje zápaly, priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu, pomáha znižovať krvný tlak, a tým znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Zdôrazňuje sa, že je dôležitý aj pre mozog. Po zavedení do stravy môže znížiť riziko demencie a Alzheimerovej choroby.
Káva je zasa okrem toho, že pomáha zvyšovať hladinu energie (vďaka kofeínu), bohatá na antioxidanty, draslík a vitamíny skupiny B. Má silný antioxidačný potenciál a zlúčeniny, ktoré obsahuje, môžu pomôcť predchádzať ateroskleróze, mŕtvici a srdcovému infarktu alebo zhubným nádorom. Konzumácia kávy môže tiež znížiť riziko cukrovky 2. typu a Alzheimerovej choroby. Vedci tvrdia, že pitie dvoch až troch šálok kávy denne – instantnej, mletej alebo bezkofeínovej – môže chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a predčasnou smrťou.
V prípade kávy aj olivového oleja je však dôležitá striedma konzumácia, zdôrazňujú odborníci.
Káva s olivovým olejom – ako to funguje?
Pridávanie tuku do kávy má dlhoročnú tradíciu. Olivový olej však nie je jednoznačnou voľbou.
Káva s olivovým olejom je novým trendom, takže výhody jej konzumácie neboli preskúmané. Odborníci sa môžu spoliehať len na výskum olivového oleja a kávy oddelene. Zdôrazňujú však, že olivový olej v káve je zdravší doplnok ako maslo, ktoré je chudobnejšie na živiny a má vysoký obsah nasýtených tukov. Podľa ich názoru je jeho pridanie do kávy tiež šikovný spôsob, ako si zabezpečiť požadovanú dennú dávku olivového oleja.
„Zahrnutie nenasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, je skvelý spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie, najmä ak vyváži konzumáciu nezdravých tukov, ktoré sa nachádzajú vo fast foodoch alebo vyprážaných jedlách,“
– hovorí Tereza Dvorak, registrovaná dietologička, citovaná Univerzitou Utah.
„Jedna polievková lyžica nás však z našej chronickej choroby magicky nevylieči,“
– dodáva.
Tiež nám pripomína, že olivový olej je vysokokalorický produkt, preto by ste po ňom nemali siahať znova a znova a pridávať ho do každej šálky.
Káva s olivovým olejom podľa ľudí, ktorí ju už vyskúšali, poskytuje pocit sýtosti na dlhšie. Pridávanie tuku má tiež spomaliť vstrebávanie kofeínu do tela a predĺžiť jeho účinok.
Iní poznamenávajú, že pridaním olivového oleja do nápoja nie je potrebné pridávať cukor – olivový olej pomáha zjemniť kyslosť kávy.
Káva s olivovým olejom – príprava
Ako správne pripraviť kávu s olivovým olejom? Do tradične pripravenej kávy stačí pridať lyžicu olivového oleja. Suroviny sa musia dobre spojiť, preto sa odporúča všetko naliať do pohára a pretrepať. Zmes môžete tiež rozmixovať v mixéri.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je tá najhoršia káva, akú si môžete vybrať. Je tučná a nezdravá
Ani káva, ani čaj. Odborníci určili, čo by ste mali ráno piť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.