29.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot shutterstock/Alena_Kos).
Správna strava je kľúčom nielen k zdraviu, ale aj ku kráse. Správne zložky majú pozitívny vplyv na náš vzhľad a pohodu. A hoci panuje názor, že zdravé stravovanie zahŕňa mnoho obmedzení, ukazuje sa, že zdravé a na živiny bohaté môžu byť aj dezerty.
Krásna a hladká pokožka, dlhé, silné nechty a lesklé vlasy sú snom mnohých ľudí. Môžete si ich splniť tým, že svojmu telu dodáte kolagén.
Kolagén je mimoriadne dôležitou zložkou v kontexte udržiavania mladistvého vzhľadu a posilňovania organizmu. Pomerne často sa dodáva najmä prostredníctvom doplnkov vo forme tabliet alebo prášku. Existujú však aj atraktívnejšie riešenia.
Čo presne je kolagén?
Kolagén tvorí až 30 % telesných bielkovín. Poskytuje štruktúru, podporu a pevnosť pokožke, ako aj svalom, kostiam alebo spojivovým tkanivám. Túto zložku poskytujú kolagénové doplnky, ktoré používa mnoho ľudí, ale najlepším riešením je jednoducho vyvážená strava, ktorá zabezpečí správnu prirodzenú produkciu kolagénu.
Je tiež vhodné vymenovať najdôležitejšie funkcie, ktoré kolagén plní:
- pomáha fibroblastom vytvárať dermis,
- zohráva dôležitú úlohu pri výmene odumretých kožných buniek,
- poskytuje ochranný povlak pre orgány,
- dodáva pokožke pevnosť a pružnosť,
- pomáha pri zrážaní krvi.
Aké prísady sú potrebné na prípravu dezertu?
Skvelým spôsobom, ako si dodať kolagén, navyše chutným spôsobom, je príprava dezertu. Takto si doprajete chutné občerstvenie a zároveň dopravíte kolagén do tela a podporíte jeho funkciu.
Na prípravu kolagénového dezertu budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 1 avokádo,
- 6 datlí,
- 5 plných lyžíc čerstvých alebo mrazených čučoriedok,
- 300 ml mlieka,
- 3 PL kakaa alebo 30 g horkej čokolády,
- 1 PL želatíny v prášku,
- 40 ml veľmi studenej vody,
- hrsť kokosových hoblín.
Ako pripraviť kolagénový dezert?
Ak chcete pripraviť chutnú desiatu, musíte najprv rozpustiť želatínu v 40 ml studenej vody. Potom nakrájajte avokádo a datle na menšie kúsky a nasekajte čokoládu. Všetky ingrediencie (okrem želatíny a studenej vody) sa potom musia rozmixovať na hladkú hmotu.
V ďalšom kroku pomaly pridávajte želatínu a vymiešajte dezert na hladkú hmotu. Potom zmes jednoducho nalejte do pohárov alebo formy s vysokým okrajom. Dezert nechajte niekoľko hodín odpočívať v chladničke, kým zmes stuhne. Pochúťku môžete ozdobiť aj niekoľkými lístkami mäty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nakrájajte uhorku a potrite si ňou ruky. Drahé krémy pôjdu do úzadia
Zmiešajte jablko s octom a naneste na tvár. Ostatné kozmetické prípravky okamžite zmiznú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.