Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Zabudnite na znetvorujúce kŕčové žily. Takto si môžete zlepšiť krvný obeh v nohách doma

30.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Troyan & pexels.com/Andres Ayrton). Kŕčové žily dolných končatín sú veľmi častým ochorením. Rozšírené žily môžu spôsobovať bolesť, únavu nôh a nepríjemné svrbenie. Kŕčové žily...

30.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Troyan & pexels.com/Andres Ayrton).

Kŕčové žily dolných končatín sú veľmi častým ochorením. Rozšírené žily môžu spôsobovať bolesť, únavu nôh a nepríjemné svrbenie. Kŕčové žily sú aj estetickým problémom. Okrem lekárskych postupov a farmakológie možno nepríjemné príznaky zmierniť domácimi prostriedkami. Zistime, aké zmeny životného štýlu, cvičenia a bylinky podporujú prevenciu a liečbu kŕčových žíl.

Foto: shutterstock.com/Troyan

Čo sú kŕčové žily a ako vznikajú?

Kŕčové žily sú ochorenie zahŕňajúce abnormálne rozšírenie a predĺženie povrchových žíl. Najčastejšou príčinou ich vzniku je porucha chlopní v žilách, ktoré transportujú krv z končatín smerom nahor.

V zdravom žilovom systéme chlopne v žilách zabraňujú spätnému toku krvi smerom k nohám. Keď tieto chlopne nefungujú správne, krv sa môže vrátiť späť, čo zvyšuje tlak v žilách a vedie k rozšíreniu žíl.

Sklon ku kŕčovým žilám môže byť dedičný. Ak niekto v rodine týmto ochorením trpel, existuje väčšie riziko, že sa objaví aj u ďalších členov rodiny. Ženy sú náchylnejšie na kŕčové žily ako muži a riziko sa zvyšuje s vekom. Najmä preto, že jedným z rizikových faktorov je tehotenstvo v dôsledku zvýšeného tlaku v panvových žilách a žilách nôh a hormonálnych zmien.

Ochorenie môže súvisieť aj so životným štýlom. Nadmerná telesná hmotnosť môže zvýšiť zaťaženie žíl a zvýšiť riziko vzniku kŕčových žíl. Fajčenie môže ovplyvniť zmenšovanie žíl a znížiť pružnosť cievnych stien. K tomu môžeme pridať stojacu alebo sedavú prácu a na druhej strane nedostatok fyzickej aktivity.

Domáce lieky na kŕčové žily

Riziko vzniku kŕčových žíl sa zvyšuje s vekom alebo nezdravým životným štýlom. Možno ich minimalizovať alebo existujúce zmeny zmierniť správnou stravou, domácimi procedúrami a cvičením. Metódy, o ktorých sa práve dozviete, sú dobrou podporou liečby kŕčových žíl, ktorú vykonáva flebológ.

Cvičenia na kŕčové žily

Plávanie, chôdza, bicyklovanie, joga a strečing sú prospešné, pretože zlepšujú krvný obeh a precvičujú lýtkové svaly bez rizika fyzického zranenia. Ľudia, ktorí majú kŕčové žily, by mali byť veľmi opatrní, aby nepoškodili prekrvené cievy. Mierne cvičenie môže pomôcť aj pri liečbe vysokého krvného tlaku – jedného z rizikových faktorov vzniku kŕčových žíl.

Pripravili sme pre vás tri jednoduché cviky na kŕčové žily, ktoré môžete vykonávať sami doma. Pred zavedením pravidelných cvikov na kŕčové žily na nohách sa nezabudnite poradiť so svojím lekárom alebo cievnym špecialistom, ktorý cviky prispôsobí vášmu stavu a pomôže vám vyhnúť sa prípadnému zraneniu.

  • Zdvíhanie nôh:
  1. Ľahnite si na chrbát s vystretými nohami.
  2. Zdvihnite nohy kolmo k podlahe.
  3. V tejto polohe vydržte niekoľko sekúnd a potom nohy pomaly spustite na podlahu.
  4. Toto cvičenie zopakujte niekoľkokrát. Zdvíhanie nôh pomáha posilňovať lýtkové svaly a pomáha krvi prúdiť smerom nahor k srdcu.
  • Krúženie nohami:
  1. Posaďte sa na stoličku alebo kreslo a nohy držte na podlahe.
  2. Niekoľko sekúnd otáčajte chodidlami okolo členkov proti smeru hodinových ručičiek.
  3. Potom niekoľko sekúnd otáčajte chodidlá v smere hodinových ručičiek.
  4. Tento pohyb opakujte niekoľko minút. Pomáha to zlepšiť krvný obeh v chodidlách a členkoch.
  • Striedavé zdvíhanie kolien na hrudník:
  1. Ležte na chrbte s rovnými nohami.
  2. Zdvihnite jedno koleno smerom k hrudníku a držte ho oboma rukami.
  3. V tejto polohe vydržte niekoľko sekúnd a potom nohu spustite.
  4. Rovnaký cvik zopakujte aj s druhou nohou.
  5. Opakujte striedavo niekoľkokrát. Toto cvičenie pomáha posilniť svaly nôh a podporuje krvný obeh v dolných končatinách.
Foto: pexels.com/Andres Ayrton

Kŕčové žily a strava. Čo je potrebné zmeniť?

Obezita a nadváha sú závažnými rizikovými faktormi pre vznik kŕčových žíl na nohách. Okrem toho nezdravá strava vedie k hypertenzii, a tá je tiež rizikovým faktorom. Preto je veľmi dôležitá aj zdravá, vyvážená strava. V tomto prípade by mala obsahovať látky, ktoré posilňujú steny ciev.

Nedostatok draslíka môže spôsobiť zadržiavanie vody. To zvyšuje objem krvi v tele a spôsobuje dodatočný tlak na žilové chlopne. Draslík nájdete v: prírodnom jogurte, mandliach a pistáciách, zemiakoch, šošovici a bielej fazuli alebo listovej zelenine.

Flavonoidy môžu pomôcť pri liečbe kardiovaskulárnych problémov. Môžu zlepšiť krvný obeh, znížiť krvný tlak a uvoľniť cievy. Bioflavonoidy do svojho jedálnička zavediete, keď si na tanier pridáte napríklad kakao, bobuľovité ovocie, špenát, brokolicu, cesnak alebo cibuľu.

Je tiež potrebné zabezpečiť správne fungovanie metabolizmu. Vláknina pomáha správnemu fungovaniu čriev. Konzumácia vlákniny je obzvlášť dôležitá, ak máte sklon k zápche. Fyzická námaha spojená s odchodom stolice môže spôsobiť silný vnútorný tlak v brušnej dutine, ktorý môže zhoršiť poškodené žilové chlopne.

Bylinky na kŕčové žily (a ďalšie)

Používanie bylinnej liečby môže priniesť dlhodobé zlepšenie. Ich užívanie však nezabudnite konzultovať so svojím lekárom. Niektoré bylinky reagujú s liekmi a oslabujú ich účinok. Bylinné lieky sú vo forme perorálnych doplnkov alebo lokálnych flebotonických prostriedkov.

  • Rutín

Najobľúbenejšou a najlepšie preskúmanou rastlinnou látkou na kŕčové žily je rutín. Tento bioflavonoid sa nachádza v: citrusových plodoch, pohánke, jablkách, ľubovníku bodkovanom a ginkgo bilobe. Rutozid dokáže posilniť slabé cievy a kapiláry, ktoré sú často predchodcom vzniku kŕčových žíl. Úspešne sa používa pri liečbe tzv. pavúčích žíl.

  • Centella asiatica / Pupočník ázijský

Centella asiatica je trváca rastlina, známa aj pod názvom Gotu kola. Pochádza z Ázie. Dokáže posilniť oslabené cievy a tradične sa používa na liečbu žilovej nedostatočnosti.

  • Extrakt z hroznových jadierok

Hrozno, hroznové listy a hroznová šťava sa v alternatívnej medicíne používajú už stáročia. Výskum naznačuje, že extrakt z hroznových jadierok môže pomôcť pri liečbe príznakov chronickej žilovej nedostatočnosti. Môže tiež znížiť opuchy. Treba však spomenúť, že extrakt z hroznových jadierok môže interagovať s liekmi na riedenie krvi a zvyšovať riziko krvácania.

Odstránenie kŕčových žíl

Domáce prostriedky majú za cieľ zmierniť príznaky, ale problém úplne neodstránia. Môžu však byť dobrým návrhom na prevenciu pre tých, ktorým hrozí riziko. Nenahrádzajú lekárske ošetrenie a odstránenie kŕčových žíl, ale môžu pomôcť predchádzať opakovanému výskytu kŕčových žíl. Pamätajte, že kŕčové žily nie sú len estetickým problémom – sú vážnym ochorením, ktoré je potrebné liečiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nepriateľ kŕčových žíl a toxínov. Zmeňte jednu vec vo svojich návykoch

Sedavý spôsob života Slovákov si vyberá svoju daň. Jeden budík môže zachrániť vaše zdravie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Polovicu múky zameňte touto prísadou. Palacinky budú jemnejšie ako inokedy

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha). Na palacinky neexistuje jediný správny recept. Každý ich robí po svojom a zvyčajne od oka. Vďaka tomu vyjdú…

O týchto spôsoboch použitia aviváže ste nemali ani tušenia. Je užitočný nielen pri praní

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Aviváž nemusí vo vašej domácnosti slúžiť len na zmäkčenie a prevoňanie bielizne. Ukázalo sa, že má mnoho…

Preto orchidea stráca kvety a chradne. Vinník je v kvetináči

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrii Spy_k). Pre svoju výnimočnú krásu sú orchidey obľúbenou voľbou ako bytová dekorácia. Vyzerajú tak elegantne, že sa môžu…

Svoje rastliny som začala zalievať týmto jednoduchým riešením. Výsledok? Rastú ako bláznivé a škodcovia sú preč!

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iryna Inshyna). Táto metóda ma nesklamala! Je jednoduchá, rýchla a mimoriadne účinná, vďaka nej moje kvety konečne naplno rozkvitli…

Tieto kvety určite vysaďte v septembri. Na jar budete ohromení

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nieriss). Prišiel september a privítal nás teplým a slnečným počasím. V tomto období môžete vysadiť nové rastliny, ktoré vyplnia…

Auto Trendy

Od klavíra po allegro - zvuk novej Alfy Romeo 33 Stradale poteší všetkých nadšencov

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Alfa Romeo oznamuje, že dynamický vývoj modelu 33 Stradale prebieha podľa plánu, a ponúka nám ukážku zvuku motora exkluzívneho superauta. Alfa Romeo

Nové SUV bude mať celosvetovú premiéru v novembri

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Čínsky gigant SAIC neustále rozvíja svoje výrobky a technológie, ktoré sa v nich používajú, napriek nepriaznivej colnej politike, ktorú voči nemu uplatňuje Európska únia. Teraz…

Nový Nissan Patrol debutuje v Abú Zabí. Toyota Land Cruiser má vážneho konkurenta

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan predstavil novú generáciu SUV Patrol v Abú Zabí. Nový Patrol má za cieľ zdolať Toyotu Land Cruiser. Nissan predstavil novú generáciu SUV

Továreň Audi v Bruseli sa nezachráni. Zástupca výrobcu dostal veľmi nevďačnú misiu

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Audi už dlhé mesiace čelí kríze vo svojej bruselskej továrni. Dokonca sa plánovalo, že sa tu budú vyrábať aj modely iných značiek koncernu Volkswagen. Dnes…

Facelift modelu Kia EV6 debutuje s väčším dojazdom a rýchlejším nabíjaním

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nech si o novom dizajne svetlometov hovoríte, čo chcete, prepracovaný model EV6 je stále lepší ako predtým, má väčší dojazd a rýchlejšie nabíjanie.

Reklamy v aute? Ford už podal patent na systém, ktorý to umožní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Reklamy nás sprevádzajú každý deň. Na uliciach, v televízii, v rádiu alebo v aplikáciách, ktoré používame. Spoločnosť Ford chce, aby sme zažili radosť zo sledovania…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov