30.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Polina Tankilevitch).
Mnohí z nás radi pijú kávu alebo čaj sladený lyžicou cukru. Existuje však všeobecný názor, že to môže mať obzvlášť zlý vplyv na naše zdravie. Nový výskum nás približuje k pravde na túto tému.
Pre mnohých ľudí je káva s pár lyžicami cukru alebo sladký čaj nápojmi, ktoré im pomôžu prežiť deň. Existuje však vážny názor, že ich pitie nás vystavuje zdravotným problémom. Nečudo, veď nadmerná konzumácia cukru zvyšuje riziko civilizačných chorôb, akými sú obezita či vysoký krvný tlak.
Takéto účinky môžu byť spôsobené: umelo sladenými šťavami alebo sýtenými nápojmi. Aj napriek našim preferenciám sa preto pri pití kávy alebo čaju často vzdávame cukru. Ale mali by sme naozaj? Prvýkrát sa tým zaoberala dánsko-holandská skupina vedcov.
Ako je to so škodlivými účinkami sladkého čaju a kávy?
Sladená káva a čaj majú v normálnom množstve menej cukru ako dnešné džúsy a sýtené nápoje. Doteraz sa však vedelo len málo o vplyve ich pitia na naše zdravie.
Vedci z Leiden University Medical Center a Steno Diabetes Center Copenhagen vytvorili vo svojej štúdii analýzu kohorty účastníkov štúdie mužskej populácie v Dánsku uskutočnenej v rokoch 1985/1986 bez kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny alebo cukrovky v čase vstupu do štúdie, ktorí uvádzali pravidelnú konzumáciu kávy alebo čaju. Dánsko-holandský tím vo svojej štúdii kontroloval úmrtnosť.
Coxova regresná analýza sa použila na výpočet jej asociácie s konzumáciou čaju alebo kávy s cukrom, konkrétne na určenie asociácie medzi použitím cukru v káve a čaji a primárnymi a sekundárnymi koncovými bodmi.
Výsledky ukázali, že medzi subjektmi nebol príjem cukru v čaji a káve významne spojený s rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin, cukrovky alebo úmrtnosti súvisiacej s kardiovaskulárnymi chorobami alebo rakovinou.
V prípade kávy autori štúdie poukázali na to, že zahŕňala len čiernu filtrovanú kávu a nebrala do úvahy nové druhy, ktoré môžu mať vyššie množstvo cukru (napr. instantná káva vo vrecúškach). Vedci zdôrazňujú, že ide o mierne množstvo cukru na šálku, okolo 5 gramov. Výsledky výskumov naznačujú, že sladkej kávy či čaju sa nemusíme báť, pokiaľ… nepridáme asi tucet lyžíc cukru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte si do kávy lyžicu „tekutého zlata“. Prekvapí vás rýchlymi účinkami
Toto je tá najhoršia káva, akú si môžete vybrať. Je tučná a nezdravá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.