30.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Polina Tankilevitch).
Práve vrcholí sezóna tekvíc. A ak aj vy milujete túto chutnú zeleninu, určite dobre viete, že jej lúpanie nepatrí medzi najpríjemnejšie činnosti. Našťastie existuje jednoduchý trik, ktorý môžete použiť na rýchle ošúpanie tekvice bez toho, aby ste si poranili prsty. Tento triviálny trik vám navždy zmení život.
Jeseň je obdobie, keď si môžete do sýtosti pochutnať na zdravých tekviciach. Sú skutočnou vitamínovou bombou, ale bohužiaľ, mnohé recepty na chutné jedlá s touto zeleninou (napr. klasické tekvicové pyré) vyžadujú, aby sa tekvica olúpala.
A to často končí porezanými prstami. Našťastie existuje triviálny trik na lúpanie tekvice, vďaka ktorému sa táto nepríjemná úloha čoskoro stane príjemnou.
Ako by ste mali konzumovať tekvicu? Nemusíte ju vždy lúpať
Mali by ste vedieť, že každý druh tekvice, ktorý obsahuje množstvo vitamínov a cenných živín, nemusíte nutne olúpať. V prípade zeleniny, ako je napríklad tekvica hokkaido, tekvica kabocha alebo tekvica pižmová, sa to dokonca neodporúča. Ich šupka je totiž pri varení alebo pečení veľmi mäkká a chutná.
Ako ošúpete tekvicu zo šupky?
Ak však radšej konzumujete tekvicu bez šupky, mali by ste sa naučiť, ako tekvicu olúpať, aby ste minimalizovali riziko porezania sa a straty veľkého množstva dužiny zo zeleniny. Najjednoduchším spôsobom je použiť…. rúry.
Nie je to žiadna sranda. Jednoducho nakrájajte tekvicu na niekoľko menších častí a pečte ju hodinu pri teplote 180 stupňov. Neskôr tekvicu vyberte z rúry, a keď vychladne, jednoducho odstráňte mäkkú šupku pomocou lyžice.
Samozrejme, ak chcete, môžete tiež, ako to robili mnohé babičky, nakrájať tekvicu na malé podlhovasté kúsky, aby ste potom mohli ostrým nožom na doske postupne olupovať šupku. Nezabudnite, že výber spôsobu lúpania tekvice je len na vás.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bezkonkurenčný tekvicový chlebík. Ideálny aj ako koláč na desiatu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.