28.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Banány sú jedným z najčastejšie konzumovaných druhov ovocia. Hoci sú sladké a chutné, nedajú sa skladovať príliš dlho. Po niekoľkých dňoch zrelé strácajú pevnosť a začínajú sa na nich objavovať tmavé škvrny. Ukazuje sa, že tento proces možno zastaviť pomocou jednoduchého triku. Banány vďaka nej zostanú perfektne čerstvé po dlhú dobu.
Keď si kúpite svetlozelené, ešte nedozreté banány, môžu zostať na kuchynskej linke oveľa dlhšie ako tie, ktoré sú veľmi žlté. Zrelé banány zakúpené v obchode by ste mali zjesť čo najskôr, pretože po niekoľkých dňoch stratia svoju čerstvosť a stanú sa nechutnými. Ak však chcete, aby v perfektnom stave vydržali o niečo dlhšie, môžete použiť jeden veľmi jednoduchý trik. Budete potrebovať iba obyčajnú potravinovú fóliu. Čo by ste teda mali robiť? Tu sú pokyny krok za krokom.
Ako predĺžiť čerstvosť banánov? Tento patent je hitom
Intenzívne žlté banány sú určite sladšie a budú sa hodiť nielen ako snack alebo ako prídavok napr. ovsené vločky, ale skvelé aj na pečenie – môžete si z nich spraviť okrem iného: výborný banánový chlebík. Pri väčšom množstve však treba počítať s tým, že už po dvoch dňoch stratia čerstvosť – po tomto čase môžu byť dokonca nevhodné na jedenie. Ak chcete, aby vydržali ešte niekoľko dní, stačí ich konce obaliť malým kúskom fólie. To ochráni ovocie pred znehodnotením a zabráni vzniku tmavých škvŕn. Nezabudnite však fóliu pevne a pevne zabaliť – obmedzíte tak uvoľňovanie etylénu, ktorý je zodpovedný za dozrievanie ovocia a zeleniny.
Ako skladovať banány doma?
Okrem toho, aby sa banány nekazili príliš rýchlo, stojí za to venovať pozornosť ich skladovaniu. Ovocie by sa malo skladovať na suchom, tienenom a vzdušnom mieste pri izbovej teplote. Neodporúča sa dávať ich do chladničky, pretože po vybratí rýchlo stmavnú. Banány je najlepšie držať ďalej od jabĺk – pokiaľ nie sú zelené a nechcete, aby dozreli rýchlejšie. Rozdeľovať trs na jednotlivé časti sa tiež neoplatí. Ak sa už na banánoch objavili čierne bodky, môžete ich vložiť do chladničky (zabránite tak ich dozrievaniu) a ihneď po vytiahnutí z chladničky zjesť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Aké korenie pridať do polievky? Bez nich nebude chutiť rovnako. Dodajú jedinečnú vôňu
Chcete skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé? Stačí pohár vody
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.